Nyilvános illemhelyek Budapesten
       WC, Toalett, mosdó
 
 

Budapesten számos helyen van mód elvégeznünk kis és nagy dolgunkat. Egyre több színvonalas, kulturált és tiszta illemhely fogadja a járókelőket, turistákat.


HIRDETÉS

2010-től kezdődően végre kulturált nyilvános illemhelyek nyítak Budapesten. A Fővárosi Közgyűlés 2009 májusában döntött úgy, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt-re (FCSM) bízza a budapesti nyilvános illemhelyek üzemeltetését. A 2010. július 3-i átvételkor összesen 36 nyilvános illemhely üzemelt szezonális jelleggel, 41 egység pedig üzemképtelen állapotban zárva volt. A működő toalettek – egy-két kivételtől eltekintve – meg sem közelítették egy XXI. századi, turizmusra orientált, rendezvényekben is bővelkedő főváros elvárásait.

Az átvételt követően az FCSM haladéktalanul megkezdte a budapesti illemhelyhálózat nagyvárosokhoz méltó felzárkóztatását. Először a viszonylag jobb állapotban levő, kisebb költséggel működőképessé tehető, korábban zárva tartó helyiségeket nyitották meg. 2010. nyarán már tisztán és kulturáltan üzemelő egységek fogadták a fővárosba látogató turistákat például a budai Várban, vagy a Hunyadi János úton. A nyári tömegrendezvények kezdetére pedig, a Városligetben tették üzemképessé az egyik, évek óta zárva tartó illemhelyet. A tömegközlekedési csomópontoknál levők közül, például a Deák téri, Boráros téri és a Móricz Zsigmond körtéri megnyitásával enyhítettek a fővárosi közvécék hiányán.

Nagyobb felújítások keretében a Déli pályaudvar közvetlen szomszédságában és a Hősök terénél, a Műcsarnok mögött található illemhelyeket már vandálbiztos és energiatakarékos szaniterekkel szerelték fel, zuhanyozó, babapelenkázó és mozgássérültek számára akadálymentes rész is kialakításra került.

Az illemhelyek többsége kezelő személyzettel működik, ennek köszönhetően kulturált és tiszta környezet fogadja a látogatókat. Természetesen az automata egységek napi takarítását is ellátja egy mozgó takarító egység. Az illemhelyeken és közvetlen környezetében külföldiek számára is érthető egységes piktogramok és irányító táblák segítik a gyors eligazodást.

Az FCSM által üzemeltetett fővárosi illemhelyek száma és színvonala az utóbbi években jelentősen emelkedett. Egységeik elérhetők jelentősebb idegenforgalmi helyeken, közlekedési csomópontoknál és közparkokban. Az FCSM által üzemeltetett vécékben a szolgáltatás díja egységesen 150 Ft.

A felújított nyilvános illemhelyekkel és a plázákban, a gyorséttermekben, valamint a benzinkutaknál levő ingyenesen használható toalettekkel együtt, a szolgáltatás egyre több helyen elérhető Budapesten. Megjegyezzük, hogy a töltőállomásokon és egyes gyorséttermekben - érthető okokból - leginkább a vendéglátóhely ügyfeleinek áll rendelkezésre ingyenes mosdóhasználat.

Bízunk benne, hogy a fővárosi illemhelykérdésben a változást egyre többen tapasztalják és sikerült az idelátogatók szemében Magyarország fővárosának megítélését e téren is pozitív irányba befolyásolni.


A Móricz Zsigmond tér aluljárójában található WC mosdója (kép: Varga Máté)


A Móricz Zsigmond tér aluljárójában található WC (kép: Varga Máté)


A Batthyány téri aluljáró illemhelye

 

Történet

Az első nyilvános illemhelyet a Deák Ferenc téren állították fel 1870-ben. E hely akkor még tető és ajtó nélkül, kör alakú fallal, illetve az ajtó előtt takarófallal készült (Jennings-féle rendszer). Bent hat állóhelyre osztott medence volt. A Nagykörút átadásakor a Fővárosi Közmunkák Tanácsa Párizsból vásárolt öntöttvas vizeldét helyezett el, s minden házmestert utasított, hogy szükség esetén bárkinek adják ki a házi közös illemhely kulcsát. Akkoriban ugyanis kevés lakásban volt WC; többnyire a lakók a körfolyosóról nyíló közös használatú helyiséget használták.


A Jennings-féle rendszerű illemhelyek egyike Limbourg városában

A Budapest utcáin itt-ott máig fellehető kis zöld pavilonokat 1895-ben kezdték el telepíteni. Ezek a Beetz-féle "olajjal szagtalanított vizelde" néven kerültek szabadalmi védettség alá. A második világháborúig 82 illemhely működött a fővárosban, amelyek közül 12 semmisült meg. Az építésügyi miniszter 1950. március 22-én kiadott rendeletével a nyilvános illemhelyek a Főváros, ezt követően pedig, 1950. május 3-án a Csatornázási Művek kezelésébe kerültek. Az 1980-as években már több, mint száz illemhely működött Budapesten. 1983-ban a Csatornázási Művek által kifejlesztett egyszemélyes, félautomata illemhelyeket állítottak próbaüzemre a Március 15. téren. 1996-ra már 29 ilyen automata illemhely működött a fővárosban.

Az ipari műemlék jellegű, Beetz-féle vasvázas illemhelyek felújítását 1985-ben kezdték meg az eredeti külső megtartásával és korszerű belső, vandalizmussal szemben is ellenálló védelemmel ellátva.

2009-re a fővárosi illemhelyek legtöbbjének állapota erősen leromlott. A 74 megmaradt illemhely közül 38 gyakorlatilag használhatatlanná vált, s csak 36 volt üzemképes.

Napjainkban évről évre egyre több felújított és átalakított illemhelyet adnak át a lakosság részére. Ezekben nem csak WC, de pelenkázó és zuhanyzó is helyet kapott. Legjobb példa erre a Batthyány téri és a Városligeti helyek. Ez utóbbi akadálymentes, zuhanyzókkal, gyermek WC-vel és pelenkázóval felszerelt épület, turisztikailag frekventált területen, a Műcsarnok mögött található.

A fővárosban jelenleg 53 illemhely működik. A Fővárosi Csatornázási Művek tulajdonában lévő illemhelyek használati díja egységesen 150 Ft. A zuhanyzás ára 300 Ft, a törülközőért 200 Ft-ot kell fizetni.

Forrás: FCsM.hu
Köszönet Bátori Mariannak a részletes információért!Figyelem! A térképen feltüntetett illemhelyek felsorolása még nem teljes! Ezek pótlása a "felfedezésük" útján folyamatos! Ha tud olyan illemhelyről, amely a térképen nincs feltüntetve, úgy kérem jelezze felénk! Köszönettel: a szerkesztők.


A Szent István-bazilika melletti automata illemhely


Talajszint alá süllyesztett

Talajszint fölötti ház vagy pavilon

Egyéb zárt épületekben
     
 

Ajánlott cikkek

 
 

Ajánlott linkek

 

 

  Hozzászólás