HIRDETÉS

Óriáshordó
       XXII. kerület, Budafok, Budafoki út, Sörház utca

Budafok borászati központtá történő kiépülése az 1800-as évek végén kezdődött, abban az időszakban, amikor a község bortermelésről borkereskedelemre tért át. Ekkor alakították át a kőbányászat során felhagyott, több száz méter hosszú (6-8 m széles és 3-4 méter magas) tárnákat borpincévé. A Duna-part közeli járatoknál a bejárat felől lefaragták és támfallal biztosították a sziklafalat, ami elé úgynevezett előpincét építettek.


HIRDETÉS

Az első nagykereskedő Dietzl József volt, aki letelepedett és 1849-ben pincészetet alapított a hegyoldalon. A Törley-pezsgőgyár megjelenését (1882, Péter-Pál u.) a François- (1886, Péter-Pál u.), majd több rövidebb életű pezsgőgyár követte. A Czuba-Durozier konyakgyár 1884-ben kezdett működni szintén a Péter-Pál u. elején.

A Magyar Királyi Állami Pincemesteri Tanfolyam épületével szemben 1910 körül rendezték be a tanpincét. A pincében szépen faragott fenekű díszhordók állnak. A legnagyobb az 533,5 hektoliteres Szent István hordó, melyet Hohl Lipót kádármester készített 1927-ben, majd az 1938. évi Eucharisztikus Világkongresszus alkalmából faragványokkal látták el. A benne lévő bort a pápa akkori követe megáldotta, mint a kongresszus miseborát. A pincében rendezték be a bormúzeumot, ami a második világháború alatt megsemmisült.

A borpincékben ideális klimatikus viszonyok között tárolhatók a borok: a levegő hőmérséklete 12-14 °C, évi 1-2 °C ingadozással, a relatív páratartalom 83-88 %-os. A mai budafoki pincegazdaságok együttvéve több mint százmillió liter tárolókapacitással rendelkeznek. Itt található a világon jelenleg legnagyobb (1014 hl-es) tölthető óriáshordó is, a Hungarovin Rt. "Leanderes" pincéjében. A hordó üresen 18 tonna, hossza 6,14 m, átmérője 5,8 m. A faragást id. Szabó István Kossuth-díjas faragóművész készítette.

  
A hordó faragott díszítésének egy részlete

A budafoki pincerendszer Közép-Európa legnagyobb összefüggő mészkőpince rendszere. Budafok ma is a magyar borászat egyik központja. Évszázados hagyományok ötvöződnek a modern technológiával a közel 30 km hosszú pincerendszerben. Az ország jelentős történelmi borvidékein termelt borok egy része itt kerül palackba. Ugyancsak itt található a világhírű Törley Pezsgőgyár is. A budafoki borpincerendszer gyöngyszemei mind látogathatók. A Látogatások során hely és bortörténeti ismertetésen túl bor és pezsgőkóstolásra is kiváló alkalom nyílik.

A borászat évszázados hagyományai mellett a modern korban is készült olyan alkotás Budafokon, mely a világon egyedi. A kádármesterek egyre fogyó csapata a második világháborút követően évtizedekig csak a régi hordókat újíthatott fel. Nagy örömöt jelentett számunkra, mikor lehetővé vált hogy egy minden addig létezőnél nagyobb hordót készíthessenek. A feladat rendkívül bonyolult volt, az ország különböző erdeiből kellett felkutatni azokat a hatalmas tölgyfákat melyek alkalmasak voltak a dongák elkészítéséhez.

A hordót végleges helyszínén az akkori HUNGAROVIN Rt egyik pincéjében kellett összeállítani, mert egy ekkora hordót megmozdítani nem lehet! A helyszín kiválasztása sem volt könnyű, a pince talaját több méterrel mélyíteni kellett hogy a hordó méltó helyre kerülhessen. A munkák 1974-ben fejeződtek be, s azóta itt látható a világ legnagyobb használatban lévő fahordója! Űrtartalma több mint mint százezer liter egészen pontosan 102.230. Azaz, ha Európa bármelyik stadionjában a nézők egy liter kapnának a hordóban lévő borból minden szurkolónak jutna, s még hordóban is jócskán maradna.

A többi méret is tekintélyt parancsoló : hossza 6,14 méter a két fenék átmérője 4,7 méter a legnagyobb hasi átmérő pedig 5,8 méter. Az abroncsok súlya 4 tonna az összsúly 18 tonna! A hordó első fenekét Szabó István népi fafaragóművész alkotása díszíti mely a szőlő és bor életét mutatja be. A művész nagy szakértelemmel és kedvvel faragta meg ezt a látványos életképet, ezt bizonyítja az is, hogy önmagát is megörökítette, amit épp a szőlő prés munkáját ellenőrzi. A Borkóstolóra közvetlen az óriáshordó előterében nyílik lehetőség.


Az Óriáshordó kifaragott homlokzata

TÖRLEY PEZSGŐGYÁR

Törley József 1882-ben alapította Budafokon a Törley Pezsgőgyárat. A magyar pezsgőkészítés úttörőjének ideális körülményeket nyújtott a több km hosszú budafoki pincék. A gyár alapításától napjainkig a legnagyobb magyar pezsgőgyártó cég. A pezsgőpince látogatás során A vendégek a Francois Pincében barangolva ismerkednek meg a Hagyományos pezsgőgyártás folyamatával a Törley Pincében sétálva pedig a technológiák különbözőségeit fedezik fel.

A Degorzsálási eljárás megismerésével fény derül a nagy rejtélyre hogyan is lehetséges a pezsgőt évekig a palackban érlelni majd pedig áttöltés nélkül ugyanabban a palackban forgalomba hozni. A vendégek a séta végén a díszterembe érve különböző eljárásokkal készült pezsgőket kóstolnak a pezsgőmester vezetésével. A program igény esetén úgy is módosítható hogy a vendégek a pinceséta során meg- megállva kóstolnak és a kóstolót a díszteremben felszolgált étkezés vagy állófogadás követi.

BORKATAKOMBA

A budafoki pincerendszer több ágból álló egykori borpincéjében létesült a BORKATAKOMBA ÉTTEREM, mely a környék ősi foglalkozásának a borászatnak állít tárgyi emléket. Helyszín: 1222 Budapest, Nagytétényi út 64.; Bejelentkezés: 226-0997, 227-0070, E-mail: borkatakomba(kukac)palacecatering.hu

KÖNIG PINCE

A Kőnig Pince kiváló minőségű palackos és hordós boraival, borkülönlegességeivel, reprezentatív, hangulatos pincelabirintusával várja a borkedvelőket. Boraink, valamint borkülönlegességeink a helyszínen kedvezményesen megvásárolhatók. Helyszín: 1222 Budapest, Sörház utca 37.; Bejelentkezés: 228-2560, 226-4144.

ZÁBORSZKY PINCE

A Záborszky Pince Budafok, a "Bor és pezsgő városa" cím megtisztelő birtokosának borászati központjában található. Nevét Budafok város első polgármesteréről, Záborszky Nándorról (1883-1952) kapta, akihez a pince kerületi elhelyezkedése okán és családi szálakon keresztül is kapcsolódik.

A Záborszky Pince Zrt. igazgatóságának tagja az egykori polgármester rokona, a Szent István Király Zeneiskola igazgatója, Záborszky Kálmán. A pince legfőbb tulajdonosa szintén a polgármester rokonságához tartozik.

BUDAFOKI PINCERENDSZER

A Budafoki pincerendszer a világ egyik legnagyobb ma is működő, összefüggő pincerendszere. Teljes hosszára különböző becslések készültek, a mai általánosan elfogadott terjedelme 40km. A pincerendszer alapját a kerület hegyvidékének meszes-löszös alapanyaga adja, amelynek kitermelése, a bányászat, hosszú ideig a kerület egyik fontos bevételi forrását jelentette. Az itt kitermelt alapanyagokból készültek fővárosunk olyan nevezetességei, mint az Országház és a Vajdahunyad-vára. A pincék átlagosan 4-6 méter szélesek és változó hosszúságúak. Különlegességük, hogy Budafokon nem téglából kirakott pincéket találunk, hanem vájt és fúrt üregeket. A pincék szellőzését ma is a felszínről a boltívek tetejébe vájt szellőzőnyílások biztosítják minden különösebb mechanikus rásegítés nélkül. A pincék évszakoktól független állandó 12-16 fokos hőmérséklete, és magas relatív páratartalma (80-82%) kiváló környezetet teremtenek a borászati tevékenységhez.

    


A budafoki Óriáshordó 1014 hektoliteres mérete mellett igencsak eltörpül az ember (kép: Varga Máté)

 

 

Adatok

 
 Tervezője: ?
 Építés éve: ?
 Mérete: 1014 hektoliter
 Tömege: 18 tonna
 Hossza: 6.14 méter
 Átmérője: 5.8 méter
 
 

Megközelítés

 
Tóth József utca
 
     
 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!
  
 

Veszély

 

Veszélytelen