Kioszk
       V. kerület, Erzsébet tér
 
 

A Vásár tér 1858-tól az Erzsébet nevet kapta, és ide húzták föl a jó emlékű Nemzeti Szalont, amelynek első emelete részben kiállítások, részben táncvigalmak helyszínéül szolgált, hátsó fertályához meg egy kioszkot ragasztottak, és itt épült föl sebtiben a Marokkó-udvarnak mondott ikerbérkaszárnya is, amúgy átjáróház (jó pestiesen: „durchház”), amelynek udvara számtalan apró üzletnek, kékfestőnek, órásnak, szabónak és gyertyamártónak adott otthont.


HIRDETÉS

Ezek az épületek álltak még a XX. század ötvenes éveiben is. A Marokkó-udvarból eltűntek ugyan az üzletek, nyomorult proletárok költöztek ide, a Nemzeti Szalonban pedig vegyes nívójú tárlatokat rendeztek: a svájci Hans Erni grafikus és Edvi Illés Aladár művei mellett meg lehetett csodálni Ék Sándor szervilis szénrajzait, valamint Szamuely Tiborné Szilágyi Jolán osztályharcos hevülettől áthatott grafikáit és plakátjait is. Talán épp e híres szalon hajdani kiállításai kapcsán írta epésen Karinthy egyik-másik futurista festményen meghökkenve: „Ezt nektek!”.

Ám úgy látszik, a közérthetetlenség mellett a közérthetőség is képes megfeküdni a gyomrot. Erni „csuklóból rajzolt” figurái, Edvi Illés kispolgári ásítást kiváltó táj- és életképei, valamint Ék és Szilágyi Jolán agitatív grafikái avítt unalmat árasztottak.

Később, valamikor tán a hatvanas évek elején a rommá züllött durchházakat elbontották, helyükre a sárga buszok pályaudvara költözött, de halálra ítélték a Nemzeti Szalont és a hozzá ragasztott kioszkot is, amely nappal kocsmául, este moziként szolgált. Épületes filmeket vetítettek itt a Ludas Matyitól az Egy igaz emberig, a Pixi és Mixi a cirkuszban című Latabár-blődlitől és Az őfelsége levest főz című cseh bohózattól a Tizenöt éves kapitányig, amely – szemben az alapjául szolgáló Verne-regénnyel – derűsen végződött, a kincstári optimizmus jegyében.

Képek: Szabó Ervin Könyvtár Budapest-képarchívum

 

 

Adatok

 
 Tervezője: ?
 Építés éve: 1850-es évek
 Stílusa: ?
 Funkciója: kiállítóház, szalon
 Lebontották: 1960-as évek
 
 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!

 

  Hozzászólás