Forradalom, 1848.

A szabadságharc hajnalán

1848. március 15-én született meg Magyarországon a modern parlamentáris kormányzás, valamint ezen a napon vette kezdetét az 1848-49-es szabadságharc, amelynek célja volt a Habsburg-uralom megszűnése, valamint a független és alkotmányos berendezkedés kivívása. Március 15-e 1989. óta munkaszüneti nap, 1990. óta pedig hivatalos nemzeti ünnep. 


AJÁNLÓ

Nem lehetett könnyű magyarnak lenni a XIX. század derekán, a jobbágyfelszabadítás még váratott magára, a sajtószabadság és a törvény előtti egyenlőség nem létezett, s az egész országban olyan elavult viszonyrendszerek voltak jellemzők, melyeket nem lehetett és nem is akartak tovább fenntartani elődeink.

Előzmények

A pesti Ellenzéki Kör, a fiatal értelmiségiek radikális csoportja már 1848. március 5-én bekapcsolódott a pozsonyi rendi országgyűlés politikai küzdelmeibe, s aláírásgyűjtő mozgalmat indított Kossuth Lajos március 3-i felirati javaslatának támogatására (ez többek között a közteherviselés, a politikai jogegyenlőség, a népképviselet és a független kormány megteremtését követelte).

Március 9-én a fővárosi Ellenzéki Kör tagjai ünnepi vacsorát tartottak, ahol megvitatták, hogyan kellene hatékonyabbá tenni az érdekképviseletet. Kitalálták, hogy országos petíciós akciót indítanak, amelynek lebonyolítását Irinyi József vállalta. A szöveggel el is készült 11-ére, amit 12-én tűzött ki az Ellenzéki Kör törzshelyén.

A dokumentum elkészülte után már csak az volt kérdés, hogy hogyan ismertessék meg a széles közvéleménnyel a Tizenkét pontot? Erre a Pilvax kávéházba járó lelkes ifjúság adott tippet: azt javasolták, hogy március 19-én a József-napi vásárt kihasználva tárják a tömeg elé a kiáltványt. Párizsi mintára valamiféle bankettben gondolkoztak, de az események elsodorták a terveket.

Responsive image
A Pilvax Kávéház 1840-es években
(Preiszler József színezett tollrajza)

A Pilvax Kávéház a radikálisok és a politika iránt érdeklődő fiatalok pesti törzshelye volt. Az 1838-ban megnyitott kávézót 1842-ben vette át Pilvax Károly, majd pár évvel később Fillinger János vette bérbe, aki ugyan megtartotta az eredeti nevet, de ennek ellenére sok környékbeli mégis Fillinger Kávéház néven kezdte el emlegetni. A Pilvaxba járó ellenzéki fiatalok nem tartoztak sem a nemességhez, sem pedig az elit polgári réteghez, így nem vetette fel őket a pénz. Csábító volt számukra az állandó akció: a kávé mellé ingyen járt a reggeli. Az épületet 1911-ben lebontották, nagyrészt annak köszönhetően, hogy a Pilvax sokat vesztett népszerűségéből, mert a vendégeket elszipkázták a környék újabb kávézói. Nem sokkal a bontás után, nem messze az eredeti helyszíntől ugyanezzel a névvel kávéházat nyitottak, a Városháza utca és a Pilvax köz sarkán.

Március 14.

Március 14-én egész nap ment a huzavona, hogy miként ismertessék meg a nyilvánossággal a 12 pontot. Az Ellenzéki Kör nemesi tagjai tartózkodtak volna a meggondolatlanságoktól, a fiatalok viszont minél gyorsabb akciót akartak. Mivel nem tudtak megegyezni, a fiatalok visszavonultak kedvenc törzshelyükre, a Pilvaxba. Itt folytatódott a tanakodás, amikor befutott az esti hajóval a hír, hogy Bécsben kitört a forradalom. Ez mindent felülírt. Elhatározták, hogy másnap akcióba lendülnek és máris érvényt szereznek az egyik pontnak: cenzori engedély nélkül kinyomtatják a követeléseket.

Március 15.

Március 15-e reggelén Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór és Bulyovszky Gyula megváltoztatta a 12 pont bevezetését, majd a politikai fellépésüket indokoló kiáltványt fogalmaztak meg. E szöveget a politikai röplap műfajának stílusában fogalmazták meg, s két pontot egy pontba vontak össze (ebből lett a hosszú 10. pont: "a’ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk"), majd a szövegbe bekerült a politikai foglyok szabadon bocsátásának követelése is.

Petőfi e napon, a Pilvaxban olvasta fel először a két nappal ezelőtt írt versét, a Nemzeti dalt (A vers kezdősora a hagyomány szerint Szikra Ferenc hatására megváltozott: amikor Szikra meglátta az eredeti kezdősort (Rajta magyar, hí a haza!) azt a megjegyzést tette Petőfinek, hogy: "Barátom, elébb talpra kell állítani a magyart, azután rajta!". Petőfi megfogadta a tanácsot és átírta a sort).

Miután felolvasták a Tizenkét pontot és a Nemzeti dalt, a fellelkesült csoport elindult az orvosi egyetem felé. Előbb az orvoskar hallgatóihoz, majd velük a politechnikum diákjaihoz, azután pedig együttesen a jogászokhoz vonultak. Minden helyszínen elhangzott a kiáltvány és a Tizenkét pont, Petőfi pedig elszavalta költeményét.

A Tizenkét pont szövege:


1- Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, censura eltörlését.
2 - Felelős ministeriumot Buda-Pesten.
3 - Évenkinti országgyülést Pesten.
4 - Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.
5 - Nemzeti őrsereg.
6 - Közös teherviselés.
7 - Urbéri viszonyok megszüntetése.
8 - Esküdtszék, képviselet egyenlőség alapján.
9 - Nemzeti Bank.
10 - A’ katonaság esküdjék meg az alkotmányra,
magyar katonáinkat ne vigyék külföldre,
a’ külföldieket vigyék el tőlünk.
11 - A’ politikai statusfoglyok szabadon bocsáttassanak.
12 - Unio.


A Nemzeti dal első versszaka:


Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!
Rabok legyünk, vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok! -
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!


A tömeg ekkorra már közel kétezresre duzzadt, aki délelőtt 10-kor - Petőfi vezetésével - átvonult a Landerer és Heckenast nyomdához (az akkori Hatvani és Szép utca sarkán), hogy kinyomtassák a Tizenkét pontot. Az ifjúság vezetői a nép nevében lefoglalták a gépeket, majd cenzúrázatlanul kinyomtatták a Nemzeti dalt és a Tizenkét pontot.

A nyomda tulajdonosa, Landerer Lajos nem tanúsított nagy ellenállást, sőt inkább együttműködő volt. Először kérte a fiataloktól a cenzori pecsét bemutatását, hiszen csak azzal lehetett bármit is kinyomtatni, majd mivel ez nem volt és a fiatalok már éppen indultak volna el a nyomdától, ekkor megsúgta nekik, hogy akár el is foglalhatnának egy nyomdagépet, így rajta sem kérhetnek számon semmit, elvégre erőszakkal vették rá a munkára. A forradalmárok tehát beindították az egyik gépet, s nyomtatni kezdték a röpiratokat.

Responsive image

Landerer előtt nem volt ismeretlen az ellenzéki mozgalom, sem annak vezető alakjai. 1845-47 között a nyomdával egy épületben bérelt helyiséget a Nemzeti Kör, s ez a nyomda adta ki a Jókai Mór által szerkesztett és Petőfi környezetében igen népszerű Életképek című magazint.


Landerer Lajos 1848. március 15-étől kezdve működött együtt a forradalmárokkal. Az ő nyomdájában nyomtatták ki cenzori engedély nélkül a Tizenkét pontot és a Nemzeti dalt, megvalósítva ezzel a forradalom egyik legfontosabb vívmányát, a sajtószabadságot. Később az általa berendezett bankjegynyomdában készítették a Kossuth-bankókat. A bankjegynyomda követte a kormányt Debrecenbe, Szegedre és Aradra, majd a szabadságharc végén Lugoson működött. A világosi fegyverletételt követően bujdosni kényszerült, s visszatérése után sem vehetett részt vállalkozása irányításában. A nyomda Landerer Lajos halálát követően még kilenc évig Landerer és Heckenast néven működött, majd 1863-tól nevében is Heckenast Gusztáv vállalkozásává vált. 1873-ban ebből a vállalkozásból alakult meg a Franklin Társulat.

A szabad sajtó első termékét, a röplapok első példányait az ablakon szórták ki a várakozó tömegnek, majd Petőfi elszavalta a Nemzeti dalt – amit korábban versszakonként, fejből írt le egy papírra a betűszedőknek, mivel az eredeti példányt otthon felejtette.

 
A Nemzeti dal kinyomtatott példánya, amit Petőfi saját kezűleg dedikált:

"Az 1848diki marczius 15kén kivívott sajtószabadság után legeslegelőször nyomtatott példány, s így a magyar szabadság első lélekzete. Petőfi Sándor"


A kinyomtatott 12 pontot Szepessy Ferenc polgármester és a tanács tagjai aláírták, majd Rottenbiller az ablakon át felmutatta a népnek, ezzel megszületett a szabad sajtó első hivatalos terméke Pesten,
1848. március 15-én (kép: Vasárnapi Újság, 1868. március 15.)

Nem sokkal dél előtt Irinyi József személyesen osztotta szét a két röplapot, a szabad sajtó első példányait. A Tizenkét pont szövegén később kisebb változtatásokat hajtottak végre, az utolsó pontot például így egészítették ki: "Unió Erdéllyel".

Mivel a Nemzeti Múzeum közel volt az eseményekhez és parkja kitűnő teret adott a nagyobb tömegek befogadására, ezért délután háromra oda szervezték meg a népgyűlést. Már egy órával a kezdés előtt hatalmas tömegek kezdtek gyülekezni az épület előtt, az emberek kezében pedig ott volt a 12 pont, amelyet addigra már mindenki ismert. Az sem zavarta az összegyűlteket, hogy nagyon rossz idő volt, szakadó eső és épp hogy fagypont fölötti hőmérséklet. Néhány szerencsés a környékbeli épületek ablakaiból figyelte az események alakulását.

Mire Petőfi a barátaival megérkezett, már akkora volt a tömeg, hogy esélyük se volt keresztülverekedni magukat a főbejáratig. Nem maradt más lehetőség, mint az oldalsó személyzeti bejárón keresztül az épületen át kijutni a szónoki emelvényre.

Amikor Petőfi kilépett, hatalmas embertömeget látott, ami őt is megrendítette. Naplójában így írt erről: "a szakadó eső dacára mintegy tízezer ember gyűlt a múzeum elé. A szabad téren, szabad ég alatt vész előtt zúgó tengernek látszék felülről a sokaság".


A márciusi 15-i események egyik fontos helyszíne a Nemzeti Múzeum, még ha Petőfi valójában nem is ott szavalta el a Nemzeti dalt, ahogy régen az iskolában tanították. A múzeum alig másfél hónappal a forradalom előtt, január 24-én nyílt meg és vasárnap kivételével minden nap 9 és 13 óra között volt nyitva. És bár a múzeum maga már működött, az udvara még nem volt készen, de ez nem zavart senkit.

A Nemzeti dal egyik nyomtatott példányát maga Petőfi adta át ünnepélyesen a múzeumigazgatónak, aki aztán a dedikált ajándékot a múzeum kézirattárában helyeztette el, ahol ma is megtalálható. A népgyűlésen Petőfi a Nemzeti dalt nem szavalta el, viszont lelkesítő beszédet mondott, ahogy Vasvári Pál és Irinyi József is. A beszédek után indítványozták, hogy a nép vonuljon a pesti Városháza elé és képviselői útján követelje a tanácsnokoktól a 12 pont elfogadását. Ezt a népgyűlés közfelkiáltással megszavazta, a tömeg elindult, a Nemzeti Múzeum előtti tér pedig kiürült.

A tanácsterem megnyílt, a tanácsnak benyújtották a program pontjait, melyeket a tanácsjegyző tájékoztatása szerint elfogadtak. Ezután Holovics tanácsnok kívánt gondolkozási időt, hogy e pontok tanácskozás alá vétethessenek. Megcáfolta őt Rottenbiller Lipót alpolgármester, arra hivatkozván, hogy már egész délelőtt tanácskoztak efölött. Ezután szónokolt Nyáry Pál Pest megyei alispán és a pontokat pártolta, utána Klauzál Gábor, aki az 1. és 11. pontok rögtöni életbeléptetését is sürgette. A pontokat Szepessy Ferenc polgármester és a tanács tagjai aláírták, és Rottenbiller az ablakon át felmutatta a népnek.


Petőfi Sándor


Forradalmi tömeg a Városháza előtt

A Városháza előtt forradalmi választmány alakult, majd a nép elindult Budára, a Helytartótanácshoz. Itt a választmány vezetői, Nyáry Pál - Pest megye alispánja, Rottenbiller Lipót - Pest város alpolgármestere és Klauzál Gábor - Csongrád vármegye követe adták elő a követeléseket. A sokaságtól megfélemlített Helytartótanács azonnal elfogadta a Tizenkét pontot, majd eltörölte a cenzúrát.

A forradalmi tömeg ekkor skandálni kezdte, hogy a József-kaszárnyában két éve raboskodó Táncsics Mihály írót is szabadítsák ki, aki 1846 után röpiratokban követelte a jobbágyság felszámolását, így a hatóságok sajtóvétség címén börtönbüntetésre ítélték.

A helytartótanács három pontba egyezett bele: 1. Táncsics kiadatása, 2. a cenzúra eltörlése, 3. sajtóbíróságnak a nép közüli választatása; s egyúttal kimondta, hogy a katonaságot csak azon esetben fogja kirendelni, ha azzal maga a nép saját céljai rendes kivitelére kívánna rendelkezni. Zichy Ferenc - a helytartótanács elnöke - azonnal szabadon bocsátotta Táncsicsot: a tömeg követelésére szabadon engedési passzust adott ki, így a nép dolguk végeztével el is indultak Táncsics kiszabadítására (a kiszabadítandó személy eredeti neve Mihajlo Stancsics volt, s csak a kiszabadulása után magyarosított Táncsicsra).


Táncsics Mihály a börtönben
(kép: Jakobey Károly)

A rab annyira várta a kiszabadulását, hogy mikor a tömeg a börtönhöz ért, éppen a legszebb álmát aludta, s úgy kellett felébreszteni. A hevenyészett börtön ablakain nem volt rács, mert az osztrákok csak bedeszkázták a nyílásokat, így a forradalmi tömegnek mindössze le kellett feszítenie azokat, Táncsics pedig egyszerűen belépett az ablakból a hintóba. A történet úgy folytatódott, hogy a volt fogoly szinte azonnal elaludt a hintóban, ezért a mai Vörösmarty téren álló Nádor fogadó vezetője felajánlotta egyik szobáját a kifáradt írónak, aki ruhástól vetette magát az ágyba.

E nap délutánján a tömeg átvonult a Nemzeti Színház elé, ahol az eredeti program szerint Anton Hocebo Benyovszky, avagy a kamcsatkai száműzöttek című darabja lett volna műsoron. Az előadás megkezdése előtt Jókai beszélt a tömeghez, miszerint, hogy győzött a forradalom, mire az ujjongó tömeg oly kívánsággal állt a Nemzeti Színház aligazgatója, Bajza József elé, hogy a színházban e nap ünnepélyére - teljes kivilágítás mellett - a betiltott Bánk bán adassék elő. Bajza erre azt felelte, hogy szívesen tűzi műsorra. A színészek nemzeti színű kokárdákkal léptek ki a színpadra, Egressy Gábor a Nemzeti dalt szavalta, az énekkar énekelte hozzá a Himnuszt és Szózatot.

Az este viszont nem éppen úgy alakult, ahogy tervezték: az est díszvendége ki más, mint a hétalvó Táncsics lett volna, akit azonban még hideg vízzel sem tudtak felébreszteni. Valakinek az az ötlete támadt, hogy az egyik színész arcát kenjék be tojással – attól ráncosnak látszik a színpadi fényben –, és Táncsics-imitátorként álszakállban vonuljon át a színpadon.

Jókai Mór a forradalom tisztaságára hivatkozva ezt hevesen ellenezte és készült, hogy bejelentse Táncsics távolmaradását. A színfalak mögött egy csók kíséretében éppen akkor tűzte fel Laborfalvi Róza a kokárdát leendő férje mellére, amikor a függöny fellibbent, s a fellelkesült tömeg úgy vélte, a kiszabadult Táncsicsot látja viszont. Szűnni nem akaró tapsvihar és éljenzés köszöntötte az ál-Táncsicsot.

Végül a Rákóczi-induló mellett oszlott el a nép, az állandó választmány azonban reggelig együtt ült.


Rottenbiller Lipót


Nyáry Pál


Táncsics Mihály


Jókai Mór


V. Ferdinánd


AJÁNLÓ

Március 16. - Április 11.

Másnap már Pest vármegye alispánja, Nyáry Pál, és Pest város alpolgármestere, Rottenbiller Lipót álltak a mozgalom élére, amely így vált az országos jelentőségűvé. A forrongó nép legelső teendője volt a nemzetőrség azonnali életbeléptetését követelni, s evégre aláírásgyűjtésbe kezdtek, néhány óra alatt több ezer aláírás gyűlt össze.

A nép ezután fegyvereket követelt. A katonai hatóság jelentette, hogy csak 500 fegyvert adhat, mert a többi korábban már Komáromba vitetett. A nép - amely ekkor már mintegy 25 ezer főre duzzadt - követelte a fegyvereket s fenyegetőzött, hogy feltöri az arzenált, ha fegyvert nem kap. Ekkor alválasztmányt neveztek ki a fegyverek kiosztása tárgyában, s egyórai tanácskozás után Rottenbiller alpolgármester a teremben, Jókai pedig a Városháza előtti téren összegyűlt népet nyugtatta meg azon tervezet közzétételével, hogy az illető tömegek városnegyedenként külön oszolván, száz-száz férfit válasszanak ki maguk közül, akik óránként felváltva mint nemzetőrök az éjjel kivilágított város nyugalma fölött őrködjenek. A többi fegyverek kiadását a következő napokon fogják sürgetni.

Aznap este Pest és Buda ki volt világítva, s az utcákon lelkes tömeg ünnepelt azt harsogva: "Éljen a szabadság!". A városok rendjét a folyamatosan járőröző nemzetőrök felügyelték. Ezalatt Kossuth Bécsben tárgyalt a Habsburg vezetőkkel, V. Ferdinánd király azonban először nem akarta szentesíteni a pozsonyi országgyűlésen előző nap megszavazott feliratot, végül 16-án hajnalban – hallva a Pest-Budán történtekről – kénytelen volt engedni.

Az Udvar meghátrált, s kénytelen volt engedni a pozsonyi küldöttség követeléseinek. Március 17-én hozzájárult gróf Batthyány Lajos miniszterelnöki kinevezéséhez, majd beleegyezett az önálló magyar kormány megalakulásába. Megígérte, hogy a király szentesíti a reformtörvényeket. A gróf Batthyány Lajos vezetésével megalakuló új kormány már nem a királynak, hanem az ország választott képviselőinek, a magyar országgyűlésnek tartozott felelősséggel. Ezért tehát független és felelős kormány volt.

Március 23-án az országgyűlés felsőtábláján Batthyány Lajos, a március 17-én kinevezett miniszterelnök, kihirdette minisztériumának névsorát.

Az utolsó rendi országgyűlés által elfogadott áprilisi törvényeket az uralkodó, V. Ferdinánd király április 11-én szentesítette. Ez fordulópontot jelentett a magyar történelemben, az ország gazdasági - politikai - kormányzási rendszere óriási változáson ment keresztül. Az áprilisi törvények alapján Magyarország csaknem független ország lett. Kimondták Magyarország és Erdély egyesülését. A törvények biztosították a polgári fejlődést, a felzárkózási lehetőséget nyugathoz. Megkezdődött a jobbágyrendszeren és a nemesi kiváltságokon alapuló feudális rendszer felszámolása. A jobbágyfelszabadítást is kitűzték, ennek módját azonban egyelőre nem rendezték.


A forradalom eseményei időrendben, egy 1850-es térképen ábrázolva: pirossal a Pilvax, zöldel a Landerer, sárgával a Városháza


AJÁNLÓ