Batthyány Lajos kivégzése

1849. október 6.

A szabadságharc leverése után, 1849. október 6-án az osztrák megszállók kivégezték az első magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajos grófot.


AJÁNLÓ

1849. január 8-án a Károlyi-palotában (ma a Petőfi Irodalmi Múzeum), este 10-11 óra között letartóztatták Batthyány grófot, akit a császáriak a budai várba vittek.

Bár az osztrák csapatok január 5-én bevonultak a magyar fővárosba, a magyar honvédség már télen sikeres hadjáratba kezdett, s Budapest felé közeledett. A császári vezetés ezért úgy döntött, hogy átszállítja Batthyány Lajost Laibachba (ma Ljubljana, Szlovénia). A gróf április 22-én értesítette feleségét, hogy menjen hozzá, mert hamarosan elviszik a várból.

A zűrzavaros helyzetre jellemző volt, hogy az őrök nem figyeltek az ajtókra, azokat nyitva hagyták. Zichy Antónia ezért javasolta férjének, használja ki a helyzetet és inasának öltözve szökjön meg. A grófnő átgondolta tervét, ugyanis még búvóhelyről is gondoskodott. Batthyány Lajos önérzetesen utasította el a lehetőséget, ugyanis meggyőződve vallotta ártatlanságát, szilárdan hitt a törvényességben.

Hosszú út következett, tizenöt szekéren haladt a menet. Az egyik állomás a Vas megyei Jánosháza volt, ahol egy kocsmában szállásolták el a foglyokat és a katonákat. A település elöljárói megpróbálták rávenni a parancsnokot, Lang kapitányt, engedje el Batthyány Lajost. A kapitány szólt a grófnak, aki kilépve az épületből felismerte a helyzetet.

Megnyugtatta a tömeget, kijelentvén, nem fél a felette ítélkezőktől. Másrészt nem akarja a falu pusztulását sem, ami feltétlenül bekövetkezne, ha őt elengednék. Tudta ugyanis, hogy lőparancs volt életben szökés esetén. Az incidens után a menet Sárvárra tartott, ahol szintén megpihentek a Fő utcai vadászkastélyban (későbbi zárdában).
 
Laibachban tovább folytatták a kihallgatásokat, de itt csak Batthyány fogolytársaira, többek közt gróf Károlyi István Pest megye főispánjára, a 16. (Károlyi) huszárezred megszervezőjére került sor.

A foglyokat Haynau utasítására júliusban Pozsonyba szállították, ahová 26-án érkeztek meg. Zichy Antónia amikor meglátta férjét, kétségbeesett. A gróf lesoványodott és megőszült. Hamarosan azonban újabb utazásra került sor. Klapka György ugyanis augusztus 3-án csapataival kitört a komáromi erődből és félő volt, hogy a lemondott miniszterelnök kiszabadítására is időt szánnak.

A vonat augusztus 12-én mind a 34 fogollyal begördült Olmützbe. Itt zajlott le Batthyány Lajos hadbíróság előtti kihallgatása augusztus 16-tól 22-ig.

Koncepciós per

Batthyány Lajos - mint az első független, felelős magyar kormány miniszterelnöke - volt a legmagasabb rangú politikus, akit az osztrák megszállóknak sikerült elfogniuk. Személyében a vádlottak padjára ültették az 1848 március-áprilisában győztes polgári intézményeket és a magyar nemzeti törekvéseket is. Ferenc József személy szerint is sértve érezte magát, hiszen csak Oroszország segítségével tudta leveretni a szabadságharcosokat - akik ráadásul nem az osztrák, hanem az orosz seregek előtt tették le a fegyvert.

Zsófia főhercegnő is gyűlölte Batthyány Lajost, ami leplezetlenül kitűnik az 1931-ben kiadott naplójából. Nem vették jó néven az állítólagos kijelentését, amit a titkosrendőrség jelentett, miszerint a Batthyány-család régebbi, mint a Habsburg.

Batthyány Lajos letartóztatásával megszerezhették annak tekintélyes vagyonát. Az 1849. július 1-én, Haynau által kiadott császári főparancs kimondta, hogy a felségárulás miatt elítéltek teljes vagyona elkobzandó. Batthyány Lajosnak pedig hatalmas vagyona volt, magyarországi birtokain túl Horvátországban és Stájerországban is rendelkezett földekkel.

A gróf letartóztatása után pár nappal, a feltűnően jól értesült magyar és osztrák lapok egymás után kezdték közre tenni az őt lejárató, dehonesztáló cikkeiket. A Figyelmező című lap 1849. január 23-án (Batthyány első kihallgatása előtti napon) a volt miniszterelnökről írt glosszájában úgy emlékezett meg a grófról, mint aki a "Kossuth Lajos szövetsége által olly fő fő oka volt Magyarország múltbéli szerentséglenségeinek". Február 11-én és 13-án pedig leközölték az osztrák lapokban megjelent cikk magyar fordítását, miszerint "köztudomású, hogy Batthyány és Pulszky október 5. és 6. közötti éjjel meghitt embereik, ezek pedig munkások közt pénzt osztottak ki (...)".

Batthyány Lajossal szemben nem Magyarországon, nem a magyar hatóságok, nem a magyar jogszabályok alapján jártak el, hanem a rá nézve sokkal kedvezőtlenebb osztrák katonai büntető- és eljárásjogot alkalmazták, holott proklamációjában Windisch-Gratz herceg is fegyverrel a kezükben elfogott lakosokról szól. Még Leuzendorf hadbíró is azt javasolta, hogy Batthyány Lajos miniszterelnöki tevékenységét ne tegyék a per tárgyává, mert az 1848. október 3-án életbe lépett haditörvények erre az időszakra nem érvényesek, hiszen Batthány már egy nappal korábban lemondott miniszterelnöki megbízatásáról.

Bécsben azonban másképp döntöttek, amikor az egykori miniszterelnök tevékenységét egységes egészként értékelték. Az 1848:3. törvénycikkre csupán akkor hivatkoztak, ha azt ellene tudták fordítani.

Az osztrák katonai büntetőeljárás, amit még a Justiznorma (1754), a Theresianische peinliche Gerichtsordnung (1769), a Strafnorme (1790) és a Hadi cikkek (1808) által szabályoztak, titkos, inkvizitórius jellegű rendszer volt: a hivatalból induló büntető eljárás ura a hadbíró volt, aki egy személyben döntött a per megindításáról, a bűncselekmény körülményeinek kivizsgálásáról, egy személyben képviselte a vádat, a védelmet és a bírói pozíciót.

Batthyány Lajos épp ezért kérte már az első kihallgatásakor, hogy tisztázzák a bírósági hatáskör kérdését:

Minden mást megelőzően egyelőre pusztán egyetlen dologra térjen ki, mégpedig a velem szembeni illetékességi kérdésre. Ami ugyanis miniszterelnöki hivatalbeli működésemet illeti, az kizárólag a képviselőház és a felsőház megítélése alá tartozik, mivel Őfelsége által szentesített törvényekből következően csakis a képviselőház illetékes annak eldöntésére, hogy a minisztert a királyi fiscus vagy bármelyik képviselő panasza alapján vád alá helyezhesse. Amennyiben ezt a vádat a képviselőház továbbra is helytállónak találja, úgy az ítélkezés a felsőházon múlik. E tekintetben csakis a két házat ismerhetem el illetékes hatóságok gyanánt
Batthyány Lajos

Batthyány Lajos Olmützben, a hadbírósági tárgyalás kihallgatásán (1849. augusztus 20.) újra visszatért a hatáskör (és a visszamenőleges hatály) kérdésére:

Már korábbi kihallgatásomkor említettem, hogy miniszteri tevékenységem megítélése egyáltalán nem tartozik a katonai törvényszék hatáskörébe, miután e tevékenységgel már október 2-án felhagytam, s a magyarországi ostromállapot csak az október 3-i legfelsőbb manifesztumban rendelték el, illetőleg mondták ki a haditörvényszék illetékességét, tehát azok visszamenőleges alkalmazása a korábbi tényekre nem megalapozott
Batthyány Lajos

Batthyány Lajos nem bújt el a megszálló katonaság elől. Meg sem kísérelte a szökést, mégis, 1849. január 8-án Pesten, a Károlyi-palotában Windisch-Grätz katonái törvénytelen módon elfogták és megkezdték a kihallgatását.

Batthyány az első alkalommal azt kérte, hogy óvadék ellenében helyezzék szabadlábra. Kezességül vagyonát és becsületét adta. E kedvezményt megtagadták tőle, hiszen az előzetes vizsgálatot lefolytató Tratner ezredesnek Batthyány "köztudomású" és "büntetés alá eső cselekedetei" ügyében kellett nyomoznia, vagyis az ártatlanság védelme helyett a bűnösség prekoncepciójával indult eljárás. Ezen eljárás közben többször is átszállították más-más börtönbe, s hermetikusan elzárták a külvilágtól, amellyel korlátozták a védekezési lehetőségeit.

A vádak egy része csúsztatásokból, megtörtént események átértékeléséből állt; ilyen volt például a magyar bankjegyek kibocsátása, az újoncozás elrendelése, a külső hatalmakkal való kapcsolatteremtés, a Jelasic bánnal szembeni ellenállás, a Horvátországgal való nézeteltérés rendezésének elmulasztása, a magyar kormány gyakori törvényellenes intézkedéseinek engedélyezése a had-, a pénz- és kereskedelmi ügyek területén, belépése a fegyveres felkelők sorába, visszatérés az uralkodó által feloszlatott országgyűlésre. Batthyány Lajost ezen kívül megvádolták olyan bűncselekményekkel is, amelyeket nem is követett el. A nyilvánvalóan hamis tényállást hamis tanúkkal igyekeztek alátámasztani.

A legkirívóbb hamis vád az volt, amely szerint Batthyány részt vett volna az október 6-i bécsi felkelés előkészítésében. Ez tipikus reagálása az önkényuralomnak, hiszen ezzel a váddal azt akarták deklarálni, hogy a bécsi megmozdulás nem az ő hibájukból, hanem az ellenség manipulációja révén következett be. Ezt az állítást újságcikkek találgatásaival és nyilvánvalóan rosszindulatú, Batthyányval szemben elfogult tanúkkal igyekeztek alátámasztani.

A vádakból és azok indoklásaiból egyértelműen látszik a politikai elvárásoknak való megfelelési kényszer. A bécsi kormányzatnak a vizsgálat idején kialakított álláspontja szerint értékelték az 1848-ban történteket. A koncepció alátámasztása érdekében Batthyány majdnem egész politikai pályáját vád alá helyezték - "Magyar Párt"-ról beszéltek, amely előkészítette a forradalmat. Eszerint a magyarok újabb és újabb követelésekkel akarták sarokba szorítani "Ausztria császári koronáját" és "véres polgárháborút választottak a megbékéléssel szemben".

Batthyánynak már csak azért sem adhattak igazat a hadbírók, mert azt az állítást kellett igazolniuk, hogy a fegyveres konfliktus előidézői nem a bécsi kamarilla emberei, hanem a magyar kormány miniszterei voltak.

A bizonyítási eljárás, a bizonyítékok összegyűjtése és értékelése tipikus példája a koncepciós perekben megszokott módszereknek (amellyel a kommunisták is éltek másfél évszázaddal később). Kevés tárgyi bizonyíték, s a vádat a vádlott vallomására és néhány tanú vallomására építették. A tárgyi bizonyítékok hiányával mind a vádnak, mind pedig a védelemnek szembe kellett néznie. Batthyány panaszkodott is, hogy hivatalos iratokkal nem védheti magát. Ennek objektív okai is voltak, hiszen a Honvédelmi Bizottmány a kormány iratait magával vitte Debrecenbe. A vádlóknak sem álltak a rendelkezésére okirati bizonyítékok, de ők ennek sajátos magyarázatot adtak: Scwarzenberg kijelentette, hogy Batthyány "a tőle megszokott zárkózottságával meg tudta akadályozni, hogy a császári és királyi kormány kezébe kerüljenek az őt kompromittáló iratok".

A tanúk vonatkozásában is elég egyoldalúan jártak el: míg a Batthyány mellett felszólaló, a vádlott mellett nyilatkozó tekintélyes és szavahihető tanúk vallomásait nem vették figyelembe, addig a terhelő vallomást tevő tanúk, akik valamiért szembefordultak vele (pincérek vagy ellenérdekelt arisztokraták), állításaival bizonyítottnak tekintették a koholt vádakat.

Batthyány esetében lázas sietséggel zajlott a bírósági tárgyalás, és már az ítélet végrehajtásának is megvolt a határideje. Ezért is fordulhatott elő, hogy ugyanazon a napon született meg az ítélet, mint amelyre a kegyelmi kérvény is datálódott. Arra lehet következtetni, hogy a kérvényt is megírták előre, mert tudták, hogy mi lesz az ítélet. Luzendorf be is vallotta, hogy "utasítást kaptam, hogy lehetőség szerint gyorsítsam meg az eljárást, ami igen zavaróan hatott a szükséges mérlegelésre és nyugodt megfontolásra".

A per a legnagyobb titokban zajlott, amelynek megfelelően zárt tárgyalást tartottak, különben ellenkező esetben a vádlottból vádló válhatott volna. A védelem is csak formális volt. Elutasították Batthyány azon kérését, hogy védekezése során jogi segítséget kaphasson Deák Ferenctől. A mellé szóló tanúkat különböző ürügyekre hivatkozva nem idézték be. Az enyhítő vagy mentő körülményeket a hadbíróknak hivatalból kellett volna összegyűjtenie, hiszen az osztrák katonai büntető rendtartás a hadbírót nemcsak a vád képviseletére, hanem a gyanúsított "törvényes védelmének ellátására" is utasította. A periratokat végignézve arra a következtetésre juthatunk, hogy ennek a kötelezettségnek a hadbíró nem tett eleget, bár három vádpontot ejtett a per során.

Batthyány Lajost hónapokon keresztül teljesen elszigetelték a külvilágtól, és teljesen egyedül állt egy vele szemben ellenséges apparátussal. Batthyányt azonban nem sikerült megtörni, aki mindvégig nagyon határozottan védekezett. Ebben nagy segítséget jelentett jogi végzettsége, kiváló német nyelvtudása és büszkesége.

A kegyelmi kérvény a "hihetetlenül nyomorultam megindokolt" ítélettel szemben jól szerkesztett volt. Mivel a hadbíróság ítélete ellen nem lehetett fellebbezni, ezért azt közvetlen az uralkodónak nyújtották be. Elképzelhető, hogy a bíróságot úgy tudták rávenni a halálos ítélet meghozatalára, hogy azt ígérték a bíráknak, hogy az uralkodó majd kegyelmet fog adni Batthyányinak? Ami a legmeglepőbb, hogy Luzendorf hadbíró mennyire kritikus a bécsi kormányzattal szemben: szerinte a magyarországi konfliktushoz hozzájárult "a bécsi kormány jó néhány láthatóan megmagyarázhatatlan intézkedése". Azt is elismerte, hogy ilyen eljárás "nem mentes bizonyos hiányosságoktól és fogyatékosságoktól". Bevallotta, hogy "felsőbb helyről" utasításokkal látták el.


AJÁNLÓ

Batthyány Lajos kivégzése

Augusztus 29-én a hadbíró 12 vádpontot sorolt fel, melyből hármat törölt. A többit megalapozottnak tartotta, mint a magyar bankjegyek kibocsátása, újoncállítás, önálló külpolitika, törvényellenes intézkedések a had-, a pénz- és a kereskedelem terén. Megmaradt a pontok közt a bécsi október 6-i események előidézésének a vádja. Szemére vetették, hogy a gróf sárvári képviselőként visszatért az országgyűlésre.

Luzendorf hadbíró kijelentette, hogy minden körülményt mérlegelve Batthyány gróf felségárulást követett el, miáltal kötél általi halálbüntetést javasol és teljes vagyonelkobzást. Másnap az ítélet elfogadása után a kegyelmi kérvényt szintén megfogalmazták, ugyanis a hadbírónak egyben védőügyvédi feladata is volt. A kérdés szakértői szerint a kegyelmi indoklás olyan komoly ellenérveket vonultat fel a bűnös ártatlansága mellett, hogy feltételezhető egy felsőbb utasítás, mely sugalmazta a császári kegyelem lehetőségét.

Az iratokat a fellebviteli törvényszékhez küldték tovább Bécsbe. Itt azonban közben Haynau elérte, hogy a végső döntést ő hozza meg. Azt is elérte, hogy a foglyot Olmützből Pozsonyba, majd hajón Győrbe, innen kocsival Pestre szállítsák. Itt a lipótvárosi ún. Újépületbe, egy katonai erődbe szállították szeptember 12-én.

Batthányt és Károlyi Istvánt egy emeleten helyezték el. Szobájukat inasaikkal hozatott bútorokkal rendezték be. Az inasok egyébként bejárhattak hozzájuk, hasonlóképp a családhoz. Az ítéletről vagy kegyelemről nem tudtak semmit.

Október 4-én a miniszterelnök megkérdezte a feleségét, szerzett-e mérget. Zichy Antónia grófnő azzal hárította el a kérést, hogy mindenki hosszan tartó fogságbüntetésről beszél, pedig Haynau előtte lévő nap erősítette meg a halálbüntetést elrendelő ítéletet.

Október 5-én délelőtt 11 órakor vitték Batthány Lajost a hadbíró elé, aki közölte vele a végleges döntést. A grófot ezután a siralomházba vitték, ahol még volt lehetősége találkozni feleségével.

Október 6-án hajnalban derült ki, hogy Batthyány Lajos egy késsel öngyilkosságot próbált meg elkövetni, hogy ne a rablógyilkosoknak kijáró kötél általi halálban részesüljön. Komoly lélekjelenlét kellett ahhoz, hogy egy jajszó nélkül - a felesége által becsempészett kis levélbontó késsel - először saját szívébe szúrjon, majd felvágja karján és nyakán az ütőeret.

A hatalom azonban az eredeti ítéletet mindenáron keresztül akarta vinni, ezért Anton Bee, osztrák törzskari főorvos Batthyány sebeit bekötözte, aki viszont ezeket letépte, így végül a félholt ember kezeit is összekötözték. Estére különféle izgatószerekkel olyan állapotba hozták a grófot, hogy az saját lábán menjen ki a vesztőhelyre. Batthyány itt megkönnyebbülten látta, hogy nincs akasztófa.

A pest-budai katonai kerület parancsnoka, Johann Kempen von Fichtenstamm altábornagy - aki később 1863-ban Pest város díszpolgára lett - tudta, hogy Batthyány felakasztása ilyen körülmények között lehetetlen, de az ítélet végrehajtását sem akarta elhalasztani, ezért úgy döntött, hogy agyonlöveti Batthyányt (valószínűleg az együttérzés is motiválta ebben, hiszen mégiscsak egy egykori miniszterelnökről volt szó).

Egy bizonyos Friedländer nevű orvostanhallgató elbeszéléséből tudjuk, hogy amikor szokásos esti sétájára indult, az Újépülethez közeledve hatalmas tömeg forgataga ragadta magával. Míg szorultan várakozva állt ott, hirtelen lovas katonák vágtattak elő és két oldalt felsorakoztak. Ezután egyenruhás katonák jöttek, középen egy magas, tiszteletet parancsoló alak hófehér arccal, kopasz fővel és hosszú szakállal. A férfiú - mint azt a körülötte állóktól megtudta - állítólagos árulásáért halálra lett ítélve. Borzongás futott keresztül az ifjún, midőn észrevette, hogy ez ugyanaz a férfi, ki a miniszterek között korábban az első helyet foglalta el.

"Vérem folyása megállott és majdnem kővé váltam, midőn őt méltóságteljesen és minden támasz nélkül szemléltem előlépdelni, az ő átszellemült arca tanúsította magasztos jellemének tisztaságát, úgy nagy szívének ártatlan voltát. (...) Majd letérdelt, és miután arcáról letörülte volna a verítéket, reászegezték a jágerek fegyvereiket, céloztak, tüzet adtak, és a lélek elvált a testétől" - írta meg visszaemlékezéseit a Vasárnapi Újság 1870. június 26-án.

A következő napok vizsgálatai nem derítették fényt arra, hogy ki csempészte be a kést a grófnak, de Zichy Antónia később megjelent visszaemlékezései alapján tudjuk, hogy azt ő adta át.


A súlyos vérveszteségtől támolygó grófot ketten kísérték, aki a kivégzőosztag előtt fél térdre ereszkedett.
„Éljen a haza! Rajta, vadászok” – kiáltotta, majd eldördültek a fegyverek

Ugyanezen a napon Aradon kivégeztek 12 tábornokot és egy ezredest. Lázár Vilmos (ezredes), Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Schweidel József, lovag Poeltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György, Knezić Károly, Nagysándor József, Gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, Gróf Vécsey Károly.

Gróf Batthyány Lajos, az első magyar felelős miniszterelnök a kivégzése előtti napon még levelet írt feleségének, melyben elbúcsúzik tőle és gyermekeitől. 

"A gyermekeket áldd meg és csókold meg az én nevemben. Ne szégyelljék, nem kell szégyellniük atyjukat. Az én halálomnak a gyalázata előbb vagy utóbb azokra hull vissza, akik engem igazságtalanul és hálátlanul meggyilkoltak"


AJÁNLÓ

Batthyány Lajos temetése

A grófné férje holttestének átvételével dr. Hausmannt, a család háziorvosát bízta meg. A katonai hatóságok azonban megtagadták, hogy a holttestet a családi sírboltba szállítsák. A kivégzés után a tetemet - a katonai szabályok szerint három órán keresztül - a vesztőhelyen hagyták, majd a Rókus kórház halottasházába vitték, ahol az a sors várt rá, hogy a kórház legszegényebbjeivel együtt egy közös sírgödörbe dobják. A diktatúra tudatosan akarta megfosztani a nemzetet még az emlékezés lehetőségétől is.

Miután színleg plébániám temetőjében sírt ásattam volna, Hausmann orvostudor és Bártfayné kíséretében esti 10 óra felé bérkocsiban megjelentem a rókusi kóroda kapuja előtt, mely egynehány perc múlva kinyilván, a boldogult miniszterelnök tetemeit egy egészen közönséges, mint nevezni szokták, létrásszekér vitte kifelé, mint rendelve volt, a józsefvárosi temetőbe. Hárman a fiakerben nyomban követtük minden akadály nélkül, csak a vámháznál a katonai őrség vizsgáltatta a halottas kocsi tartalmát, míg végre a temetőbe érve, leszálltam a kocsiról, és mint a hely ura, színlelten kissé szigorúbb szavakban kifejezést adva tettetett elégedetlenségemnek az ásott sír nem elegendő mélysége s egyéb célszerűsége felett, ez ürügy alatt a halottas kocsisnak megparancsoltam, hogy miután éjjel új ásás által a dolgon segíteni nem lehet, forduljon vissza, s hajtson, amerre parancsolni fogom. S így történt, hogy ismét a vámház mellett el – hol többé kérdőre sem vontak – egyenesen a szent ferenciek zárdája felé hajtattam, hol mintegy éjjel 11 óra felé érkeztünk meg, s hol már vártak bennünket. Boldogult Dank Agáp néhány csak öregebb páter kíséretében, kik a titokba be voltak avatva, égő fáklyákkal fogadott bennünket. A halottaskocsi hazarobogott, a holttetemek pedig a sírboltba vitettek, és egyházi szertartás mellett néhány atya és segédkező jelenlétében ünnepélyesen beszenteltettek
- Szántóffy Antal, az akkori pest-józsefvárosi római katolikus plébános és helyettes alesperes visszaemlékezése.


Ekkor azonban akadtak bátor vállalkozók, akik felismerve a helyzet jelentőségét, gyors cselekvésre szánták rá magukat. Szántóffy Antal józsefvárosi plébános már előző nap "belekeveredett" az eseményekbe, hiszen őt Batthyány grófné kérte meg, hogy adjon vigasztalást férjének a halál órájában. Bár a plébános végül csak egy pillanatra találkozott a gróffal, nyilván ez a személyes érintettség erősítette meg őt abban az elhatározásában, hogy megmentse a gróf holttestét a jeltelen temetéstől.

A kivégzés másnapján - a szigorú parancs ellenére - a Rókus kórház igazgatójánál sikerült kieszközölnie, hogy Dr. Hausmannal a Józsefvárosi temetőbe szállítsák a nevezetes halottat. Ám ez csak csel volt: a temetőben a plébános megjátszotta, hogy az ásott sírgödör nem megfelelő, s tekintettel a késő éjszakai órára, megparancsolta a kórházi kocsisnak, hogy kövesse. Visszafelé a vámháznál felállított ellenőrző ponton már gond nélkül áthaladhattak. Gyorsan a ferencesek kriptájába hajtattak, ahol Dank Agáp házfőnök, akivel a plébános már előre megállapodott a részletekben, felkészülten várt rájuk. Miután a halottaskocsi elrobogott, gr. Batthyány Lajos miniszterelnök teteme szerény, csendes egyházi szertartás keretében beszentelésre és eltemetésre került.

A sírhelyet csupán egy befelé fordított "G. B. L." kezdőbetűket ("1849-ben okt. 6-án az Úrban elhunyt G. B. L. – Áldás és béke hamvaira") feltüntető márványtábla zárta le (aminek feliratát kívülről nem lehetett látni).

Batthyány Lajos újratemetése

A szabadságharcot követő megtorlás és egyeduralom éveiben csupán kevesen ismerhették a ferencesek kriptájának titkát. A svájci emigrációból 1856-ban hazatért özvegy rendszeresen felkereste a jeltelen sírhelyet, s tudomásunk van arról is, hogy ugyanitt Damjanich János özvegye - aki Batthyányné közeli jó ismerőse volt - minden év október 6-án misét mondatott az 1849-es vértanúk emlékére, természetesen a szándék nyilvánosságra hozatala nélkül.

1870 január elején a kormány hivatalos lapja, a Pesti Napló szerkesztősége vetette fel, hogy Batthyány Lajos grófnak rendezzenek ünnepélyes temetést, amely tőle halálakor megtagadtatott. Ez a gesztus jelzi, hogy az 1867-ben az uralkodóval kiegyezést kötött magyar kormány igyekezett beilleszteni az 1848/49-es forradalom és szabadságharc vértanúinak és hőseinek emlékét az új rendszerbe.

Ez a Kiegyezés ellenére sem volt könnyű feladat, hiszen - a már magyar királlyá koronázott - Ferenc József császár érzékenységét sérthette az egykori ellenfél felmagasztalása, akinek felelőssége vitathatatlan volt az 1849. október 6-i véres megtorlásokban. Ennek az ellentmondásnak az áthidalására született az a megoldás, hogy a hivatalos temetés megrendezését nem a kormány, hanem Pest város képviselőtestülete vette kezébe - mint később 1894-ben Kossuth temetésénél - s egy új közegészségügyi szabályra hivatkozva - elrendelte Batthyány Lajos gróf holttestének exhumálását és újratemetését a pesti Kerepesi úti köztemetőben.

Batthyány Lajos sírjának felnyitását az újratemetés megszervezésére felállított bizottság végezte Királyi Pál elnökletével, a gróf fiának, Batthyány Elemérnek a jelenlétében.


Batthyány Lajos azonosítása

A sírbolt szabad terére kihozatván, a koporsó teljesen széthullott; a tetem is már nagyon enyészetnek indult. Az elhunytnak szép nagy szakálla azonban teljes épségben fennmaradt, s annak színe is bizonyossá tevé az ugyanazonosságot. A koponya már szétmállott, de még mindig meglátszik azon golyó helye, mely a nemes éltet kioltá. A hulla fekete ruhába volt öltöztetve, s az öltözetdarabok közül a posztó mellény maradt meg legjobb épségben. Azonban a fekete bársony magyar kabát, melyben a vértanú elhunyt, szintén megismerhető
- korabeli jegyzőkönyv

A június 9-i hivatalos gyászünnepélyt hosszas előkészületek előzték meg. Dacára a kényszerűen visszafogott hivatalos állami megnyilvánulásoknak, a temetést az ország valódi nemzeti ünnepként élte meg, s ezzel a nemzet önmagának szolgáltatott igazságot, ahogy ezt a Vasárnapi Újság már akkor megállapította. A temetést megelőző napon, június 8-án reggel 9 órától este 9-ig Batthyány Lajos gróf díszkoporsóját a pesti ferencesek templomában tették ki közszemlére.

Június 9-én, a temetés napján az egész város gyászba öltözött. A középületeken fekete zászlók lengtek, az üzletek zárva tartottak. Délután 1 órakor a templom kapui bezárultak az emlékezők előtt, s az ünnepélyes temetési szertartás kezdetéig a ravatal magányos csendjében az özvegy átadhatta magát személyes emlékeinek és fájdalmának.

A délután háromkor kezdődő gyászszertartást Szabó József esztergomi kanonok vezette, a ferencesek nevében pedig Piry Czirjék házfőnök emlékezett, aki igyekezett Batthyány alakját a kiengesztelődés jegyében beilleszteni a dualizmus rendszerébe. A miniszterelnökben immár a kiegyezéssel megvalósult alkotmányosság nemzeti vértanúját látta. Délután négykor százezres tömeg kísérte Batthyány Lajos földi maradványait a Kerepesi temetőbe.


Az 1870. június 9-én megrendezett újratemetéssel vált Batthyány alakja igazán teljessé, egyénisége ekkor került be végleg a köztudatba; ravatalánál kétszázezer ember emlékezett a mártír miniszterelnökre

A Vasárnapi Újság tudósítója a menetben Andrássy Gyula miniszterelnököt, Eötvös József, Horvát Boldizsár, Gorove István, Kerkapoly Károly és Szlávy József minisztereket; Deák Ferencet egyszerű fekete magyar díszöltözetben és a képviselőház számos tagját vélte látni pártállásra való tekintet nélkül. Az első magyar miniszterelnök földi maradványait a Kerepesi út melletti sírkert délkeleti részén egy négyes fasor szélén, középmagasságú domb tetején, egyszerű márvány üregben helyezték örök nyugalomra. A díszes síremlék Schickedanz Albert tervei alapján 1874-ben készült el.


Batthyány Lajos gróf sírja a Mauzóleum alatti kriptában áll, vele együtt nyugszik felesége Zichy Antónia grófnő, fia, lánya és unokája

Volt azonban az ünnepségnek egy sajátságos jelenete is. Az Újépület oldalában, a miniszterelnök kivégzésének színhelyén, azon a helyen, hol Batthyány térdelt, a fasor egyik fájára egy babérkoszorút, a másikra egy gyászfátyollal bevont nefelejcsfűzért illesztett egy ismeretlen kéz. A babér felett egy kis olajmécs lobogott. Ez az egyszerű de jelentős dísz a katonai laktanya oldalában még sokáig látható volt. Senki nem akart, vagy nem mert hozzányúlni. Elgondolkodtatóan hosszú idő telt el azonban, míg a kivégzés emlékhelyén 1926-ban végre felállították a Batthyány örökmécsest.