HIRDETÉS

4-es, 6-os villamos
       A Nagykörút vonalán

A 4-es és 6-os villamosok gyakorlatilag egyazon nyomvonalon közlekednek a Nagykörúton azzal a különbséggel, hogy a 4-es villamos végállomása nem a Móricz Zsigmond téren, hanem a Fehérvári úti vásárcsarnok előtt található. Mindkét villamos alapvető közlekedési eszközei Budapest lakosságának, amelyek mintegy körülölelve a városmagot, gyors megközelítési lehetőséget kínálnak a fontosabb műemlékekhez és városrészekhez.


HIRDETÉS

A 4-es villamos a Moszkva tér és a Fehérvári út között, míg a 6-os villamos a Moszkva tér és a Móricz Zsigmond tér között közlekedik. A vonalak hossza 8.6 km.

A villamosok szinte egész nap zsúfolásig tele vannak utasokkal annak ellenére, hogy a vonalon közlekedő Siemens Combino Supra villamosok Európa leghosszabb járművei. A tumultus a Ferenc körút - Nyugati pályaudvar közötti szakaszon a legnagyobb.

Biztonság szempontjából nem nevezhető a legbiztonságosabb járatnak. Budai oldalon szinte elenyésző az atrocitások száma, de a Nyugati pályaudvar - Ferenc körút közötti szakaszon számítani lehet zsebtolvajokra és verekedésre, és nagy ritkán késelések is előfordulnak. A leginkább veszélyes szakasz a Blaha Lujza tér - Ferenc körúti szakasz, ugyanis a Nagykörútnak ezen része (József körút, Ferenc körút) Budapest egyik legszegényebb és elhanyagoltabb részén át vezet, ahol a helyi lakosság kisebbik része képtelen az emberi együttélés normái szerint élni. Este 9-től zárásig lehet leginkább tartani veszélytől. Lásd: Biztonság

A villamosjárat képei

 

4-es, 6-os villamos

 
   

A vonal megállói

Elérhető fontosabb műemlékek és helyek, valamint javasolt járatok

 

 
00. Széll Kálmán tér
01. Széna tér
02. Mechwart-liget
03. Margit híd
04. Margitsziget
05. Jászai Mari tér
06. Nyugati pályaudvar
07. Oktogon
08. Király utca
09. Wesselényi utca
10. Blaha Lujza tér
11. Rákóczi tér
12. Baross utca
13. Ferenc körút
14. Mester utca
15. Boráros tér
16. Petőfi híd, budai hídfő
17. Budafoki út
16. Móricz Zsigmond tér
 
00. Széll Kálmán tér
01. Széna tér
02. Mechwart-liget
03. Margit híd
04. Margitsziget
05. Jászai Mari tér
06. Nyugati pályaudvar
07. Oktogon
08. Király utca
09. Wesselényi utca
10. Blaha Lujza tér
11. Rákóczi tér
12. Baross utca
13. Ferenc körút
14. Mester utca
15. Boráros tér
16. Petőfi híd, budai hídfő
17. Budafoki út
16. Fehérvári út
 
Vár
 
 
Gül baba türbéje
Margitsziget
Országház
Szent István-bazilika
Hősök tere
Városliget
Zsinagóga
Keleti pályaudvar
Vásárcsarnok
Kálvin tér
Iparművészeti Múzeum
Bakáts téri templom
Nemzeti Színház
Műszaki Egyetem
Vásárcsarnok
Gellért-hegy

A villamosok mentén kis sétával vagy egyszeri átszállással gyakorlatilag elérhetjük a város bármely pontját. A Nagykörúton sétálva bármely irányba is térjünk le, mindenhol találunk valami műemléket vagy látnivalót. Az alábbiakban néhány lehetőséget javaslunk:

 Széll Kálmán tér (volt Moszkva tér): Budapest egyik legfontosabb közlekedési csomópontja. Nem csak a budai oldal északi és nyugati városrészeibe, de az egész Budai-hegységbe is innen indulva juthatunk el a legkönnyebben. Környezetében számos műemlék és park található. A Mammut bevásárlóközpont mögött található Fény utcai piacon őstermelők házi készítésű szörpjeit, lekvárját és mézét vásárolhatjuk meg. Feltétlen ajánljuk!
    Lásd:
Széll Kálmán tér

 Margit híd: a híd budai hídfője a budai oldal főútvonalának gerincén helyezkedik el. A Duna-part mentén eljuthatunk a budai oldal valamennyi északi kerületébe, a Margitszigetre, Buda középső részébe, a Vízivárosba, vagy kis sétával a Batthyány tértől fel a Várba, de ha lemegyünk az aluljárón, a HÉV-et igénybe véve tehetünk egy nagyszerű kirándulást Szentendrén.
    Lásd: Batthyány tér
 
 Jászai Mari tér: a tér fontos megálló a 4-es és a 6-os villamos vonalán. Déli irányban az Országházat, a Nagykörút mentén pedig a Margitszigetet és a Nyugati pályaudvart érhetjük el legközelebb. Tulajdonképpen Budapest városmagjának az északi részén vagyunk, ahonnan könnyedén elérhető a pesti városmag.
    Lásd: Jászai Mari tér

 Nyugati pályaudvar: nemcsak a pályaudvar hatalmas csarnokát, de mintegy 500 métert dél felé haladva megcsodálhatjuk Budapest legnagyobb templomát, a Szent István-bazilikát is. A Nyugati tértől északra, a WestEnd bevásárlóközpont, mögötte 200 méterre pedig a Lehel téri templom látható.
    Lásd: Nyugati tér

 Oktogon: Budapest egyik legfontosabb kereszteződése. Az Andrássy út vonalán haladva nyugati irányban a Belvárost, míg keleti irányban a Hősök terét és a Városligetet érhetjük el. Környezetében számos műemlék található.
    Lásd: Oktogon

 Király utca: Pest város első főutcája. Nyugati irányban, vagyis a Duna felé haladva juthatunk el a zsidónegyedbe, ahol néhány zsinagógát és az ún. romkocsmákat vehetjük szemügyre.

 Wesselényi utca: egyenes út a Dohány utcai zsinagógához, ha nyugatra, azaz a Duna felé vesszük az irányt.

 Blaha Lujza tér: Budapest egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontja. Számos fontos közlekedési eszköz halad rajta keresztül. Innen eljuthatunk Budapest valamennyi pontjára (a délpesti városrészekbe maximum két átszállással).
    Lásd: Blaha Lujza tér

 Rákóczi tér: a tér forgalom szempontjából egyáltalán nem számít jelentős helynek. Érdekessége a Vásárcsarnok, amelyet mindenképp érdemes megtekinteni! Itt van a 4-es metró egyik állomása.
    Lásd: Rákóczi tér

 Baross utca: a Baross utca teremt kapcsolatot Kőbánya és a Belváros között. Az út kifelé Budapest egyik legszegényebb lakóövezetén vezet át, így biztonsági szempontból nem a legjobb lehetőség. A 9-es busz a Deák tértől indul, majd a Kálvin tér és a Nagykörút érintésével egészen Kőbánya Központig vezet. Vonalán érinti a Nemzeti Múzeumot, a Wenckheim-palotát és a Józsefvárosi plébániatemplomot.

 Corvin negyed (volt Ferenc körút): a megálló a kötöttpályás közlekedés egyik fontos helyszíne. A 4-es, 6-os villamosok és az M3-as metró kapcsolatát teremti meg. Innen indul a főút a Budapesti Nemzetközi Repülőtérre, valamint itt található az Iparművészeti Múzeum lenyűgöző épülete is. A Corvin Mozi és a Corvin-sétány a környék legfelkapottabb szórakozó- és bevásárlóközpontja.

 Boráros tér: innen és a környező utcákból indulnak a legfontosabb Dél-Pesti buszjáratok, valamint itt található a csepeli HÉV végállomása. A 15-ös busszal bejárhatjuk a Belváros keskeny utcáit egészen a Lehel téri vásárcsarnokig, de a járat érinti szinte valamennyi fontos műemléket, köztük a Szent István-bazilikát és az Országházat. Aki a Belváros utcáira és épületeire kíváncsi, annak mindenképp javasolt e járat! A Boráros tér Budapest egyik legfontosabb tere.
    Lásd: Boráros tér

 Móricz Zsigmond tér: uda egyik legforgalmasabb tere. Számos fontos busz- és villamosjárat érinti, köztük a 19-es villamos, amely a Batthyány térre, vagy a 7-es busz, amely a Blaha Lujza tér és a Keleti pályaudvar érintésével a Bosnyák térre vezet. A busz kiindulópontja az Etele tér, ahol Budapest egyik nagyforgalmú vasúti pályaudvara található. A Móricz Zsigmond tértől pár percnyire van a Fehérvári úti vásárcsarnok és az Allee bevásárlóközpont.
    Lásd: Móricz Zsigmond tér

 Fehérvári út: hasonlóan a Móricz Zsigmond térhez, fontos csomópontja a Dél-Budai közlekedésnek. A 41-es villamossal Kamaraerdőre, a 47-es villamossal a Belvárosba, míg a 19-es villamossal a Batthyány térre juthatunk el. A 4-es villamos végállomásánál található a Fehérvári úti vásárcsarnok és az Allee bevásárlóközpont.

 

A Nagykörút Budapest belvárosának egyik legfontosabb útvonala, mely keresztülhalad a belső kerületeken, Angyalföld déli határán, Lipótváros északi részén, Terézvároson, Erzsébetvároson, Józsefvároson, valamint Ferencvároson. Ezekről a városrészekről kapták nevüket a Nagykörút egyes részei is: a Teréz körút, Erzsébet körút, József körút, Ferenc körút.

A Nagykörút hagyományosan a Margit híd pesti hídfőjétől a Petőfi híd pesti hídfőjéig tart, de az elnevezést használni szokták a budai oldalon folytatódó fűútvonal további részeire, a Margit körút, Alkotás utca, illetve a Villányi úttal kiegészített, Budát is érintő teljes körre is.

A Nagykörút a Sugár út (ma Andrássy út) építése mellett a XIX. század második legnagyobb városépítési alkotása volt Budapesten 1871-től kezdődően. A Nagykörúton 1887-ben a Nyugati tér és a Király utca között indult el az első villamosjárat. Ma a körút közepén a 4-es és a 6-os villamosok közlekednek, mely Európa legforgalmasabb villamosvonala, napi közel 200 ezer utassal.

A Nagykörúton az eredetileg épített épületek többsége ma is áll, s a körút utcaképét ma is ezek az épületek határozzák meg. A második világháborúban, valamint az 1956-os forradalomban számos épület megsérült, s a tatarozások során a díszítések egy része is eltűnt, más épületeket pedig lebontottak.

Akik tehetik, egy napsütötte délután sétáljanak végig a körúton és nézzék meg a fejük fölé magasodó házak homlokzatát, s képzeljék el milyen lehetett Budapest a Monarchia idejében.

 

Hogyan jutok el oda?

 
Nyugati pályaudvar - M3
  Oktogon - M1
  Blaha Lujza tér - M2
Boráros tér - Jászai Mari tér
 
Blaha Lujza tér
 
  Oktogon
 
  József körút
 

 

Dohány utca / Wesselényi utca
 
  Erzsébet körút (Nagykörút)
 
  Nyugati pályaudvar
 
     
 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!A 4-es, 6-os villamosok nagykörúti megállói