Városligeti Színház
       XIV. kerület, Városliget
 
 

Az Aréna út sarkán álló, 1874-ben épült városligeti Arénában 1879-ben nyílt színház. A Feld család vállalkozásaként 1872-ben létrehozott Városligeti Színkör nevét - amely főként operetteket és bohózatokat játszott - 1909-ben Fővárosi Városligeti Színházra, majd 1912-ben Budapesti Színházra változtatták.


HIRDETÉS

Az alapító 1926-ban visszavonult, s fiának adta át az igazgatást. Feld Mátyás főárendása volt a pesti humornak, és a paródia nagymestere lett: színházát, amelyet a szakma filléres műintézetnek titulált, az őgyelgő cselédlányok és a kimenős katonák, tehát a vasárnapi közönség számára tartotta fenn. Azon túl, hogy burleszkjeit megírta, nem sokat törődött a színházával: lehetőleg bérbe adta, mint 1920-ban az Új Színháznak, 1923-ban Sebestyén Géza budamiskolci társulatának és az Apolló Kabaré alkalmi együttesének, 1932-ben Békeffi László kabaréjának, 1935-ben pedig Erdélyi Mihálynak.

Az Aréna és az István (ma Dózsa György és Bethlen Gábor) utca sarkán álló épületben aztán 1945 után a Szabad Színház játszott Both Béla vezetésével, akinek ez volt az első színiigazgatói kísérlete.

Nem akart hosszú távra berendezkedni a perifériának számító helyen, ám bemutatóira úgy záporoztak a negatív kritikák, hogy hamar vége szakadt a bemutatók sorának. Ezután decemberig a Józsefvárosi Színház játszott benne, majd 1946 tavaszán Béke Színház néven nyitotta meg a kapuit Föld Aurél és Komjáthy Károly vezetése alatt.

Tíz nagysikerű bemutató után a főváros házi kezelésbe vette, majd a liget rendezése során 1952-ben lebontatta az épületet.

 

 

Adatok

 
 Tervezője: ?
 Építés éve: 1847
 Stílusa: szecessziós
 Funkciója: színház
 Lebontása: 1952
 
 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 

 

  Hozzászólás