Budapest építészete
      
 
 


HIRDETÉS

Budapest építészete korok szerint
      

Egy település életében ahogy telik az idő, úgy változik annak arculata is: a kezdetleges kőépületektől kezdve a modern üvegtornyokig minden megtalálható egy helyen, amelyek furcsa egyveleget alkotnak. Az alábbiakban bemutatjuk Budapest fejlődésének szakaszait, valamint építészetének váltakozásait.      
                                                                                   
A lap kidolgozás alatt áll!

 
Budapest építészete stílus szerint
      

Budapesten számos korszak építészeti stílusával találkozhatunk, amelyek között a laikusoknak nehéz kiigazodniuk. Egy-egy híres vagy kevésbé ismert épületet mikor és kik építették, s milyen stílusban? Erre próbálunk felelni röviden az alábbi oldalon.
 
                                                                                

 
Budapest városrészei
      

Budapest 23 kerületből, s megannyi városrészből áll, amelyek többé-kevésbé együtt-működnek egymással vagy különálló életet élnek. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy egy-egy hely milyen életet él a városon és a kerületeken belül.
 
                                                                                   
A lap kidolgozás alatt áll!

 
Budapest városszerkezete
      

Budapestet alaposan megrágta a történelem, s az egymás után jövő korszakok megannyi helyen hoztak változást a város életében. Az adott kor szellemében épültek paloták, gyárak vagy lakótelepek, új lakónegyedek nőttek ki a semmiből, amelyek többsége mára vagy nem létezik, vagy a város történelmi emlékeit őrzik.
                                                                                   
A lap kidolgozás alatt áll!

 
Utcák, terek
      

Egy település élete a közterületeken, fontosabb tereken, utakon és utcákon zajlik, amelyek arculata a történelem viharaiban folyton folyvást változik. A régi és jelenlegi képek, valamint az egyéb úti leírások segítségével felidézzük egy-egy hely életének történetét.

 
Eltűnt épületek
      

A Lloyd- és a Haas-palota, a gellérthegyi Csillagda vagy a Budai Skála: egykoron ismert, de mára eltűnt épületek. Ahogy elmúlik egy élet, eltűnik egy generáció, s úgy merül feledésbe egy-egy hely, egy-egy esemény. Változik a világ, vele változik a város. Az alábbiakban összegyűjtöttük azt, ami már nincs meg Budapesten. A lista még nem teljes!

Híres építészek
      

Budapest építészeti stílusjegyei közül a klasszicista, román, gótikus és szecessziós irányultságú, XIX. századi mesterek munkái a meghatározóak. Az alábbi oldalon azon építészek neveit gyűjtöttük össze, akik a legtöbbet tették Budapest építészetében, s a város világvárossá történő emelésében.
                                                                                   

 
Tervek és elképzelések
      

Budapest fejlődése alatt számos olyan gigantikus épület- vagy városrendezési terv készült el, amelyek valamilyen oknál fogva nem kerültek megvalósításra, és egyúttal a fiók mélyére helyezve a feledés homályába merültek. Az alábbiakban e tervek egy részét felkutatva és összegezve próbálunk képet adni arról, milyen nagyszerű tervek születtek egykoron...

 

 

 

 

 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!

 

  Hozzászólás