HIRDETÉS

Budapest temetői
       Működő és megszűnt temetők


HIRDETÉS

Angeli utcai temető
   

A növényekkel, térkővel és padokkal kialakított temető a budapesti temetők közül az egyik leghangulatosabb hely. Középpontjában egy modern hatású urnaravatalozó áll, amelyet Papp Péter építészmérnök tervezett. Az épület jellegzetes pontja a mészkő tumba, mely fölé gúla alakú tetőfedés borul.   

   
Budafoki temető
   

Dél-Buda egyetlen temetkezőhelye, mely értékes, szép kriptáival és öreg fáival napjainkra védendő területté vált. A temető több jeles személy nyughelye. 1804-ben nyitották meg, s az 1930-as évek elején bővítették ki. A temető további bővítése nem lehetséges, mert területét teljesen körbeépítették családi házakkal.

   
Cinkotai temető
   

A temető a cinkotai dombtetőn terül el. Jellegzetes adottságai, vidékies hangulata és közelsége miatt nemcsak a helyi lakosság körében vált kedvelt temetkezési hellyé.

   
Csepeli temető
   

A Csepeli temető Budapest XXI. kerületének temetője, a sziget észak-nyugati részén helyezkedik el, a II. Rákóczi Ferenc út, Csepeli út és a Kis nyírfa utca által határolt területen. A temető bejáratának sajátos, meghatározó hangulati eleme a főútvonal két oldalát díszítő, kettős hársfasorral kialakított sétány.

   
Csillaghegyi temető
   

Szép, természetes környezetben, Békásmegyer fölött, a domboldalon fekszik a Tamás utcai Urnatemető, mely 1986-ban épült. Ezen a helyen már a XVII. században is temető volt. A ravatalozó előtt bronz mécségetőnél emlékezhetnek meg a látogatók szeretteikről. A temetőben 1, 2, és 4 urna elhelyezésére alkalmas temetkezési helyek vannak kialakítva.

   
Erzsébeti temető
   

1950-ben Pesterzsébet és Soroksár, Budapest XX. kerületeként került a fővároshoz. A temető ekkor kapcsolódott be a Fővárosi Temetkezési Intézet történetébe. A szolgáltatás zavartalan biztosítása érdekében több fokozatban területi bővítést kellett végrehajtani. Jelenlegi nagyságát 1990-ben érte el. Területe 23,8 ha.

   
Farkasréti temető
   

Buda legnagyobb kiterjedésű és legszebb fekvésű temetője. Az utóbbi évtizedekben a tudományos és kulturális élet elhunyt nagyjainak jelentős részét ide temették. A művészetek és a tudományok kiemelkedő képviselői a Művészparcellában és a Magyar Tudományos Akadémia parcelláiban kaptak díszsírhelyet. Az 1980-as években az egyik ravatalozót Makovecz Imre tervei szerint alakították ki.

   
Kispesti temető
   

A Kispesti Új temető az 1920-as években kezdte meg működését, a valamikori község által adományozott 9,1 hektáros telken. Története folyamán a temetőt több alkalommal bővítették, így érte el ma már 15,9 hektáros területét.

   
Kispesti öreg temető
   

A Kispesti Öreg temetőt 1872-ben szentelték fel. A nagy múltra visszatekintő sírkeretet 1975-ben bezárták, de urnás temetésre jelenleg is van lehetőség.

   
Új Köztemető
   

Az Új Köztemetőt 1886. május 1-én nyitották meg, s a század folyamán összesen öt alkalommal bővítették, így ma már mintegy 207 hektáron terül el, 301 parcellával. Máig kb. 3 millió elhunyt talált itt végső nyughelyet. A szabályos alaprajzi elrendezés, a derékszögű úthálózat által kialakított négyzetes parcellarendszer Czigler Győző műépítész 1903-ban készült tervei alapján valósult meg.

   
Lőrinci temető
   

A Pestlőrinci temető szép fasoraival, épületeivel, a különféle temetkezési lehetőségek szolgáltatásával egy szépen rendezett, ápolt nagyvárosi temető, mely számos köztiszteletben álló helyi lakosnak ad végső nyughelyet. A régen még önálló településen több temető is működött, amelyeket 1950-ben bezárták, majd később teljesen meg is szüntették.

   
Megyeri temető
   

A 27 hektár kiterjedésű Megyeri temető területileg és egyéb vonatkozásaiban is jelenleg Budapest negyedik legnagyobb temetője. A volt kisvárosi temető napjainkra rendezett nagyvárosi temetővé fejlődött.

   
Nemzeti Sírkert
   

Kevésbé köztudott, hogy Magyarország legrégibb összefüggően fennmaradt sírkertje, művészi értékei révén pedig Európa legnagyobb szabadtéri szoborparkja, ahol történelmünk és kultúránk nagy alakjai nyugszanak. S mindez 56 hektáros területen, hatalmas vadgesztenye, platán és nyárfák árnyas lombjai alatt, szépen parkosított környezetben található.

   
Óbudai temető
   

A szép fekvésű óbudai temető az Arany-hegy és a Testvér-hegy lábánál húzódik, a Bécsi út, Pomázi út és az Aranyhegyi patak által határolt részen. Jelenlegi területe 25,4 ha, a 60-as évek elején történt bővítéssel együtt. Az 1922 óta fennálló és ma is működő izraelita temető beékelődik területébe.

   
Rákospalotai temető
   

A 45 ezer lakosú újpalotai lakótelep árnyékában húzódik meg a csendes, meghitt hangulatú Rákospalotai temető. A temető bejáratánál található kegyeleti hely alkalmat ad a látogatónak gyertya és mécses gyújtásra, az emlékezésére. A meditációra is alkalmas tér a temetőnek is méltó előszobája. Az új kovácsoltvas kapu könnyed megjelenésével méltó kiegészítője a temető fogadótermének.

   

A hiányzó képek pótlása, valamint a már nem működő,
illetve bezárt temetők lapjainak megjelenése hamarosan várhatók! 


Jelképes török temető a Várkertben

A török kori síremlékek közül napjainkra alig maradt fenn néhány. Két török temetőről tudunk: az egyik a Vár északi végében volt a Batthyány utca és Hunfalvy utca sarkán, a másik pedig Pesten a Kecskeméti kapunál. Utóbbi helyén áll jelenleg a Kálvin téri református templom. Elszórtan van néhány török katona sírja például a Döbrentei térnél, a Buzogány-torony lábánál 18 db turbános sírkő (kép fent). Tervezője Gerő László. A Vár északi részén, az Anjou-bástya mellett található az utolsó budai pasa, Abdurrahman Abdi Arnaut jelképes sírja. A vaslánccal összekötött kőgolyók által övezett turbános, 185 centi magas sírkő tervezője Zsille Kálmán festőművész volt.

Kiváló személyiségeik sírjai fölé kis mauzóleumokat emeltek, amelyek közül mára csak Gül Baba türbéje maradt fenn. A türbén kívül ma is látható az Új köztemetőben lévő mohamedán parcella, amely egyidős magával a temetővel. Meglehetősen kicsi, de jelenleg is temetnek bele, főleg a magyarországi mohamedán közösség vezetőit. A legrégebbi sírkő egy bizonyos Szokollu nagyvezíré, 1890-ből. Egyedülálló módon a síremléknek van arab-, és magyar nyelvű felirata is.


Az Új Köztemető muszlim parcellájának két sírköve

Itt van még eltemetve Bay Ilkay Ahmet Nadir, budapesti török alkonzul, Durics Husszein Hilmi budai főmufti, és Abdul Latif török imám, a budai seriátus kádija.

 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek