Régi Városháza
       V. kerület, Belváros, Városház tér
 
 

Pestnek volt egy organikusan kialakult, a város sajátos fejlődéséből adódó tere, vagy térsora, amit főtérnek lehetett nevezni és lehetne ma is. Ez az egykori Városház tér és Eskü tér együttese. Városháza, templom, sőt még a Duna-part is része volt ennek a térségnek.


HIRDETÉS

Pest különlegessége, hogy a Dunára fordulva épült ki.

A török uralom alóli felszabadulás után kezdték el a plébániatemplom mögötti területek átépítését, melynek során létrehozták Pest város Városházát 1702 és 1710 között.


A régi Városháza 1760 körül (balra), és az 1838-as árvíz idején (jobbra)

Az árvízben megsérült épület átépítését Hild Józsefre bízták, aki 1842-ben eleget is tett a felkérésnek, s az addig egyemeletes épületet kétemeletesre építette át.


Hild József tervrajza a kétemeletes épületről

A harmadik emeletet ugyancsak Hild József tervezte és építette 1863-ban.


A Városháza 1891-ben (Rosenmayer Ferenc festménye)

Az Erzsébet híd építésének terve, s annak pesti felfutó környezetének átépítése tette szükségessé a Városháza elbontását (lásd: A Belváros lerombolása). A Közmunkatanács erre vonatkozó határozatát ugyan a Székesfőváros akadályozni próbálta, de Széll Kálmán miniszterelnök 1900-ban elrendelte a bontást. A Városháza helyén épült fel később az ugyancsak lebontott piarista rendház új épülete, amelyben jelenleg a Sapientia Hittudományi Főiskola működik.

 

Adatok

 
 Tervezője: ?
 Építés éve: ?
 Stílusa: ?
 Funkciója: Városháza
 Átépítették: ?
 
 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!


A Városháza 1860 körül (Ludwig Rohbock metszete)

 

  Hozzászólás