Lovaglási lehetőségek
       Lovardák Budapesten és környékén
 
 


HIRDETÉS

Árgyélus Lovasudvar (XVII.)
   

A lovasudvar a lovasok mellett a lovakra is nagy figyelmet fordít: (akár rehabilitáción lévő lovaknak is) bértartás, problémás lovak átlovaglása, izgalmas terepek a gyönyörű erdőt-mezőt kínáló környezetben – mindez ízelítő abból, hogy négylábú partnereinknek miként akarunk kicsit törleszteni a csodákért cserébe, amikkel nap mint nap meglepnek.   

Tovább

Berry Lovarda (XVII.)
 

A kikapcsolódásra és sportolásra vágyóknak ideális terület ez a több hektáron elnyúló komplexum. A lovak szerelmeseit a lovaglás, a motorsportot kedvelőket a quad pálya, a horgászatot kedvelőket pedig egy rendezett horgász-tó várja. A hosszú napon megszomjazva vagy megéhezve betérhetünk a szabadidő központ büféjébe, ahol hideg üdítők és meleg ételek várnak.

Tovább

Bodor Major (Tahitótfalu)
   

Az 50 hektárnyi területen kialakított létesítményt egy különlegesnek mondható tájegységben építették fel. A látogatókat egész évben változatos programokkal, rendezvényekkel, táborokkal várják a környék legkedvezőbb áraival. Lehetőséget nyújt szervezett csoportoknak, iskoláknak, különböző lovas programok megtekintésére, mintegy Magyarország közeli és távoli múltját felelevenítve.

Tovább

Cinkotai Lovarda (XVI.)
   

A XVI. kerület határán a Cinkotai Termelő Szövetkezet mellett található a lovarda, melyben tökéletes, nyugodt környezet várja a lovakat, és lovagolni vágyókat. Díjlovasok, díjugratók és hobbilovasok érdeklődését várják. A lovarda a Naplás-tó mellett található, így lehetőség nyílik tereplovaglásra is.

Tovább

DominGo Lovarda (XVII.)
   

Rákoskeresztúr központjától 10 percre, gépkocsival, autóbusszal könnyen megközelíthető helyen, az Ásvány utca végén található a lovarda. Az egyedülállóan szép természeti környezet kitűnő lehetőség tereplovaglásra, sétakocsizásra, a szabadidő aktív eltöltésére. A természetjárás különleges élménye a Merzse mocsár és környezete.

Tovább

Gazsó Tanya (XVII.)
   

Hat hektár legelő kiváló tereplovaglási lehetőség a ferihegyi reptér melletti területeken.  A Gazsó Tanya Lovassport Egyesület küldetése a gyermekek és felnőttek megismertetése a lovassportok szépségével a környezettudatosság szellemében.

Tovább

Kárpátia Lovas Udvar (XVII.)
   

E hely fő tevékenysége a lovagoltatás és igény szerint a gyermek- illetve a felnőtt-oktatás. Cél, hogy mind többen kerülhessenek lovak közelébe, megismerve ezáltal viselkedésüket, gondozásukat, megtapasztalva az állat szeretetét. Kiemelt gondot fordítanak a nemzeti lovas hagyományok ápolására. A lovarda egyedülálló lehetősége a tereplovaglás a Rákos-patak mentén.

Tovább

Lovasterápia a Fogyatékkal Élőkért Egyesület (XXIII.)
   

Az Egyesület a fogyatékkal élő gyermekek, illetve fiatalok rendszeres lovaglási lehetőségét igyekszik biztosítani, kihasználva a ló és a lovaglás komplex hatását lovasai életminőségének javítása céljából. Ennek érdekében lovas-edzőkkel és gyógypedagógusokkal integrált lovas-iskolát működtetnek Soroksáron.

Tovább

Fríz Liget (XVII.)
   

A tábor vezetői nyaranta két turnusban szeretettel várják, a lovakat, lovaglást szerető, valamint a hagyományőrzés, íjászat iránt érdeklődő gyermekeket 6-18 éves korig. A táborok kis létszámúak (maximum 10fő/turnus), hogy a gyerekek maximális odafigyelés mellett, aktívan tölthessék el a hetet.

Tovább

Nyiharda (XXIII.)
   

Lovaglás barátokkal...

Tovább

Petneházy Lovascentrum (II.)
   

A Moszkva tértől 10 percre a Budai hegyek ölelésében található gyönyörű komplexum, amelyet egy kiváló étterem egészít ki. Így bértartóink és a hozzájuk járó lovagolni vágyók is hódolhatnak a lovaglás örömén túl, a gasztronómiai élvezeteknek is. Két homokos pálya található a lovardán belül, télen pedig fedeles lovarda is segíti az egész éves lovaglást.

Tovább

Tétényi Lovasklub
   

Új építésű, családias, városi lovardánk bértartással, lovaglás oktatással foglalkozik, ezen túl díjugratásra is lehetőség van. Lovastábor, tereplovaglás, verseny, kellemes közösségi tér a Duna-part mellett, az M0 budai oldalán, .a Camponától 5 percre, a Lánchídtól 13 km-re.

Tovább

 

 

A lovaglás korábban elterjedt közlekedési mód volt, de a napjainkra többen már csak kedvtelésből, hagyományőrzés vagy sport céljából űzik. Ez utóbbinak a céljából komoly hagyománnyal rendelkező versenyeket rendeznek és számos lovassportág terjedt el. A lovaglás rendkívül élményekkel teli sport, amely a test összes izmát megmozgatja, a lovas lelkére is hat, és folyamatos koncentrációt igényel. A lovas csizmáival, derekával és karjával befolyásolja a lovat. Karjaival a kantárszárakat, ezzel a zablán keresztül nyomást gyakorol a ló szájára és nyelvére. Téves az a vélekedés, mely szerint a zablával való lovaglás a lónak mindenképpen fájdalmat okoz. Ne feledjük, hogy a lovaglás olyan tevékenység, melyben a lovas bizonyos fokig ki van szolgáltatva négylábú társának és annak ösztöneinek. A megriadó ló ösztönei felülírják a tanult viselkedésformákat és elragadhatja a zabla nélkül lovagló lovast. Helye van természetesen a zabla nélküli lovaglásnak, de természetesen csak olyan környezetben, ahol a lovat semmilyen külső körülmény nem zavarhatja meg abban, hogy kizárólag lovasára figyeljen.

A lovaglás alapja a helyes ülés elsajátítása. A lovas az első nyeregkápához közel ül. A testtartás egyenes, azaz a fej, a láb és a sarkak egy vonalban vannak egymással. A vállakat egyenesen, lazán leengedve hátul, míg a fejet felemelve, egyenesen tartják. A lovas a ló két füle között néz ki. A combok és a térdek belső felületükkel simulnak a ló oldalához. A lábszárak térdben kissé hajlítva, szabadon lógnak a ló oldala mellett. Csizmasegítséget úgy adhat a lovas, hogy a ló legjobban kidudorodó hasrészéhez nyomja a lábszárát. Ha a boka ellazult, gyorsabb iramban elveszítheti a kengyelt. A lábfejek úgy irányulnak kissé befelé és felfelé, hogy a sarok lesz a test legmélyebb pontja. A lábujjak érintkeznek a kengyelvassal.

Hazánkban a lóversenyzés nyugati mintáját gróf Széchenyi István és báró Wesselényi Miklós honosította meg.

A nyereg a lóra vagy más hátas állat hátára erősített "szerszám", amely az ülést biztosabbá és kényelmesebbé teszi. Készítésénél, alakja meghatározásánál tekintettel kell lenni, hogy a lónak olyan részeire helyezze saját és a rajta ülő lovas súlyát, amelyek alkatuknál fogva teherviselésre alkalmasak, tehát nem a hátgerincre, hanem az oldalbordákra, amelyek boltozott, dongaszerű alakjuknál s a rajtuk fekvő izomzatnál fogva erre kiválóan alkalmasak.

A kengyel a nyeregről jobbról és balról lelógó, állítható bőrszíjakra szerelt lábtartó vas. Ezzel egyrészt a lovas fölléphet a nyeregbe, másrészt lovaglás közben lábbal tarthatja magát. Kényelmi szerepe mellett az a nagy jelentősége, hogy kengyelben állva sokkal nagyobb mozgástere van a harcoló lovas felsőtestének, mint nélküle.

A kantár a ló irányításához használt lószerszám, amelyet a ló fejére helyeznek. Ezzel az eszközzel lehet a hátas és a fogatolt lovat a kantárhoz szerelt zabla és hajtószár segítségével irányítani, visszatartani és fékezni.

A zabla vagy zabola a lószerszám egyik része, amelyet a ló szájába helyeznek, hogy az állatot ezen keresztül irányíthassák. A zabla általában fémből, ritkábban más anyagból, gumiból vagy bőrből, esetleg ezek kombinációjából készül. Egy középső elemből és két karikából áll. A szájrész, amely a karikák között van, állhat egy vagy két darabból. Ezeknek a daraboknak a vastagsága megválasztható aszerint, hogy a ló erősebb vagy gyengédebb irányítását tartjuk-e szükségesnek. A lovak a rézből vagy vasból készült zablák ízét kedvelik, ezért ezeket könnyebben elfogadják. Ma már léteznek ízesített friss almaízű és szintetikus anyaggal bevont zablák is, ami a ló nyálképződését serkenti.

 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!

 

  Hozzászólás