HIRDETÉS

Rác fürdő
       I. kerület, Tabán

A Rác gyógyfürdő vagy Rác fürdő Budapest I. kerületében, a Tabánban található. A fürdő karsztvizének számos pozitív hatása ismert. A közvetlenül a törökfürdő alatt feltörő víz tartalmaz kalciumot, magnéziumot, hidrogén-karbonátot, szulfát-kloridot, illetve sodium- és fluorid-iont is. A víz – a fürdőben nyújtott kezelésekkel és szolgáltatásokkal együtt – hatásosnak bizonyul ízületi bántalmak, gerincbetegségek, porckorong sérülések, idegzsába, keringési zavarok, illetve asztmás megbetegedések kezelésére. A fürdőben 13 medence található. A medencék vízhőfokai: 14 ˚C, 36 ˚C, 38 ˚C, 42 ˚C.


HIRDETÉS

A törökök által emelt fürdő nyolcszögletű kupolacsarnoka a XVI. századból való. Buda 1686-os visszafoglalását épségben vészelte át. 1850-ben a császári kamara tulajdonába került, majd tíz évvel később a Heinrich családhoz, akik Ybl Miklós tervei alapján 1864-65-ben felújíttatták, majd 1870-ben kibővítették. E kibővítés során épültek romantikus stílusú medencéi. 1890-ben az Ördög-árok lefedése miatt a felső szint elbontásával kétszintessé alakították át. 1935-ben a Főváros felvásárolta az épületet, amelyben az 1945-ös ostrom hatalmas károkat okozott. Az állagmegóvó felújítás után a fürdő 1963-ig működött, majd ismét bezárták felújítás miatt, mikor is a megmaradt sérült részeket elbontották. Ebben az új Erzsébet híd építése is szerepet játszott. A fürdőt 1965-ben nyitották meg újra.

1994-ben fogadták el a környék új rendezési tervét, majd 1998-ban a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. megbízásából elkészültek a fürdő fejlesztési tervei. A Fővárosi Közgyűlés 2002-ben fogadta el a rekonstrukció és a hozzá kapcsolódó szállodaépítés terveit, melynek során a fürdő ismét bezárt, hogy a megújítási folyamatok kezdetüket vehessék. A Rác fürdő a 2010-re megépített Rácz Hotel & Thermal Spa komplexum részeként született újjá. Ez a történelmi fürdőegyüttes egy modern Termál és Day Spa-t alkot. A fürdőben 13 medence, 21 kezelő, szaunák széles választéka, pihenőterek, tetőtéri napozóterasz és egy elkülönített VIP szekció is található.

Az újjáépített fürdő 8000 m²-es területén a 13 medence, törökfürdő és az Ybl Miklós által tervezett zuhanycsarnok áll a látogatók rendelkezésére. Befogadóképessége kb. 400 fő. A gyógyfürdő mellett 67 lakosztályból álló ötcsillagos szállodát építettek, melynek letisztult, egyszerű vonalvezetésű épületek adnak otthont. A teljes beruházás értéke 6,5 milliárd forint. A szálloda üzemeltetője a Baglioni csoport.

A Rác fürdő legrégebbi része a török kupola – épült 1572-ben – melyet anno Kücsük Ilica-nak, vagyis „kis fürdőnek” neveztek. Ezen fürdőrész kiváló állapotban maradt fenn az évszázadok során, így teljes mértékben eredeti formájában születhetett újjá. A falak, boltívek és ablaknyílások is fennmaradtak, ám ezeken túl a medencetér lépcsői is előkerültek a feltárások során. Ennek megfelelően a török fürdőrész régi pompájában áll, és használható csakúgy, mint elődeink idejében. A nagy medencetér mellett elhelyezkedő kisebb kupola 1905-ben került lebontásra, mely a mostani feltárások leletei alapján szintén újraépült.

A Rác fürdő romantikus és neoreneszánsz részei Ybl Miklós munkáját dicsérik, melyek két fázisban, 1865-ben és 1870-ben készültek el. Az Ybl kupola és tusolócsarnok romantikus, csipkés boltíveinek mindössze 30-40 százaléka maradt fenn a XX. század során elszenvedett pusztulásokat követően. A teljes XIX. századi fürdőterület (Ybl kupola, tusolócsarnok, Flóra fürdő, neoreneszánsz kupola) korabeli rézkarcok, leírások, rajzok, későbbi bontási dokumentumok, illetve a jelen feltárások leletei alapján épült fel, teljes mértékben tükrözve eredeti állapotát.

Az 1870-ben épült neoreneszánsz kupola jelentős változásokat mutat az építész perspektívájában. A márvány jelenik meg, mint fő díszítőelem, és a kor modernitásának jelképeit domborművek elhelyezésével ábrázolja Ybl. Ilyenek a nyugati és Keleti falon található, a vasutat és a szikrapostát jelképező alkotások. Ezen épületrészt az Erzsébet híd építésekor teljesen lebontották, melynek alapvető építészettörténeti információkat nyújtó maradványait a betemetett medencetérből tárták fel a jelen építkezés során.

A Flóra fürdő, mely szintén 1865-ben épült, az ókori római fürdők stílusát idézi vissza. Ezen fürdőrész a komplexum elkülönített VIP részlegeként szolgál.

Közvetlenül a történelmi rész köré épült a fürdő legújabb, modern területe, mely magában foglalja a szaunavilágot, a pihenőtereket és a 20 kezelővel ellátott Day Spa-t.

A fürdő vize nátriumot is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos hévíz, melynek fluoridtartalma is jelentős. Kopásos jellegű ízületi és gerincbetegségek, kalciumhiány, Bechterew kór, krónikus izületi gyulladások, idegfájdalmak, ortopédiai műtétek és balesetek utáni rehabilitációhoz ajánlott.
Szolgáltatások: különféle masszázsok, fitness-terem.


A Rác fürdő 1890-ben


A tabáni plébániatemplom és a szerb ortodox templom, valamint a Rác fürdő teteje 1936-ban

   
A Rác fürdő kora reggel a felkelő Nap fényében
(kép: Varga Máté)


A fürdő főhomlokzata (kép: Varga Máté)

A felújítás körüli huzavona

Az összesen 9 milliárd forintos beruházás keretében, állami és magán befektetők tőkéjéből valósult meg a Rác fürdő műemléki rekonstrukciója, s bizonyos tervek szerint 2 milliárd forintból épül majd egy új sikló, amely a Citadellát és a Tabánt kötné össze. A felújítás során a fürdőt Ybl Miklós későbbi terveihez illeszkedően újították fel és a jelenlegi háromszorosára, 4750 négyzetméteresre bővítették; igaz, a bővítmények egyáltalán nem illeszkednek bele sem a korabeli fürdőházba, sem a környezetükbe.

A fürdő felújítására a főváros ingyen adott oda két, összesen 1,2 milliárd forint értékű telket. Az eredeti megállapodás szerint az épületegyüttest 2005-re, 4 milliárd 434 millió forintból kellett volna létrehozni, de a megállapodást eddig hatszor módosították, mindig az önkormányzat kárára. A 6,1 milliárd forintos MFB-hitel mellett az állam hitelt és a Széchenyi-tervből támogatást adott, és két további forrás is bekerült a rendszerbe: a törzstőke-emeléssel 600 millió forint és egy 1,8 milliárdos tagi kölcsön. Ezekből a forrásokból több mint 11 milliárd forint jött össze a beruházásra.

Jelentős eltérések vannak az értékbecslések között is: a főváros szerint a projekt értéke 7,6 milliárd forint, szemben a beruházó által számított 9,3 milliárddal, üzleti értékként pedig 11 milliárd forint feletti összeget mutattak ki. A társaság olyan hitelt kapott, amelyre nem volt valódi fedezet, mindemellett "túlhitelezték" a beruházást. Emiatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is feljelentést tett hűtlen kezelés miatt.

György István főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: sem az MFB, sem a főváros jelenlegi vezetősége nem felelős a kialakult helyzetért, és visszautasította azt az állítást, hogy a főváros akadályozta volna a komplexum megnyitását. Kifejtette, hogy a megnyitás feltétele olyan üzemeltető jelentkezése, aki üzleti tervében garanciát vállal az adósság törlesztésére és a működési költségek kitermelése, ilyen azonban egyelőre nincs.

2013. áprilisában a Főváros bejelentette, hogy a felénél is kevesebbért venné meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) követeléseit, amennyiben a közgyűlés ezt jóváhagyja.

A hitelező bank még a nyár elején felmondta a hitelszerződést, a beruházó Rác Nosztalgia Kft. csődvédelme pedig januárban lejárt. Ha a feleknek nem sikerül egyezségre jutniuk, akkor a céget felszámolják és vagyontárgyainak - fürdő, szálloda, telek - értékesítési bevételéből elégítik ki a hitelezőket.

Májusára az üzlet megköttetett és a fürdő a több mint 7 milliárd forintos hitelállomány harmadáért - 2,7 milliárd forintért - került át a fővároshoz, így Budapest többségi részesedést szerzett a fürdőt felújító és a mellette levő telken négycsillagos szállodát felépítő Rác Nosztalgia Kft.-ben.

A felújított fürdő és a mellette lévő hotel 2000 óta is üresen állt. Az üzemeltetésre egy sor nemzetközi hírű hotelvállalkozás tett ajánlatot, de a tulajdonosok közti vita és a hiteltörlesztés körüli nézeteltérés lehetetlenné tette a megnyitást.


A Rác fürdő egyik homlokzati dísze (kép: Varga Máté)


A régi épület melletti új épület (kép: Varga Máté)

 

Adatok

 
 Építésének éve: XV. század
 Források száma: -
 Medencék száma: 13
 Funkciója: gyógyfürdő
 Nyitva tartás: -
 Telefon: -
 
 

Megközelítés

 
Döbrentei tér
 
Döbrentei tér
 
  Erzsébet híd (Hegyalja út)
 
  Rudas gyógyfürdő
 
     
 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!
  
 

Veszély

 

Veszélytelen