Kosztolányi Dezső tér
       XI. kerület, Újbuda - Kelenföld
 
 

A Kosztolányi Dezső tér Budapest budai oldalának egyik legnagyobb forgalmú tere. Bár nem számít nagy forgalmú tömegközlekedési pontnak, de mivel fontos főútvonalak kereszteződésében jött létre, így forgalma jelentős. Környezetében több helyi jelentőségű műemlék található. A teret több budapesti jelentőségű villamos- és buszvonal érinti.


HIRDETÉS

A Kosztolányi Dezső tér a XI. kerületben, Újbuda és Kelenföld határán, a Bocskai út és a Bartók Béla út kereszteződésében található. Északi felén a Feneketlen-tó határolja, amely közkedvelt pihenőhelynek számít a kerületben. Déli felén létesítették az 1990-es évek közepén az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat egyik állomását.

A 4-es metróvonal egy korábbi tervében a Bocskai úti megálló helyett a Kosztolányi Dezső téren létesítettek volna metróállomást, amely végül azért nem valósult meg, hogy a 4-es metró vonalvezetése ne essen teljesen egybe a 49-es villamoséval. A Kosztolányi Dezső téren lévő Volánbusz pályaudvart is épp ezért áthelyezték át az Etele térre.

A téren áthaladó tömegközlekedési eszközökkel gyakorlatilag Buda bármely részébe eljuthatunk: a 19-es villamos az Etele tér - Batthyány tér között, a 49-es villamos Etele tér - Deák Ferenc tér között közlekedik. A 86-os busz a Bocskai út elejétől indul, s a Kosztolányi Dezső téren felszállva egész az Árpád hídig utazhatunk; a vonal érinti a Fehérvári úti vásárcsarnokot, az Allee bevásárlóközpontot, a Szabadság hidat és a Gellért-hegyet, az Erzsébet hidat, a Batthyány teret, a Lánchidat, a Margit hidat és a budai oldal szinte valamennyi gyógyfürdőjét. A 7-es busszal a Móricz Zsigmond tér, a Szabadság híd és a Rudas gyógyfürdő érintésével a pesti városközpontot szelhetjük át a Keleti pályaudvaron át a Bosnyák térig, míg a 173-as busszal azon túl, Rákospalotáig közlekedhetünk. A téren halad át a 212-es busz, amely a Boráros tértől kiindulva a Svábhegyig közlekedik. A térről induló buszokkal eljuthatunk a Baross Gábor-telepre (Nagytétény), a Savoya Parkba (Budafok), Őrmezőre, Törökbálintra és Kamaraerdőre is.


A Kosztolányi Dezső téri buszpályaudvar 1965 körül (kép: Fortepan)

A Volánbusz pályaudvarát 1963-ban adták át a Kosztolányi Dezső tér déli oldalában, a Bukarest és Ulászló utcák között. Innen azok a buszok indultak, amelyekkel Diósd, Érd, Százhalombatta, Sóskút, Pusztazámor vagy Ercsi felé mehettünk. E cikk szerzője korábban - érdi lakosként - e tér érintésével járt nap mint nap a fővárosba. A pályaudvar északi végében volt egy büfé, ahol isteni finom sültkolbászt lehetett kapni. A Volánbusz pályaudvart a környék lakóinak kezdeményezésére 2000-ben átköltöztették az Etele térre, így a helyközi buszközlekedés a téren megszűnt. A korábbi várócsarnok napjainkban étteremnek ad otthont.

A Feneketlen-tó körüli parkban, közel a Bartók Béla úthoz található Kosztolányi Dezső és Bartók Béla szobra. Az előbbi szobrot Borbás Tibor készítette 1979-ben, míg utóbbit Somogyi József alkotta 1981-ben.


Kosztolányi Dezső szobra


Bartók Béla szobra

Folytatjuk!

 

Megközelítés

 
Kosztolányi Dezső tér
 
Kosztolányi Dezső tér
 
     
 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 
 Jelenleg nincs ajánlható link!
  
 

Névadó

 


Kosztolányi Dezső
(1885-1936)
Magyar író, költő, műfordító,
kritikus, esszéista és újságíró

 

Veszély

 

Hajléktalanok, kéregetők veszélye

 

  Hozzászólás