Horányi strand
       Szigetmonostor-Horány
 
 

Horány a Szentendrei-szigeten található és Szigetmonostor település része. Hivatalosan üdülőterület, bár napjainkban már több lakója van, mint nyaralója. Horány strandja a Szentendrei-sziget keleti oldalának leginkább látogatott és megközelíthetőbb part-szakasza. Családok ezrei keresik fel minden évben a szünidő alatt, s így a település legnyüzsgőbb részévé válik a nappali órákban. A strand három szakaszra osztható, amelyek között ártéri erdő terül el, ösvényekkel összekötve a fürödhető részeket.


HIRDETÉS

A horányi Duna-part fürdési lehetőségei (kép: Google Maps)

A strandot minden évben több ezer turista illetve nyaraló keresi fel. Mivel a strand használatát jelentősen befolyásolja a Duna vízállása, így utazás előtt érdemes megnézni a hivatalos vízügyi jelentéseket: Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat: Budapest vízállás.

 

A horányi strand tulajdonképpen három részből áll (lásd a térképet fent): alsó része az ún. "Déli strand" a település középső részén helyezkedik el, s a kora reggeli óráktól kezdve délután 14-15:00 óráig éri napsütés. Délután a part menti fák már a part jelentős részét árnyékba borítják, ezért napozásra délután már nem alkalmas. Ezt a helyet a Horány déli részén lakók használják leginkább; kisgyermekes családok és kutyát sétáltatók kedvelt helye, de időszakonként a fák alatt a horgászok is megjelennek.

KÉPEK

Északi irányban elhagyva a strandot egy ártéri erdőbe jutunk, amely az aljnövényzet teljes hiánya miatt szinte végig belátható, így nem kell tartani kellemetlen meglepetésektől. Mivel nem túl nagy területről van szó, ezért a hely - a közelben tartózkodó emberek miatt - teljesen biztonságos.

Alacsony vízállásnál a Duna és a fák között egy keskeny földsáv válik láthatóvá, így délelőttönként ez a sáv is megtelik napozókkal, úszkáló, pancsoló emberekkel, valamint a kenutúrázók is ide szoktak kikötni.


A déli és középső strandok között húzódó ártéri erdő
(alacsony vízállásnál a Duna felé - jobbra - keskeny kavicsos sávban lehet fürdeni)

Az iszapos, középső strand ettől északabbra található egy aljnövényzettől mentes, zárt lombú ártéri erdő után. Ez a rész teljes egészében átlátható, köszönhető a bokrok és cserjék teljes hiányának (lásd a képet alul). Ha ezen átjutunk, akkor a középső strandon viszonylag nyugodtan sütkérezhetünk, mert az északi és déli strandokhoz képest itt kevésbé járnak idegenek. Ezen a részen nedvesebb időszakban a felső talajréteg iszapossá válik, ezért rendkívül jó alkalom nyílik iszappakolásra vagy iszapbirkózásra. Ezt az emberek általában ki is használják, de leginkább a gyerekek kenik össze egymást a szürke anyaggal. Ettől északabbra ismét egy ártéri erdőbe jutunk, amely szintúgy átlátható az aljnövényzet teljes hiánya miatt (lásd a képet alul), amely után elérkeztünk Horány északi strandjához. A horányi part ezen részén egy-két fától eltekintve nem találkozunk semmiféle növényzettel, így napozásra a késő délutáni órákig ez a partszakasz a legideálisabb. Ide jár Horány legjava, s itt köt ki a Göd és Horány között közlekedő rév is.

 

 

 

Észak felé továbbhaladva a part középső részén ismét egy nyílt tisztásra érünk, amelyet két oldalt erdő-szerű fás rész határol. Ezt a helyet a megközelítés miatt kevésbé használják, de a magasabb vízállásnál kialakult iszapos részek miatt a gyerekek kedvelt helye.


A középső strand 2014 nyarán, amikor is a növényzet már benőtte valamelyest a part egy részét


A középső strand utáni ártéri erdő észak felé

 

Megközelítés

 
Újpest, Városkapu
  M3
Újpest, Városkapu

 

300 > Dunakeszi, Sportpálya
  302 > Dunakeszi, Horányi rév
 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!


A horányi alsó-strand


A horányi felső-strand (háttérben a gödi rév)

 

 

  Vízállás

 
A horányi strand 343 centiméteres vízállásnál

 

  Hozzászólás