HIRDETÉS

Horányi strand
       Szigetmonostor-Horány

Horány a Szentendrei-szigeten található és Szigetmonostor település része. Hivatalosan üdülőterület, bár napjainkban már több lakója van, mint nyaralója. Horány strandja a Szentendrei-sziget keleti oldalának leginkább látogatott és megközelíthetőbb part-szakasza.


HIRDETÉS

A strandot minden évben több ezer turista illetve nyaraló keresi fel. Mivel a strand használatát jelentősen befolyásolja a Duna vízállása, így utazás előtt érdemes megnézni a hivatalos vízügyi jelentéseket.

Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat:
Budapest vízállás (a fenti képek 162 cm-nél készültek 2011. májusának végén; a strand 270 cm-ig biztonságosan látogatható).

A horányi strand tulajdonképpen három részből áll (lásd a térképet a lap alján): alsó része Horány középső részén helyezkedik el, s a kora reggeli óráktól kezdve délután 14-15:00 óráig éri napsütés. Délután a part menti fák már a part jelentős részét árnyékba borítják.


A horányi strand 343 centiméteres vízállásnál


A horányi strand 343 centiméteres vízállásnál

Ha a part mentén elindulunk északi irányba, akkor egy fákkal sűrűn benőtt partszakaszhoz érünk, ahol ugyan az aljnövényzet hiánya miatt kiteríthetjük a pokrócot, de napozni a fáktól nem lehet. Aki kenuval érkezik, az hűsben tudhatja a csomagját, mellesleg a fák alatti részen jelentős mennyiségű uszadék-fa található, ami egy esti bográcsozáshoz kiválóan alkalmas.


A déli strandot elhagyva egy fákkal sűrűn benőtt, viszonylag hosszú szakaszhoz érünk
(alacsony vízállásnál a Duna felé keskeny kavicsos sávban lehet fürdeni)

Észak felé továbbhaladva a part középső részén ismét egy nyílt tisztásra érünk, amelyet két oldalt erdő-szerű fás rész határol. Ezt a helyet a megközelítés miatt kevésbé használják, de a magasabb vízállásnál kialakult iszapos részek miatt a gyerekek kedvelt helye.


A középső partszakasz képe a gátról
(a képen nem látni, de a bozót és a víz között széles kavicsos-homokos-iszapos rész található)

A területet észak felé elhagyva ismét egy fás részhez érünk. Ez egy viszonylag rövidebb szakasz, s itt-ott elvétve már találni a part mentén néhány embert, többnyire idősebb embereket, akik nem szeretnének a zajosabb, nyüzsgőbb, nap perzselte strandon pihenni.


A középső erdős-ligetes partszakasz

A fás részen túljutva bukkanunk Horány északi strandjára, amely a település leginkább látogatottabb partja: mivel a gát oldalában nem található semmilyen nagyobb fa, ezért a nap késő délutánig éri a partot. A strand területe hosszan elnyúlik egészen az étterem hajóig; ezen a hajón köt ki az AlsóGöd-Horány között közlekedő rév.


A horányi északi strand a gátról..


..majd tovább haladva észak felé a gát és strand kapcsolata


Kőkereszt a strand fölött


A
Noé étteremhajó, egyúttal a Horány-Göd rév kikötője is


A hajó földszintjén áthaladva, a túloldalon áll a rév
(1: a hajó földszinti átjárója, 2: utasok a révre lépve, 3: elindult a rév)

  
A rév útban Göd felé
(háttérben a Szúnyog-sziget strandja)

A hajótól északra található a naturista partszakasz, bár a területet inkább a horgászok birtokolják, vagy a nyári szünidőben autóval, sátorral érkezők.


A horányi partszakasz fürdési lehetőségei (kép: Google Maps)

Horányról és az egyéb kirándulási, szórakozási lehetőségekért lásd a Szentendrei-sziget lapját!

 

  

 

Megközelítés

 
Újpest, Városkapu
  M3
Újpest, Városkapu

 

300 > Dunakeszi, Sportpálya
  302 > Dunakeszi, Horányi rév
 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!