Regnum Marianum
       XIV. kerület, Városliget
 
 

A Regnum Marianum (Mária Országa) a Rákosi-rendszer által lerombolt templom. Hivatalos neve Magna Domina Hungarorum, azaz Magyarok Nagyasszonya volt, népszerűbb nevét az építést kezdeményező szervezetről kapta. A templomot az 1919-es vörös uralomtól való megszabadulás emlékére építették


HIRDETÉS

A templom alapkövét 1925-ben rakták le, a tényleges munkálatok 1926 nyarán kezdődtek Kotsis Iván tervei alapján. Az épület 1820 négyzetméter volt, kupolás, erősen emlékeztet a jeruzsálemi Szent Sír templomára. Tornyát, egyedülálló módon a Szent Korona másolata díszítette. 1931. június 14-én Serédi Jusztinián hercegprímás szentelte fel.

A II. Világháború utáni vallásüldözés keretében a Regnum Marianum tevékenységét betiltották, s 1951-ben a felvonulási tér kialakítására hivatkozva döntés született arról, hogy a regnumi plébániatemplomot fel kell számolni. Rövidesen el is kezdték bontani, de annak olyan erős volt a vasbetonból készült alapja, hogy csak robbantással sikerült megkezdeni.

A templomnak még a nyomait is igyekezett eltüntetni a szocialista kultúrpolitika, fényképeit még az építészeti szakirodalomban sem engedték megjelentetni, mintha nem is létezett volna. A lerombolt templom helyét hamarosan elfoglalta a szocialista dísztribün és a Sztálin-szobor (amit később, 1956-ban ledöntöttek), majd a Magyarországi Tanácsköztársaság emlékműve. 2000. november 5-e óta egyszerű fakereszt jelzi a volt templom helyét, amit felállítása óta többször megrongáltak.

A templom jogutódjaként épült fel Zuglóban a Zoborhegy téri Regnum Marianum templom és közösségi ház.


A Regnum Marianum templom terve


A templom helyén épített tribün
és a föléje magasodó Sztálin-szobor


A tribün elbontása után emelt kereszt

 

Adatok

 
 Tervezője: Kotsis Iván
 Építés éve: 1926-1931
 Stílusa: ?
 Funkciója: templom
 Lerombolták: 1951
 
 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!


A Regnum Marianum templom (kép: magyarkurir.hu)

 

  Hozzászólás