Magyar film
       Népszerű magyar filmek, figurák és alakok
 
 


HIRDETÉS

Fehérlófia
   

A Fehérlófia 1981-ben készült, 90 perces, színes magyar animációs film. A film az alkotók szándéka szerint a pusztai népeknek állít emléket, s témájában a hun, avar, magyar mondavilágokból merít. A Fanyűvő és Fehérlófia mesék, illetve mondák tartalmát ötvözi a főhősök azonosításával, de az első néhány percben az eredetmondák motívumai is felbukkannak, így az Ősanya, Ősapa, Világfa.   

 
Háry János
   

Háry János magyar mondabeli mesehős, melyhez Garay János 1843-ban írt elbeszélő költeményt Az obsitos címmel. Ebben a kiszolgált huszár, Háry János, mint a magyar nép vágyait valóra váltó császári katona jelenik meg, aki részt vesz az európai háborúkban és hőstetteket visz véghez. Kodály Zoltán 1926-ban zenésítette meg a költeményt, s négy kalandba sűrítette a cselekményt.

 
János vitéz
   

A János vitéz Petőfi Sándor 1844-ben írt verses meséje, irodalmi kifejezéssel élve elbeszélő költeménye. A János vitéz a szegények, az elnyomottak győzedelmes felülkerekedését hirdeti a szenvedéseken, megpróbáltatásokon. A cselekményben a valószerű falusi életkép keveredik a népmesei motívumokkal. Jankovics Marcell vitte rajzfilmre 1973-ban. .

 
Macskafogó
   

A Macskafogó 1986-os színes magyar–német–kanadai rajzfilm, amelyet Ternovszky Béla rendezett. A filmnek 2007. december 20-ára készült el a második része.

 
Magyar Népmesék
   

A Kecskeméti Stúdió egyik legnagyobb sikere a Magyar népmesék (1977-től), mely a hazai rajzfilmgyártás aranykorából való. A világszerte ismert magyar rajzfilmsorozatot közel 30 évig készítették, az eddig képernyőre került 78 epizódhoz újabb 22 mesét rajzolnak.

 
Pom Pom meséi
   

Hogy kicsoda Pom Pom? Többféle alakban láthatjátok: lehet paróka, szobafestő pemzli, egyujjas kifordított bundakesztyű vagy papucs orrán pamutbojt. Csodálatos történeteket mesél Nektek és Picurnak Gombóc Artúrról, a falánk madárról, és a többi nem kevésbé izgalmas figuráról.

 
Süsü, a sárkány
   

Süsü "A Süsü, a sárkány" című bábfilm sorozat főszereplője, amelynek forgatókönyvét Csukás István írta, a bábokat és a díszleteket Lévai Sándor tervezte, a szereplő hangját Bodrogi Gyula adta. A bábot Kemény Henrik, Pehartz Imre mozgatta. A dramaturg Takács Vera volt.

 

Folytatjuk!

 


Vuk, beállítási rajz - részlet (rendezői utasítás a jelenetre vonatkozóan a rajzolók, a hátteres és az operatőr számára)

 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 

 

  Hozzászólás