Petőfi híd, 1952.
       XI. kerület, Goldmann György tér (Lágymányos) - IX. kerület, Boráros tér (Ferencváros)
 
 

A Petőfi híd (régi nevén Horthy Miklós híd) tervezése Álgyay Hubert Pál nevéhez fűződik. 1933–37 között építették, és a Nagykörút déli szakaszainak villamos- és gépjárműforgalmát vezeti át a Duna felett. 1937. szeptember 12-én adták át a közönségnek. Hossza 378 m, feljárókkal együtt 514 m. Szélessége 25,6 m.


HIRDETÉS

Felépítését a fővárosnak a XIX-XX. századfordulója után bekövetkezett lendületes fejlődése tette szükségessé. A főváros már 1908-ban javasolta ezen a helyen a Duna-híd építését, azonban az illetékes állami szervek abban az időben még a főváros soron következő hídját nem Lágymányoson, hanem Óbudán tartották sürgősebbnek. Ez az álláspont jutott kifejezésre az 1908. évi XLVIII. törvényben, amelynek maradéktalan végrehajtását azonban az első világháború kitörése megakadályozta. A Duna-híd létesítése iránti igény azonban továbbra is fennállott.

Az első világháború után, csak 1930ban került a kérdés újból napirendre. A következő években előmunkálatok folytak. Elvégezték a mederszelvényfelvételeket és tisztázták a költségfedezet kérdését. Ez utóbbi - hosszadalmas tárgyalások után - úgy oldódott meg, hogy az állami és a fővárosi költségvetés 1/3, 2/3 arányban viselte a költségeket és fővárosi költségrész fedezetéül 1,25 százalékkal felemelték a főváros területén az ingatlanvagyon-átruházási illetéket. Ebből - 1931. július 1-jétől kezdődően - képezték a fővárosi Duna-híd alapot, amelyből a hídépítés költségeit fizették.

A híd megépítését és elnevezését Horthy Miklós kormányzórólról - a kormányzás tízéves jubileumára - az 1930. évi XI. törvény rendelte el, ennek alapján a minisztérium a tervezésre jeligés pályázatot hirdetett. A pályázatra tíz tervező 17 pályatervet nyújtott be, amelyek közül a bírálóbizottság hármat díjazott és további hármat megvett. Első díjat kapott Kossalka János és Walder Gyula lánchíd-, a második díjat Mihailich Győző és Kotsis Iván ívhíd-, a harmadik díjat Kis Jenő és Sávoly Pál merevítő-tartós ívhíd terve. A Duna medrét egyetlen nyílással áthidaló kábelhíd terv, Mihailich Győző munkája, dicséretben részesült.


A Boráros téri híd tervei egy 1947-es térképen
(mikor még nem tudták eldönteni, hogy a felrobbantott Horthy Miklós hidat hogyan kéne nevezni)A híd építése 1951-ben (gyakorlatilag egy teljesen új hidat építettek az egykori Horthy Miklós híd helyébe (kép: Fortepan.hu)

A II. világháború alatt a hidat 1945. január 14-én a visszavonuló német csapatok  felrobbantották, amelyet csak 5 évvel később, 1950–52 között építették újjá. Ekkor kapta Petőfi Sándor magyar költő nevét.

 


"A híd építését 1933-ban kezdték meg és mintegy 11 millió pengőbe került.
Teljes hossza a feljárókkal együtt 515 méter...
"

 

Adatok

 
 Tervezője:
    Álgyay Hubert Pál
 Építés éve: 1933-1937.
 Újjáépítés éve: 1950-1952.
 Legutóbbi felújítása: 1996.
 Szerkezete:
    Rácsos gerendahíd
 Funkciója: Közúti híd
 Hossza: 378 méter
 Szélessége: 25,6 méter
 
 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!
 
 

Névadó

 


Petőfi Sándor
(1823-1849)
Magyar költő

 

  Hozzászólás