Színházak és koncerttermek
      
 
 


HIRDETÉS

Budai Vígadó / Hagyományok Háza
   

A Budai Vígadó épülete 1898 és 1900 között épült eklektikus stílusban, Árkay Aladár és Kallina Mór tervei szerint. A viszonylag egyszerű külsőt pompás szecessziós belső kompenzálja. Az épületben működik a Hagyományok Háza, amely a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény. Falai között működik a Magyar Állami Népi Együttes (feladata a magyar nyelvterület néptáncának és népzenéjének mint nemzeti értéknek a gyűjtése, életben tartása és színpadi formában való továbbadása), a Folklórdokumentációs Központ (amely hozzáférhetővé teszi a régió népi kultúráját rögzítő audiovizuális és szöveges dokumentumokat), valamint a Népművészeti Módszertani Műhely (amely a hagyományos paraszti kultúrát, elsősorban a kézművességet, néptáncot, népzenét, népköltészetet közvetíti a mai kor embere számára is élhető műveltségként).   

Cím: Budapest 1011, Corvin tér 8.
Telefon: +36(1)225-6079
Fax:
+36(1)225-6077

Honlap:
www.hagyomanyokhaza.hu
 
Budapest Music Center
   

A jelenkor magyar zenei értékeinek együttes és összehangolt felmutatása – 1996-os alapítása óta ez a Budapest Music Center (BMC) fő célkitűzése. A cég aktívan vállal részt a magyar zene világban elfoglalt méltó helyének kialakításában - az új évezred igényeihez alkalmazkodó piacképes produktumok és szolgáltatások segítségével.

A BMC-t három egység alkotja. A Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár 100 ezer tételes zenei gyűjteménnyel és nyilvános, ingyenes internetes adatbázisokkal áll az érdeklődők rendelkezésére. A mára közel 200 klasszikus, kortárs és jazz zenei lemezzel büszkélkedő BMC Records, amely kiadványaival az elmúlt években számos rangos hazai és nemzetközi díjat nyert. A harmadik egység a koncert- és rendezvényszervezés, amelynek mintegy 250 rendezvényt tartalmazó portfoliójában található komolyzenei hangverseny és nemzetközi zenei fesztivál csakúgy, mint zártkörű műsoros partnertalálkozó, arénakoncert, vagy nagyszabású szabadtéri rendezvény.
 

Cím: 1093 Budapest, Mátyás utca 8.
Telefon: +36(1)216-7894
Honlap: www.bmc.hu
 
Magyar Állami Operaház
   

A Magyar Állami Operaház Magyarország első és egyetlen nagy létszámú társulattal rendelkező és kimondottan operákra, balettekre szakosodott színháza. Az épület Budapest egyik legjelentősebb XIX. századi műemléke. Neoreneszánsz stílusban épült Ybl Miklós tervei alapján. A gazdagon díszített belső terek kialakításában neves magyar művészek működtek közre, többek között Than Mór, Lotz Károly és Székely Bertalan.

Cím: Budapest 1061, Andrássy út 22.
Levelezési cím: 1373 Budapest, Pf. 503.
Központi telefon: +36(1)814-7100
E-mail: info@opera.hu
Honlap: www.opera.hu

 

Nemzeti Színház
   

A Nemzeti Színház Siklós Mária építész tervei alapján 2002-ben készült el. A színház funkcionálisan három részre tagozódik. Az épület központi része a közel kör alaprajzú nézőteret és stúdiószínpadot magába foglaló épületrész. Ezt veszik körbe a közönségforgalom helyiségei, valamint a nagyszínpadot "U" alakban szegélyező üzemi szárny. A színházat parkosított terek ölelik körül, melyek sajátos mikroklímájukkal az épület szerves tartozékai. Az épület területe szabadtéri színpaddal együtt 20.844 négyzetméter.

Cím: 1095 Budapest, Bajor Gizi park 1.
Telefon: +36(1)476-6800
Honlap: www.nemzetiszinhaz.hu
 
Operettszínház
   

A mai Operettszínház épülete Fellner és Helmer híres bécsi építészek tervei alapján 1894-ben épült. A színház több mint egyszerű, zenés eladásokat játszó teátrum: az elmúlt években modern, európai, kéttagozatú zenés színház lett, ahol a tradicionális értékeket a megújult operettjátszás, a modernitást pedig az irodalmi és történelmi alapú musicalek jelentik. A színház Budapest kulturális és társasági életének egyik csomópontja, amelynek évi majdnem 500 előadását közel ötszázezer néző látogatja. A színház új bemutatóival, az előadásaihoz kapcsolódó eseményekkel kiemelten foglalkozik az írott és az elektronikus média, reklámkampányai a legjelentősebb magyarországi médiaszereplőkkel való együttműködésben, azok támogatásával jönnek létre. A Budapesti Operettszínház az utóbbi években külföldön is elismert és keresett színház lett. Operett és musical előadásaival rendszeresen vendégszerepel Európa különböző színházaiban és fesztiváljain, minden évben utazik Japánba, de a közelmúltban fellépett Amerikában és Ázsia különböző országaiban is. Koprodukcióban előadásokat hoz létre Bécsben, Szentpéterváron, Prágában és Jekatyerinburgban.

Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 17.
Telefon: +36(1)472-2030
Jegypénztári telefon: +36(1)312-4866
E-mail: operett@operett.hu
Honlap: www.operettszinhaz.hu
 
Pesti Vígadó
   

A Pesti Vigadó Budapest egy komolyzenei intézménye, kulturális és szórakoztató-központja. Feszl Frigyes tervei alapján 1865 januárjában adták át. A hangversenyterem – mely a korábbinál valamelyest kisebb terű és javított akusztikájú – a főváros egyetlen középkategóriás koncertterme. A reprezentatív kiképzésű hangversenyterem 700 üléses; a kamaraterem 220 személy befogadására képes, színházi előadásoknak, kamarakoncerteknek, kulturális rendezvényeknek biztosítja a helyszínt. A magyar kortárs képzőművészet egyik legfontosabb bemutatóhelye a Vigadó Galéria. Az épület különböző konferenciáknak, banketteknek, fogadásoknak is helyszíne.

Cím: 1035 Budapest, Miklós tér 1.
Telefon: +36(1)354-3755
Fax: +36(1)354-3752
E-mail: iroda@msza.hu
Honlap: www.vigado.hu
 
Thália Színház
   

A színház a főváros díjátadásra, gálaműsorok rendezésére alkalmas, elegáns játszóhelye, amely befogadja a Budapesti Őszi Fesztivál, Budapesti Tavaszi Fesztivál, az Országos Színházi Találkozó rangos rendezvényeit. A posztmodern produkciók mellett népszerűek a színvonalasan szórakoztató színjátékok is, néhány bemutató sikerének titka pedig a varázslatos egyéniségű előadóművész.

Cím: 1035 Budapest, Nagymező utca 22.
Telefon: +36(1)312-4230
Honlap: www.thalia.hu
 
Művészetek Palotája
   

A Művészetek Palotája (MŰPA) Budapest legfiatalabb többfunkciós kulturális létesítménye. Jellemzője, hogy egyszerre három különböző művészeti ág: a zene-, a vizuális- és a színházművészet művelőinek és kedvelőinek ad állandó otthont a legmagasabb színvonalon. Kiállítóhelyei, hangverseny-terme, színházterme egymástól függetlenül működnek, önállóan alakíthatják programjaikat. A létesítmény három fő egységből áll. Központi része a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, keleti oldalán a Fesztivál Színház helyiségei, a Duna felőli nyugati oldalán a Ludwig Múzeum kiállító- és előadótermei nyertek elhelyezést. A Művészetek Palotája állandó lakói: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár, a Ludwig Múzeum és a Nemzeti Táncszínház.

Cím: 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.
Telefon: +36(1)555-3001
Honlap: www.mupa.hu
 
Várszínház
   

A Várszínház a Budai várnegyedben található, 1763-ban épült, mint karmelita templom és kolostor, csak 1787-ben alakították át színházzá. A Várszínház volt az első állandó színház Budán. Ez az egyetlen olyan XVIII. századi magyarországi színházépület, amely ma is játszóhely.

Cím: 1014 Budapest, Színház utca 1-3.
Telefon: +36(1)457-0848
Honlap: www.nemzetitancszinhaz.hu
 
Vígszínház
   

A Vígszínház a legnagyobb múltú, legnépszerűbb budapesti színházak egyike. 1896-ban, egy év alatt, épült fel, a bécsi Fellner és Helmer iroda tervei alapján. A színház a hetvenes-nyolcvanas években kortárs külföldi és magyar ősbemutatók mellett eredeti magyar musicalekkel vonzott magához új közönségréteget. Az utóbbi évtized örvendetes eredménye, hogy a klasszikus drámaírók újraértelmezett, korszerű előadásai szintén a repertoár sikerdarabjaivá váltak. A Vígszínház premierjei napjainkban is sikeresek, előadásai szépszámú közönség előtt zajlanak. A Vígszínházi bérlők száma 2006-ban elérte a 16500-as számot.

Cím: 1036 Budapest, Szt. István krt. 14.
Telefon: +36(1)329-2340
Honlap: www.vigszinhaz.hu
 

 

 

 

 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 

 

Színházak (A-Z)

 
 Alexandra Pódium
Aranytíz
Atlantis Színház
Bácskai Júlia Pszichoszínház
Bakelit M.A.C.
Baltazár Színház
Bárka Színház
Belvárosi Színház
Budaörsi Játékszín
Budapest Bábszínház
Budapesti Kamaraszínház
Budapesti Operettszínház
Budapesti Utcaszínház
Centrál Színház
Dvorák Pantomim Színház
Éjszakai Színház
ÉLESS-SZÍN
Erkel Színház
Fogi Színháza
Gólem Színház
Gózon Gyula Kamaraszínház
Hólyagcirkusz Társulat
Honvéd Kamaraszínház
József Attila Színház
Junion Színház
Karinthy Színház
Katona József Színház
Kerekasztal Társulás
Kolibri Színház
KoMa Társulat
Körúti Színház
Krétakör Színház
Laser Theater
Madách Színház
Magyar Állami Operaház
Magyar Színház
Merlin Nemzetközi Színház
MiaManó Színház
Millenáris Teátrum
Momentán Társulat
MU Színház
Műhelymunka Társulat
Művészetek Palotája
Nemzeti Színház
Nemzeti Táncszínház
Nevesincs Színház
Örkény Színház
Patka Heléna Pódium
Pesti Vigadó
Pinceszínház
Radnóti Színház
Ruttkai Éva Színház
Sanyi és Aranka Színház
Spinoza-ház
Stúdió "K"
Szabad -Tér Színház
Színház- és Filmművészeti E.
Szkéné
Szöveg Színház
Szputnyik Hajózási Társaság
Térszínház
Thália Színház
Trafó
Trambulin Színház
Turay Ida Színház
Új Színház
Vidám Színpad
Vígszínház
Zugszínház

 

 

  Hozzászólás