Honlaptörténet
       Ahogy kezdtük...
 
 

Kezdetek

A honlap alapötlete 1998-ban született, valamilyen Budapest emlékalbum vagy CD-Rom terveként. Mivel az akkori technika és az anyagi lehetőségek nem tették lehetővé az igényes és nagy volumenű fejlesztéseket, ezért az alapötlet hosszú évekig csak az elképzeléseimben szerepelt.

2003-tól kezdve indult meg a tartalom kialakítása, azaz a történeti leírások gyűjtése és egyéb fényképek elkészítése. Ekkor még semmilyen digitális formában nem létezett az összeállítás.

Az első próba HTML-honlapot (akkor még csak számítógépen tárolva) 2005-ben készítettem el. Ez már tartalmazta a jelenlegi tartalom struktúrájának alapvető vonásait. Ennek alapján készültek el az első fényképek Budapestről. Mivel e képek minősége sajnos nem érte el az általam elfogadhatónak vélt színvonalat, ezért ezeket a későbbiekben nem használtam fel a honlaphoz, csupán iránymutatóként szolgált a képek mennyiségét és elkészítésük pozícióját illetően.

A domain kiválasztását illetően volt némi probléma: az nyilvánvaló volt, hogy a címnek tartalmaznia kell a "budapest" nevet, s mivel a "budapest" szó magában már eleve mindenféle domain-végződéssel foglalt volt (.hu, .com, .eu, .org, .net, stb...) és a toldalékszavas domainek lehetőségei is kimerültek, így olyan címet kellett találnom, amely ésszerű, jó hangzású és nyilvánvalóan utal a tartalomra.

Próbáltam a turizmussal, illetve a történelemmel kapcsolatos címeket kiválasztani (mint például "budapesthistory' vagy "budapest-tourism", stb.), de mivel ezek egytől egyig mindenféle variációban már foglaltak voltak, ezért a "city'-re esett a választás. A "city" tulajdonképpen tükrözi a tartalmat: egy település, amelyben bármi, illetve minden benne lehet. Történelem, turizmus, kultúra, földrajz, stb., stb.

A "budapestcity" domainből a ".org" végződésen kívül szinte már minden foglalt volt. A ".com" a nemzetközi jellege miatt ugyan jobb lehetőség lett volna, de a ".org" viszont utal a non profit jellegre, vagyis a tisztán kulturális célú működésre. És valóban: a honlap működésének költségeit kezdetben az olvasók s néhány nagyobb cég adománya fedezte.

BudapestCity 1.0

A domain 2009-es regisztrálása után hamarosan feltöltésre került a honlap 1.0-ás változata.


BudapestCity 1.0

A szerkesztés közbeni fel-fel bukkanó hibák, valamint a tartalom felépítésének gyengeségei miatt a honlap bővítése 2010-ben leállt.

BudapestCity 2.0

Ezt 2010-ben követte a honlap második változata, amely ezután mintegy két és fél évig élt.


BudapestCity 2.0

A honlap tartalma jelentősen bővült: több kép és szöveg, valamint közel kétezer lap került feltöltésre. Ezzel egy időben került sor a honlap mappáinak teljes átalakítására, vagyis a tartalom ésszerű és logikus átrendezésére, hogy minden megfelelően szem előtt legyen a megfelelő logikai sorrendben. Persze ez nem könnyű és nem is lehet tökéletes egy kétmilliós és ezer éves településből kifolyólag.

A honlap bővítését 2012. novemberében felfüggesztettem, majd elkezdődött a következő változat elkészítése, amely 2013. júliusában cserélte le az előző verziót.

Facebook

A honlap Facebook oldala nem sokkal a honlap 2-es változatának feltöltése után született. Mivel a honlap szerkesztésére kevés idő jut, ezért a posztolások hosszabb időközönként kerülnek ki az Idővonalra.

Facebookon leginkább olyan tartalmak kerülnek feltöltésre, amelyet magán a honlapon nem jelentetek meg: apró hírek, érdekességek, Budapesttel foglalkozó vicces képek vagy megjegyzések. Természetesen a honlapon megjelenő új cikk is itt kerül bejelentésre, mivel leghamarabb ezen a csatornán juthatunk el az érdeklődők felé.

BudapestCity 3.0

A BudapestCity.org 2013-ban került átadásra közel kétezer oldallal, mintegy 500 műemlékkel, több száz történeti leírással és egyéb műalkotást vagy információt leíró adathalmazzal.


BudapestCity.org 3.0

A honlap harmadik változata nagyobb felületen látható, s ezáltal több belső és külső hirdetési lehetőséggel rendelkezik. Az új design mellett új grafikai elemek is megjelentek, mint a 150 x 300-as álló banner, amely nem csak a cikkhez kapcsolódó fizetett hirdetéseket jelent, hanem egyéb ajánlható belső tartalmat is. Ez utóbbi a könnyebb eligazodást és a tartalomban lévő látványosabb ajánlásokat segíti.

Családi okok miatt a honlap bővítése és fejlesztése mintegy két éven szünetelt, mígnem 2017-ben egy új változatát alakítottuk ki.

BudapestCity 4.0

A honlap jelenlegi változata 2018-ban került feltöltésre.

BudapestCity mobile

A honlap telefonon elérhető egyszerűbb változata immár időszerű lenne, de az anyagiak miatt ezt egyelőre csak tervként kezeljük.

 

 

 

  Hozzászólás