HIRDETÉS

Kolbász
       A magyar ételek csemegéje

A kolbász tisztára mosott disznóbélbe vagy műbélbe töltött, apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából készült, sóval, általában fűszerpaprikával és egyéb fűszerekkel készült húskészítmény. A kolbászfélék füstöléssel történő tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, amely Európa legtöbb részén elterjedt, szerves része az európai konyhának. A töltelék húsmassza az ínhártyáktól megtisztított disznóhús, egyenlő mennyiségű szalonnával finomra vagdalva vagy darálva, kellő mennyiségű sóval, borssal, paprikával, citromhéjjal vagy fokhagymával fűszerezve. A kolbászokat sózással, hűvös levegőn történő szárítással és füstöléssel tartósíthatják.


HIRDETÉS

Gyulai kolbász
   

A Gyulai kolbász hungarikum, amely jellegzetes alapanyagokból készült, eredetvédett, fűszeres kolbászféleség. A magyar nagyfehér hússertés fajta mangalica és magyar lapály fajtákkal keresztezett, valamint a hampshire, duroc és pietrain fajták és hibridjeik legalább 135 kg-ra hizlalt egyedeinek feldarabolt húsából és kemény szalonnájából készül. 

 
Falusi parasztkolbász
   

A Falusi parasztkolbász nevű terméket a Pick Szeged Zrt. gyártja - legalábbis a címke szerint. A gyártó honlapján ugyan nem találtuk meg a terméket, de a Tesco áruház honlapja a Délhúsra hivatkozik, amely viszont a Pick Szeged tulajdona, mint a Bonafarm csoport tagja. E szál kolbász a Tescoban 450 forintba került.

 
Hartai csípős kolbász
   

A Hartai csípős kolbász Hartai Henrik húsüzemében készül Hartán, egy dunamenti sváb nemzetiségű nagyközségben. Nemzetiségi ételeinek egyike a hartai füstölt kolbász. A házilag készített kolbász fűszerezéséhez a hartaiak saját termesztésű fűszerpaprikát és fokhagymát használnak, melyek a termék jellemző ízei.

 
KOL-BI Csípős karikás kolbász
   

A KOL-BI nevű csípős karikás kolbászt az AZF Hungary Kft. gyártja Budapest IX. kerületében. Mi a Fehérvári úti vásárcsarnok egyik hentespultjánál vásároltuk 340 forintos áron.

 
DÁNY parasztkolbász
   

A Dány parasztkolbászt Dányban készítik. A cég 1993. óta működik, fő termékük a füstölt és sütőkolbász, de gyártanak még hagyományos pácolással és füstöléssel előállított, sertéshúsból készült termékeket is. A gyártóról és termékeiről semmilyen dokumentum vagy honlap nem lelhető fel az Interneten, így e kolbásszal kapcsolatban is sötétben tapogatózunk.

 
Temesvári kolbász
   

A Temesvári kolbász a Temesvári Hús Kft. gondozásában jelent meg 1992-ben, Domaszéken. Húskészítményeiket több megyében és vásárcsarnokban árulják, de jelentős az exporttal rendelkeznek az EU néhány országába is. Cikkünkben az általuk készített nyers füstölt kolbász csípős változatát mutatjuk be.

 

Aranyosi Hús házi csípős kolbász
   

A Vehotrade Kft. Aranyosi Hús nevű kolbásza küllemre nem a legszebb, viszont ennek ellenére az eddigi legjobb kolbász, amit megkóstoltunk az elmúlt pár hét alatt! Kellemes meglepetés ért minket, mert ez az első kolbász, amely kifogástalanul átment a tesztünkön.

 

Zengő-Völgye lókolbász
   

A Zengő-Völgye lókolbászt egy - a Mecsektől északra található - néhány utcás kis településen, Vékényen állítják elő. A kolbász apró és kissé száraz, de nagy általánosságban elmondható, hogy teljesíti a kolbászok iránt támasztott követelményeket.

 

    

 

 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!