HIRDETÉS

Kiskörút
       Vámház körút, Múzeum körút, Károly körút

A Kiskörút Budapest egyik fontos főútvonala, amely a régi Pest városfalának mára részben elbontott vagy beépített vonalát követi. Gyakorlatilag egy félkörívet alkot a középkori Pest városa körül. A Kiskörút a Deák Ferenc tér és a Szabadság híd között húzódik, s három szakaszból áll: Károly körút, Múzeum körút és Vámház körút.


HIRDETÉS

A Kiskörút a Belváros, azaz az V. kerület déli felének határvonala. Belőle indulnak ki a külváros felé vezető főutak, mint a Váci út (Bajcsy-Zsilinszky út), az Andrássy út, a Rákóczi út és az Üllői út. A Kiskörút vonalán végighaladva a Szabadság hídtól a Lánchídig juthatunk, gyakorlatilag érintve vagy megközelítve Budapest legfontosabb és népszerűbb műemlékeit, szállodáit és szórakozóhelyeit.

A Kiskörút hossza mintegy 1,5 kilométer. Az út szélessége az északi részén 55 méter, ami a déli részén 27 méterre szűkül. Északi kiindulópontja ugyan nem érinti a Dunát, de egy kis töréssel a József Attila utcán át a Lánchídig juthatunk. A Kiskörút déli vége a Szabadság hídig fut.

Az első lóvasút is innen indult: 1866-ban nyitották meg a Kálvin tér és Újpest között. 1980 óta járnak a Kiskörút vonalán a 47-es és 49-es villamosok, amelyek a Deák Ferenc tér és Budafok / Etele tér között közlekednek.


A Kálvin tér lóvasúttal 1890-ben (kép: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár)

Budapest valamennyi metróvonalához eljuthatunk a Kiskörútról: az 1-es, 2-es, 3-as vonalat a Deák téren, a 2-es vonalat az Astorián, a 3-as vonalat a Kálvin téren érjük el. Az épülőfélben lévő 4-es vonalat a Fővám téren és a Kálvin téren érjük majd el.

A Kiskörút Vámház körúti és Múzeum körúti szakaszait 2009-2010 között újították fel. Ennek keretében felújították a villamos-pályát, valamint az út két oldalán lévő gyalogos járdákat. Az úton kerékpáros utat is kialakítottak. A Károly körút felújítása 2011-2012-ben történt meg.

Vámház körút

Első elnevezése az 1870-es évek végén született az itt tevékenykedő számtalan hentes hatására: Fleischhacker Gassének nevezték, amit a XIX. század elején Mészáros utcára magyarosítottak. 1875-ben a Duna partján építették fel a Fővámházat, s ezen évtől kezdődően hívják Vámház körút néven. 1915-ben ideiglenesen Ferdinánd körútra keresztelték Ferdinánd bolgár cár után. 1919-től ismét Vámház körút, 1942-től Horthy Miklós körút, 1945-ben Tolbuhin marsall körút, majd 1990-től ismét Vámház körút a neve.

Múzeum körút

Az 1700-as években Land Strasse, azaz Országút néven ismerik. A Land Strasse a mai Múzeum körút, Károly körút és Bajcsy-Zsilinszky út együttese volt, amely északi irányba, Újpest felé haladt. Ezen az úton haladt az 1866-ban megnyíló első lóvasút nyomvonala is. 1874-ben döntött a Fővárosi Közmunkák Tanácsa az Országút három részre osztása felől, s ezen szakaszok külön-külön elnevezéséről. Ekkor már 28 éve állt a Nemzeti Múzeum, így ezen útszakasz a Múzeum körút nevet kapta. 1915 és 1918 között a Mehmed szultán út nevet viselte az I. világháborús szövetséges Törökország uralkodójának tiszteletére.

Károly körút

A Károly körút az út mentén álló Károly-kaszárnyáról kapta nevét, amely épület napjainkban a Városházának ad otthont. 1916-ban a IV. Károly király út nevet kapta a frissen megkoronázott utolsó Habsburg-Lotharingai-házi király tiszteletére. 1918-ban Népakarat körút, 1919-ben Népkörút névre keresztelték, 1919-ben Károly körút, 1926-ban IV. Károly király út, 1945-ben Somogyi Béla út, 1953-ban Tanács körútnak hívták. Az útszakasz 1991-ben kapta meg a Károly körút nevet ismét.

 

< A Nagykörút szakaszai és keresztutcái a 47-es, 49-es villamos megállóinak jelölésével

 

Műemlékek
Ajánlott látnivalók a Kiskörút mentén, illetve közvetlen közelében.

Kálvin tér
  M3
  Astoria
  M2
  Deák Ferenc tér
  M1, M2, M3
Fővám tér - Deák Ferenc tér
 
Fővám tér
 
  Kálvin tér
 
  Atoria
 
  Deák Ferenc tér
 
     
 

A Kiskörút szakaszai

 
  Vámház körút (500m)
  Szabadság híd - Kálvin tér
  Múzeum körút (500m)
  Kálvin tér - Astoria
  Károly körút (550m)
  Astoria - Deák Ferenc tér
  +

 

József Attila utca (1000m)
  Deák F. tér - Lánchíd
     
 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 

Veszély

 

Hajléktalanok, kéregetők veszélye