Magyar italok
       Sör, bor, pálinka
 
 

Magyarország Európa bortermelő övezetének észak-keleti csücskében helyezkedik el. Az ország, méretéhez képest egyedülálló bor választékkal dicsekedhet, s területén egyaránt előfordulnak mediterrán stílusú, friss, gyümölcsös jellegű, testes, savas, sajátos ízű és nem utolsó sorban világhírű aszú borok is. A borok mellett a különféle pálinkák is a hagyományos magyar italok közé tartozik. A pálinkák az erjesztett gyümölcsök lepárlásával készülő gyümölcspárlatok hagyományos, magyar fajtája. Leggyakoribb alapanyaga a szilva, a körte, az alma, a kajszibarack, a cseresznye, a szőlőtörköly és az eper. Persze, bármilyen Magyarországon termett gyümölcsből készülhet.


HIRDETÉS

Magyarország hatalmas földalatti vízkészlettel rendelkezik, rendkívül gazdag ásvány- és gyógyvizekben. A Kárpát-medence különleges adottságának köszönhetően számos hévíz lelőhely akad, melyek gazdagok ásványi anyagokban. Magyarországon jelenleg közel 100 kút és forrás szolgáltat elismert, természetes ásványvizet, amelyek közül 45-50 vizét palackozzák is. A szódavíz (másként szikvíz, a köznyelvben szóda) Jedlik Ányos találmánya, mely szúrós, gyöngyöző szénsavas ital. Szikvíznek csak olyan terméket szabad nevezni, amely szifonfejes palackba, vagy szifonfejes felvezető szárral ellátott szikvizes ballonba van töltve.

Bor és szódavíz keveréséből alkotott ital a fröccs. A bor és szódavíz mennyisége alapján különféle fröccsök léteznek. A leginkább fehér és rozéborból készült könnyű ital számtalan keverési arányban és méretben kérhető, leggyakoribb az 1:1 (kisfröccs), az 1:2 (nagyfröccs) és a 2:1 (hosszúlépés) víz-bor-arány.

Pálinka
    

A pálinka az erjesztett gyümölcsök lepárlásával készülő gyümölcspárlatok egy hagyományos, magyar fajtája. Megteremtéséhez számos feltétel együttes megléte szükséges, ez teszi oly becses kinccsé. Csak azokat a szeszesitalokat nevezhetjük pálinkának, amelyek alapanyaga kizárólag egészséges, érett, magas cukortartalmú gyümölcs, s alkohol és bármilyen egyéb kiegészítő hozzáadása nélkül készül.

 
Tokaji aszú
    

A tokaji aszú a Tokaj-hegyaljai borvidéken előállított aszúbor, vagyis aszúsodott és normál szőlő felhasználásával készített desszertbor, borkülönlegesség. A tokaji borok közül a leghíresebb. Évszázados technológia alkalmazásával készül, amelynek alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelésére és az ezt követő különleges borkészítési eljárás.    

 
Unicum
    

Az Unicum az egyik leghíresebb magyar védjegy, amely a Zwack cég tradicionális gyomorkeserű likőrjét jelöli. Erőteljesen keserű, száraz jellegű likőr, főként aperitifként fogyasztják étvágygerjesztő hatása miatt. Több mint két évszázados ital, receptje titkos, az esztergomi Prímási- és Főkáptalani Levéltárban van titkos letétben. Több mint negyven gyógy- és fűszernövény keverékéből készül.

 
Törley
    

A Törley pezsgő Magyarország legkedveltebb pezsgője 1882 óta. E név egyet jelent a mámorító itallal, amely szállodák, kávéházak, vendéglők, orfeumok és bárok kínálatában egyaránt szerepel. A Törley pezsgő a hagyomány és a minőség jegyében készül, és napjainkban is ugyanolyan népszerű idehaza és világszerte egyaránt, mint 130 évvel ezelőtt.

 
Dreher
    

A Dreher ma Magyarországon a legnépszerűbb márka a minőségi sörök között, piacvezető* a prémium kategóriában. A kiváló minőségű, természetes alapanyagokból, kristálytiszta forrásvíz felhasználásával készülő, karakteres ízvilágú márka mindhárom tagja egyedülálló élményt kínál fogyasztóinak.

 

 


 

 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!

 

  Hozzászólás