Haas-palota
       V. kerület, Vörösmarty tér
 
 

A főváros egyik legnagyszerűbb magánépülete a Haas Fülöp és fia - hírneves szőnyegcég tulajdonát képező impozáns palota a Gizella téren. E palotában volt az Országos Kiállítás jegypénztára is.


HIRDETÉS

 

Fényképalbum

 
   

A Haas-palotát csak az első emeletig rendezték be üzletnek, a felső három szinten lakások voltak. A palota egészen a második világháborúig díszítette a teret, amikor bombatalálatot kapott, és ennek következtében le kellett bontani.

Helyén 1971-ben épült fel a tér hangulatától igencsak eltérő tízemeletes Magyar Zene Háza, ahol helyet kapott és hosszú ideig működött számos intézmény, a rendszerváltozás előtt cenzori feladatokat is ellátó Országos Rendező Iroda (ORI) és a Képcsarnok Vállalat. A tér északi oldalán ma is működik a híres Gerbeaud cukrászda, a keleti részen pedig az egykori „szocialista plaza”, a Luxus Áruház.

A Belváros egyik gyönyörű tere a Vörösmarty tér, amely az egykori pesti városfal Váci kapujának előterében jött létre. Neve sokszor változott, hívták Sétatérnek, Harmincad térnek, Színház térnek, 1875-től Gizella térnek, 1908-tól Vörösmarty térnek, 1918-ban rövid ideig Károlyi Mihály térnek, majd 1919 óta ismét Vörösmarty térnek.

P

 

Adatok

 
 Tervezője: ?
 Építés éve: 1875
 Stílusa: ?
 Funkciója: áruház és lakóház
 Bontás éve: 1896
 
 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!

 

  Hozzászólás