Báthory Kávéház
       Kálvin tér, 1870-1925.
 
 

A Báthory Kávéház épülete 1925-ig foglalta el a Kálvin téren a református templom előtti területet. A kávéház már az 1870-es évektől működött a Kecskeméti utca és Múzeum körút sarkán álló Geist-házban. Nevét első tulajdonosáról, Bátori Mihályról kapta, de th-val és y-nal jobban hangzott, ezért az épület homlokzatára már Báthory-ként került fel a név.


HIRDETÉS

Bayer (Bajor) Gizi édesapja, Beyer Marcell kávéházat üzemeltet a Kálvin téri Geist-házban. A nagyobbik Bayer gyerekek, a Marika és a Rudi, valamint Gizi gyakorta tartózkodnak a Báthory kávéházban rendszerint, ahová a két utcára is néző háztömb belseje felől, a kártyaszoba egy kis ajtaján keresztül visz az út. Gizi iskolából jövet-menet, a lakóház felől jár be szüleihez a zajos kávéházba. Ahogy keresztülmegy a kártyaasztalok közt, a füstös szobán át, gyakran megáll a játék, és a játékosok szemükkel követik a kislány útját.

A közel negyven esztendeje éjjel-nappal működő Báthory kávéház 1911-ben bezár. Igaz ekkor már nem a Bayer Marcell üzemelteti, most a bezárásakor mégis a Beyer család megélhetése kerül katasztrofális helyzetbe az új háztulajdonos felmondása kapcsán. Az új tulajdonos azzal az indokkal mond fel a kávéház üzemeltetőjének, hogy nem tűr a házában éjszakai üzletet.

A pesti lakosság egy része eget-földet megmozgat, hogy a kávéház bezárását megakadályozzák, de a tulajdonos hajthatatlan. Gizi akkori udvarlója, bizonyos Sztrakoniczky Károly például - aki egyébként sokáig vőlegényjelöltként is szerepel Gizi életében - hírlapíró révén még újságcikk is keletkezik a kávéház bezárásáról. Az új tulajdonost azonban ez sem hatja meg, rendíthetetlen, ráadásul a törvények is őt védik, így a kávéház végérvényesen bezár. A ház tulajdonosa csipkeüzletet nyit a helyén.


A Kecskeméti utca torkolata a Belváros felé a Calvin térről (jobbra a Geist-ház)

Beyer Marcell 1912-ben megveszi a Kálvin tér közepén lévő, Stern József kör alakú divatáruházát, amelyben új kávéházat nyit. Az  ideiglenesnek szánt üvegpavilonban próbálja új életre kelteni üzletét. Az épületről lekerülnek a régi szecessziós díszítőelemek, majd az egészet déli irányba 15 méterrel kibővíti. Bár a legendás kávézó korábbi fényét soha többé nem nyeri vissza, de némiképpen enyhíti a család anyagi gondjait.

"Ragyog hatalmas, körbefutó tükörablakaival, mint egy kivilágított akvárium. Az ablakok mögött páfrányok, délszaki növények zöldellnek. Fent, az épület tetején terasz működik, a hold ingyenvilágításában. A tulajdonos ezüst evőeszközöket vásárol: ezüst kávéstálcát, hamutartót, fogvájó-hengert, sószórót" - meséli Galsai.

A Báthory kávéház 1914 májusáig volt a tér színfoltja, az épületet 1925-ben bontották le. Helyén nyilvános illemhelyet létesített a Főváros.


Korabeli képeslap a Kálvin térről

A Báthory kávéház korábbi épülete, amely a Kecskeméti utca 14. számot viseli a postacím alapján, a második világháború során elpusztult, s telke sokáig üres telek marad. Csupán néhány bokor meg egy ecetfa nőtt rajta. Helyén ma a Kálvin tér egyik legcsúnyább épülete áll Korona Szálló néven.

 

Adatok

 
 Tervezője: ?
 Építés éve: 1870-1925
 Funkciója: kávézó
 
 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!

 

  Hozzászólás