Iparcsarnok
       XIV. kerület, Városliget
 
 

A XIX. század közepe óta Európa-szerte nagy divatban volt a kiállítások rendezése. Világvárosok kiállításokon mutatták be fejlődésüket: London (1865), Párizs (1867), Bécs (1873). Magyarország is ilyen világkiállítást kívánt rendezni 1885-ben, bár csupán egy Országos Kiállítás jött létre, 1896-ban.


HIRDETÉS

 

Fényképalbum

 
   

Erre az alkalomra épült fel az Iparcsarnok hatalmas kiállítási épülete Kohn Jánosnak, a Schlick-gyár későbbi vasszerkezeti tervezőjének elgondolása szerint. Az épületet Ulrich Keresztély tervezte.

Az Iparcsarnok hatalmas földszintes épület volt, olasz reneszánsz stílusban készült, diadalkapu-szerű bejáratokkal, a saroképületek téglából és kőből, az összeköttetések vasból és üvegből épültek. Homlokzata a Keleti pályaudvar főbejáratához hasonlított. Alapterülete meghaladta a 14.000 négyzetmétert.

A megnyitást követően számos kiállítást rendeznek itt ("A fényképezés fejlődése"; "Agyag-, czement-, aszfalt- és kőkiállítás"; "Villamos munkagépek kiállítása").

Az 1896-os nagy millenniumi kiállításon az Iparcsarnok - mint az ezredéves kiállítás egyik központja - a bútor-, szövő- és anyagipari termékek bemutatóhelye. Ekkor épül meg a csarnok előtti elegáns korzó díszkerttel, valamint a Sió szökőkút, melynek elődje még az 1885-ös kiállításra épült (nagyjából a mai napozórét és a Petőfi Csarnok szabadtéri színpada helyén), amely szombaton, valamint vasár- és ünnepnapokon este fél kilenctől tíz óráig kivilágítva működött. Így az Iparcsarnok és közvetlen környéke a millenniumi kiállítás reprezentatív központja lett.

Az ezt követő években számos időleges kiállítás helyszíne volt az Iparcsarnok: volt itt "Papíráru kiállítás", "Autómobil kiállítás", "Cukrászipari kiállítás" 1907-ben, "Hadirepülő kiállítás" 1917-ben, "Vasipari" és "Reklámkiállítás" 1927-ben. Télen állandó bútorkiállítás, évente május elején Tavaszi Nemzetközi Árumintavásár, ősszel pedig Országos Mezőgazdasági Kiállítás.

A II. világháború során súlyos károsodás érte. Az épület kiégett, tetőszerkezete elpusztult, ezért az egészet lebontották.

Forrás: petoficsarnok.hu
Képek: Szabó Ervin Könyvtár Budapest Archívum

 

Adatok

 
 Tervezője: Ulrich Keresztély
 Építés éve: 1896
 Stílusa: reneszánsz
 Funkciója: kiállítócsarnok
 Átépítették: 1945
 
 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!

 

  Hozzászólás