Paprikás csirke
      
 
 

A paprikás csirke vagy csirkepaprikás (angolul chicken paprikash, franciául poulet au paprika à la hongroise, németül paprikahuhn, az osztrákoknál paprikahendl) a paprikásfélék közé tartozó magyar nemzeti étel. Nem keverendő össze a csirkepörkölttel (angolul chicken goulash), hiszen az tejföl nélkül készül. A legnépszerűbb magyar ételek egyike, hungarikum, mert megvan benne minden, ami a magyar konyhát jellemzi: fűszerpaprika, bors, vöröshagyma, fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom, tejföl, hús.


HIRDETÉS

 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!

 

 

  Elkészítése

A XIX. században a pörkölt elterjedt étellé vált az alföldi parasztok között. A pásztorok által fogyasztott marha- és birkahúsból készült pörkölt mellett kedveltté vált a baromfihúsból készített pörkölt is, ami a háztartási körülményekhez igazítás jele volt. Az étel a pásztorok közti viszonyoknak megfelelően kezdetben a parasztoknál is köznapi szerepű. A hatvani jobbágygazdák családjában az 1840-es években a húsétel leggyakoribb formája a „pörkölt hús” és „paprikás hús”, amely marhahús mellett juhból és szárnyasból is készült.

Az 1892 előtti időből ránk maradt mindössze tíz-egynéhány éttermi étlapokon a marhasültek és paprikás húsok mellett a paprikás csirke is szerepel. A XIX. században már több külföldi utazó ajánlja a magyar konyhát ismertető leírásában a gulyás mellett a paprikás csirkét.

Külön érdekessége a paprikás csirkének, hogy egyben a hortobágyi palacsinta alapja is, ha az nem darált borjúhúsból készül, akkor ugyanis a palacsinta tölteléke a ledarált paprikás csirkéből készül, a szósz pedig a paprikás csirke tejföllel behabart leve. A Hortobágyról elnevezett palacsinta szintén hungarikum.

Forrás: Wikipédia


Paprikáscsirke (kép: flat-cat.hu)

1 - Felvágjuk a hozzávalókat
2 - Odatesszük a hagymát pirítani (5-10 perc)
3 - Hozzáadjuk a füstölt szalonnát
4 - Megszórjuk fűszerpaprikával
5 - 10 perc pirítás után felöntjük egy kis vízzel és fedő alatt főzzük
6 - 15 perc múltán hozzátesszük a csirkéket, majd a lábast felöntjük vízzel
7 - 20 perc főzés után a csirkéket kivesszük
8 - A léhez hozzákeverjük a tejfölt
9 - Visszatesszük a csirkéket és 10 percig főzzük
10 - A tésztát, tojást, sót és vizet tésztává keverjük
11 - Az elkészült tésztát forró vízbe szaggatjuk, majd 10 percig főzzük
12 - A nokedlit és a csirkepaprikást almapaprikával tálaljuk

 

  Hozzászólás