A Nagykörút építése, 1871.

A második körgyűrű Pest körül

A Nagykörút Budapest belvárosának egyik legfontosabb útvonala, mely keresztülhalad a belső kerületeken, Újlipótváros déli határán, a Lipótváros északi részén, Terézvároson, Erzsébetvároson, Józsefvároson, valamint Ferencvároson – ezekről a városrészekről kapták nevüket a Nagykörút egyes részei is: a Teréz körút, Erzsébet körút, József körút, Ferenc körút. 


AJÁNLÓ

A Nagykörút hagyományosan a Margit híd pesti hídfőjétől a Petőfi híd pesti hídfőjéig tart, de az elnevezést használni szokták az Alkotás, illetve Villányi úttal kiegészített, Budát is érintő teljes körre is.

A Nagykörút az Andrássy út (Sugár út) kiépítése után a XIX. század második legnagyobb városépítési alkotása volt Budapesten, ma is nélkülözhetetlen funkciót betöltve a városszerkezetben.

A Nagykörúton 1887-ben a Nyugati tér és a Király utca között indult el az első villamosjárat. Ma a körút közepén a 4-es és a 6-os villamosok közlekednek. Európa legforgalmasabb villamosvonala, napi 200 ezer utassal.


Nagykörút a Barcsay utcánál, 1896 körül
Háttérben balra a New York palota

Buda, Pest, és Óbuda 1873-as egyesítése után a főváros mind területében, mind népességében rohamosan gyarapodott. A fejlődést a sugárirányú utak (Váci út, Király utca, Kerepesi út, Üllői út) szabták meg a sík pesti oldalon. Az így kialakuló, rendezetlen új külvárosok a belső városmag irányába megfelelő kapcsolattal rendelkeztek, egymás közötti közlekedési lehetőségeik a szűk utcák miatt nehézkesek voltak.

A Fővárosi Közmunkák Tanácsa már első évi jelentésében, 1868-ban kifejtette a helyzet javítását szolgáló elképzeléseit: „A város zöme minden összefüggés nélkül szórványosan csak itt-ott mutatja az emelkedésnek némi jelét s nagyrészt elavult házakkal van megrakva. A fejlődésnek csakis azáltal lehet okszerűbb irányt adni, ha a város területének közepén egy szép, tágas s az egész városon keresztbe átvonuló út nyittatik, mely által egyrészt felébresztetik a kedv annak mentén díszesebben építkezni, másrészt ez az út, mintegy határvonalat képezvén, legalább a városnak ezen belül eső részében célszerűbb tömörülést fog előidézni”.

A leendő útvonal nyomvonalát a természeti adottságok határozták meg. Az egykor itt folyó Duna-ágnak köszönhetően az útvonalat a mélyebben fekvő területeken vezették végig, ezáltal biztosítva a város terveiben szereplő, gravitációs elven működő főgyűjtőcsatorna kiépítésének lehetőségét is a körút alatt.

Az első, Reitter Ferenctől, a Közmunkatanács első főmérnökétől származó műszaki terv a mélyfekvésű területeket hajózható csatornával szerette volna összekötni, felélesztve az egykori folyóágat. A csatorna 8 láb mély, 120 láb széles lett volna, északi és déli végén egyaránt zsilipkapukkal elválasztva a Dunától. Reitter szerint az építés költségei 11.125.155 forintot és 87 9/10 krajcárt tettek volna ki.

A csatorna megvalósítására létrejött a Pesti Dunacsatorna-társaság, majd 1868-ban Mention Alphons és üzlettársai lefoglalták maguknak az előmunkálatok jogát, vállalva, hogy 4 év alatt kiépítik a legnagyobb dunai hajókkal is hajózható ágat, 12 híddal és 48 rakodóhellyel. A csatorna partjaira látványos palotasorokat terveztek.


A Népszínház 1877-ben (ma Blaha Lujza tér)
A mára lebontott Népszínház mögött és előtt még kétszintes, falusias házak láthatók, míg tíz évvel később felépítették az Technológiai Iparmúzeumot (lenti kép).


A Technológiai Iparmúzeum épülete 1889-ben

A csatorna végül pénzügyi okok miatt nem valósult meg, a helyén futó közúti nyomvonal azonban véglegesen bekerült a városrendezési tervekbe. 1871-ben a kormány a Körút építéséről törvényjavaslatot terjesztett elő, melyet a (nagyrészt) vidéki képviselők ellenkezése dacára elfogadtak. Az 1871. évi XLII. törvénycikk a Fővárosi Közmunkák Tanácsa részére az útvonal kialítására 1.800.000 koronát, a körúton építkezőknek pedig 15 éves adómentességet biztosított.


A Teréz körút 1890-es években
Nagykörúti villamosok a Podmaniczky és Teréz körút sarkán


József körút 1890 körül
Háttérben az egykori Népszínház hátsó homlokzata
(most Blaha Lujza tér)

A Nagykörút Margit hídtól kiinduló északi szakasza a Fegyvergyár utca tengelyét vette alapul. A környék akkoriban ipari létesítményekkel volt beépítve, lakóházat csak elvétve lehetett találni. Közbiztonsági szempontból az egyik leghírhedtebb környéke volt a fővárosnak, így a városrendezés ennek megoldására is lehetőséget teremtett.

A mai Nyugati téren a leendő körúti nyomvonal keresztülvágta a Pest indóházat, a mai Nyugati pályaudvar elődjeként szolgáló pályaudvar csarnokát, melynek homlokzata a mai Jókai utca vonalában volt. Az új útvonalhoz, valamint a vasúti forgalom megnövekedéséhez igazodva készült el a mai Nyugati pályaudvar 1874-77 között.

A Nyugati pályaudvar és az Andrássy út között a körút nyomvonala javarészt beépítetlen telkeket vágott át, a Király utca és az Üllői út között azonban jelentős bontásokkal járt az új nyomvonal kiépítése.
Az érintett szűk, rendezetlen utcákban a lakóházak földszintesek voltak, elvétve akadt csak emeletes ház az istállókkal, műhelyekkel tarkított negyedben. A Nagykörút kiépítése a kapcsolódó mellékúthálózat épületállományára is kihatott, az emeletszámok megnőttek, kialakítva a ma is jellemző, sűrűn beépített negyedeket.

Az Üllői út és a Boráros tér között a körút nyomvonala a meglévő Malom utcához igazodott. Az Üllői út és a Malom utca sarkán ma is álló Mária Terézia laktanya bontása nem történhetett meg, így a szabályozási vonal ehhez, a Malom utca déli oldalához igazodott.

A Nagykörút létesítése során 251 épületet kellett elbontani, melyből 70% földszintes, 20% egyemeletes, 10% kétemeletes volt. Összesen 507.078 légköbméternyi épület került elbontásra.


Villamos-pálya építése az egykori Népszínház mögött, 1894-ben

A Nagykörút kiépítése mögött a Sugár úttal szemben nem állt tőkeerős bankcsoport. Ennek következményeként, bár a körút nyomvonalát törvényben rögzítették, sem az államnak, sem a fővárosnak nem volt pénze az útvonalat kisajátítani, középületeket felhúzni az új útvonalon. Mindezt az 1873-ban kezdődött pénzügyi válság tovább fokozta, így az új úton építkezés alig történt, 12 év alatt mindössze 23 épület jött létre, köztük a Nyugati pályaudvar és a Blaha Lujza téren állt, később elbontott Nemzeti Színház. A Közmunkatanács ezekben az években csupán arra törekedett, hogy a körút szabályozott nyomvonalán újabb építkezést ne engedjen.

A gazdasági válság megszűntével, 1879 után, az Andrássy úti építkezések ismét pezsegni kezdtek, a Nagykörúton azonban szinte leálltak. A helyzetet jól jellemzi, hogy 1880-ban és 1881-ben egy új ház sem épült a körgyűrűn. A vizsgálatok kimutatták, hogy az építkezést csak megfelelő adókedvezményekkel lehet feléleszteni, biztosítva az építtetők érdeklődését. Ennek megalapozására jött létre az 1884. évi XVIII. törvénycikk, megnyitva a Nagykörút építésének következő időszakát.

Az időszakban a kezdeti nehézségek után évente közel 20 ház épült a körúton, majdnem annyi, mint amennyi az első építési időszak teljes 12 éve alatt. Az építkezések elősegítését biztosító törvény elfogadása utáni hét évben 106 ház épült a körúton. Szinte teljesen kiépült a Váci út és a Király utca közötti szakasz, de számos új ház emelkedett az Erzsébet és József körúton is. Az időszak utolsó esztendejében pedig már épült a mai Blaha Lujza téren a Hauszmann Alajos tervezte Technológiai Iparmúzeum is.

Az adókedvezményekből fakadóan a körúti építkezések nyomán túlkínálat alakult ki a lakáspiacon, a nagykörúti, a környéken szokásosnál drágább bérletű lakások egy része kiadatlan maradt, megfelelő tőkeerős bérlőréteg hiányában. Ez a túlkínálat vezetett el oda, hogy az első építési főidőszakban tapasztalt, az adókedvezményeket kihasználni szándékozó ingatlanspekulációs törekvések eltűntek a későbbiekben.

A második építési főidőszakot elsősorban az a törekvés jellemezte, hogy a Nagykörút kiépítése 1896-ra, a millenniumi ünnepségekre elkészüljön. Ennek megfelelően az időszak 6 éve alatt 85 ház épült, elsősorban a Király utca és az Üllői út között, de építkezések folytak a Lipót körúton, ahol 1891-ig mindössze 6 új épület épült, valamint a Ferenc körút (az egykori Malom utca) kiszélesített, szabályozott oldalán. A körút fontosabb épületei közül ekkor épült meg a Vígszínház, a Royal Szálló, valamint a körút egyik legjellegzetesebb épülete, a New York-palota is. A gyors kiépülésnek köszönhetően a tervek megvalósultak, a Közmunkatanács 1896. augusztus 31-én a Nagykörutat átadhatta.

Az időszak végére, az átadás időpontjára a Nagykörút majdnem teljesen kiépült, csupán a két végponton, a Lipót és Ferenc körúton állt még néhány régi ház, vagy foghíjtelek, melyek csak az Ezredéves Országos Kiállítás ünnepségei után valósultak meg.

A nagykörúti építkezések befejezése egy egész évtizedig elhúzódott, és csak 1906-ra lehetett arról beszélni, hogy a Nagykörút teljesen kiépült. A befejező építkezések túlnyomó része a Ferenc és Lipót körutak végső kiépülését szolgálták, kisebbik hányad pedig a még ritkásan elszórt foghíjtelkek beépítésére törekedett.

A számokból látszik, hogy a befejező építkezések túlnyomó többsége az átadás utáni első években történt. Ennek oka az adómentesség 1898-ban történt megszűnésére vezethető vissza, az építtetők eddig az időpontig szerették volna legalább megkezdeni az építkezést.

1906 után a Nagykörúton egy telek maradt üresen, az Üllői út sarkán. Itt sokáig tenisz-, és jégpálya működött, majd 1927-28-ban felépültek a Corvin-házak, teljes beépítettséget adva a Nagykörútnak.

Az építkezések mértékét leginkább akkor lehet érzékelni, ha a elbontott 251 épület 507.078 légköbméterét összevetjük az újonnan épített, összesen 253 épület 4.669.240 légköbméterével. Látható, hogy a beépített térfogat több mint kilencszerese az elbontotténak, a környezet alapvetően változott meg, a falusias-kisvárosias részekből nagyvárosi főút lett.

A Nagykörúton az épületek többsége ma is áll, a körút utcaképét ma is az eredeti épületek határozzák meg. Közülük azonban számos épület az átalakítások folyamán ma már sem eredeti külső, sem belső kinézetét nem őrzi.

A második világháborúban, valamint az 1956-os forradalomban számos épület megsérült, a tatarozás során a díszítések egy része eltűnt, más épületeket lebontottak. Új épületek jelentek meg a körúton: a Lottóház, és a forradalom alatt szétlőtt egyik Corvin-ház helyén épült társasház az Üllői út sarkán, a Madách Színház épülete az egykori Royal Orfeum helyén, vagy a Skála Metró.

A Blaha Lujza téren álló Nemzeti Színházat a metróépítés kapcsán felrobbantották, a mellette álló egykori, végső homlokzatát a negyvenes években elnyerő Sajtópalota a közelmúltban szintén eltűnt. Helyén épül a körút legújabb épülete, mely irodaháznak és luxusszállodának ad majd otthont.


A József körút 1920-ban


A Nyugati pályaudvar 1878-ban


A Royal-szálló 1900-ban


A József körút 1907-ben
Balra a Népszínház, a kép jobb szélén a Technológiai Iparmúzeum


A József körút az 1910-es (?) években


A mai Blaha Lujza "tér" 1963-ban


Aluljáró építése a Blaha Lujza téren az 1970-es (?) években


Erzsébet körút a Dohány utca kereszteződésével, 1894-ben


AJÁNLÓ

A Nagykörút mentén

Vasárnapi Újság, 1875. május 2.


Akinek kezébe akadt már Budapest azon új térképe, mely a közmunkatanács által megállapított szabályozási terv szerint készült, annak először is bizonyára azon két párhuzamos vörös vonaltól segélyzett hosszú útvonal tűnt szemébe, mely mindkét végével a Dunára támaszkodván, félkör alakban övezi a régi Pest városrészeinek több mint kétharmadát. Ez az útvonal, melynek felső torkolatja a még építés alatt levő margitszigeti hidra néz, míg alsó végével a mostani malom utcza irányában dől a Dunának, jóval a Gellérthegy alatt: a tervezett nagy körút. Most még amolyan „lucus a non lucendo", amennyiben csak a térképen van meg.

Volt persze idő, midőn gróf Andrássy Gyula chau-vinismusa annyira elragadt az emberekre, hogy még ennek az évtizednek utolsó éveiben véltek végigsétálhatni a nagy körút aszfaltján. Vérmes reményű telektulajdonosok, akik a körút mentén még akkor juthattak néhány ezer négyszögöl földhöz, mikor annak ára nem szökött még föl mesés magasságig - már szekrényükben hitték heverni a milliókat, melyeket telkeik eladásából véltek szerezni egy-két év lefolyása alatt. Ez az optimismus akkor oly általános volt, hogy jó magunk is fogadni mertünk volna az időben arra, hogy 1880-ban az utolsó lámpaoszlopig elkészült nagy körút fiatal platánjai vagy akáczáinak árnyában fogjuk szürcsölni fagylaltunkat valamely budapesti boulevard-kávéház asztalánál.

A merész képzelgések e kora letűnt. Ember tervezett, s az 1873-diki pénzügyi katasztrófa végzett. A pénz azóta állandón gyér portékává lett, mely nem hull többé garmadával az emberek zsebébe, mint a gyors meggazdagodás amaz aranjuezi napjaiban, midőn egy-egy börze-hadjárat szerencsés eldőlése hetek, sőt napok alatt krözusokat csinált oly szegény legényekből, kik valaha két garassal és öt szál fokhagymával zsebükben vonultak be a főváros valamely sorompóján. A pénz- és hitelhiány visszahatása aztán első sorban a tervezett nagymérvű fővárosi építkezések megakadásán jelentkezett, mely annál szembeötlőbb volt, minél rohamosabb jelleggel bírt az azt megelőzött pár évi lendület. A magánépítkezések nagy része abban maradt, s amihez az idén kezdtek, alig harmada annak, ami már 1873. tavaszán tervezve volt.

Ily körülmények között nem lephette meg a főváros szépülésének barátjait a belső körút munkálatainak teljes megakadása sem, melyek egyelőre az országút s a háromdob utcza találkozó pontján értek véget. Addig boulevard, azontúl a régi országút. Maga a dédelgetett sugárút is, melynek mielőbbi elkészüléséhez sehol sem fűződött több vágy, mint a nemzeti kaszinóban, kénytelen volt elviselni az idők mostohaságát.

A forgalom jövő őszre ugyan hihetőleg meg fog már indulni ez útvonal egész hosszában, de bele telik még egy darab idő, míg két oldalt teljes lesz a házak szegélye. Az az egy-két házcsoport, mely az oktogon-téren és szomszédságában a még beépítetlen telkek mellett magasan nyúl az égnek, olyan mint az anyatejtől elválasztott kisded parányi szájában jelentkező néhány korai fog. De eljő az idő is mikor majd teljes fogsort fog fölmutatni a sugárút állkapcsa. A „patkoncza demokrataság", mely Csernátony ellenzése daczára kapott lóvasutat a sugárúton, mindenesetre jó ideig vitetheti majd ki magát tíz krajczárért az új vonalon a városligetbe, míg pipafüstje az egész út mentén paloták falán tapadhat meg.

A nagy kőrútból ily mostoha körülmények között valóban nem létesülhetett egyéb azon két hosszú tört vonalnál, mely tervezett irányát vörösen jelzi a térképen. De aki most még szigorúan e vonalak mentén akarna végig barangolni azon boulevardokon, melyeknek egyelőre csak helyük van meg, az csakhamar beleütné orrát valamely - a szabályozási vonalba eső - ház falába. Tegyük hát zsebre a térképet s induljunk el orrunk után azon utczák menten, melyeknek helyén valaha a nagy körút fog emelkedni.

Responsive image
A Nagykörút tervezett nyomvonala egy 1872-es térképen

A margitszigeti hídtól a váczi útig terjedő vonalrész a gőzmalmok birodalmát szeli át, melynek uralkodó színei a fehér s a fekete. Csodálatos, hogy valamely pángermán újság levelezője nem fedezett még föl a porosz lobogó e színeinek előfordulásában kapós érvet arra nézve, hogy a Lipótváros e részében csupa tizenhárom próbás burkusok laknak. Igaz ugyan, hogy a két szín nem lobogóban egyesítve fordul itt elő, amennyiben csupán a molnárok, a lisztes zsákok s maga a liszt fehérek, míg fekete csupán a kövezet - az elhullatott kőszénportól - a toronymagas kürtőkből szakadatlanul kitóduló füst. De egyéb szint ne is keress a magyar Manchester-ben, ahol szövetek helyett lisztet gyártanak. A környék telve van az éjjelnappal tompán zakatoló gőzgépek egyhangú zörejével s a terhes szekerek dübörgésével, melyek gabonával megrakottan döczögnek a százszemű malom-óriások udvarába és liszttel terhelten térnek vissza.

Sajátságos játéka a véletlennek, hogy a szünet nélküli munka e telepén, hol több ezer ember dolgozik keményen a mindennapi kenyérért, a könnyelmű és ledér szórakozások legemlegetettebb fészkének, az „új világ"-nak is hely jutott. Hogyan került „Venus vulgivaga" a gőzgépek és gyárkürtők közé? Nem tudnék hamarjában Munkácsy geniális ecsetjére méltóbb themát egy olyan jelenet megörökítésénél, minő ez utczában minden farsangi bál éj végén szokott kifejlődni, midőn holtrészeg czimborák beütött kalappal és megtépázott frakkal hiába iparkodnak megtalálni az egyensúlyt a bálteremből kijövet; midőn a festék és felhevüléstől egyaránt kipirult arczu debardeur-ök s rövid szoknyájú ballerinák gyorsan szerzett lovagjaik karján iparkodnak a kocsik felé, míg a szemközti gőzmalom megannyi ablaka sugárzik a világosságtól, egy-egy óriási kerék forgása széles árnyakat von a falra, s egy csoportkora hajnalban dologra siető munkás részint a gúny, részint a bámulat kifejezésével tekint az orgia színhelyéről jövő ittas férfiak s fölhevült nők színtarka s mozgalmas csapatjára. Mily megbecsülhetetlen anyag egy bizonyára nagy senzácziót keltő genre-képre.

Valamikor azonban ez öt-hatemeletes gyártitánok is meg fognak semmisülni, az „új világ" helyiségeivel együtt, ha t. i. a nagy körút építését megkezdik e ponton is. Két évvel ezelőtt nagyon megörültem, midőn a lapok újdonságai között valamelyik nap azt olvastam, hogy a váczi-út végén - az osztrák államvasút pályaudvarával átellenben - fekvő mintaszerű szemétdomb helyére „legközelebb" egy impozáns négyemeletes ház fog épülni. Azóta sok víz folyt le a Dunán, de a tervezett háznak még csak nyoma sincs. Nem csodálnám azonban, ha valamely vérmes optimusmussal bíró reporter újra „legközelebbi" kilátásba helyezné e ház fölépítését, támaszkodva arra a jelenségre, hogy a szemétdombon gyakran látható néhány alvó tót. Bizonyára ők vannak megbízva az építés előmunkálataival.

Minő merész kombinácziókra is ragadtatja magát ily hírgyűjtő „local-correspon-dens" - helyi tudósító, ha ugyan Szarvas Gábornak nincs kifogása e magyarítás ellen - mikor kifogyott már a hírekből!

Pedig e dísztelen üres saroktelek beépítése kétszerte kívánatos most, hogy nem soká megkezdik alapját rakni vele átellenben a főváros egyik legmonumentálisabb épületének (most még persze csak a papíron az): az új indóháznak (lásd: Nyugati pályaudvar).

A mostanit a tervezett körút ép derékon szeli ketté, s így újjáépítése elmaradhatlan lenne akkor is, ha a társulat igazgatósága nem győződött volna meg már évekkel ezelőtt, hogy a jelenlegi indóház ép oly kevéssé méltó az ország fővárosához, mint a mily elégtelen a forgalom befogadására. A tervrajzok után ítélve azonban az új épület majd helyre pótolja azt, mit a mostani vét a csíny, ízlés és czélszerűség ellen.

Responsive image
A Nagykörút és az Indóház egy 1884-es térképen, mintegy tíz évvel e cikk írása után
(Az Indóházat valóban kettévágták, de a Nagykörút a Podmaniczky utcánál már véget is ér)

Innét a gyár-utcza mentén fog beljebb vezetni a körút, mígnem az oktogon-téren keresztül hasítja majd a sugárutat. Ha az utczákra nézve is elfogadhatnék azon axiómát, mit a nőkre vonatkozólag állítottak föl, hogy t. i. azok a legtisztességesebbek közülük, kikről legkevesebbet beszél a világ: akkor a gyár-utcza legkiválóbb utczáink közé tartoznék. De az utczákról tudvalevőleg ép az ellenkező áll. Mindazonáltal a gyár-utcza, ahhoz képest, hogy keveset emlegetik és semmiféle budapesti „útmutatóban" vagy „kalauzban" nem szerepel megtekintésre méltó nevezetesség gyanánt - eléggé tűrhető utczája a Terézvárosnak. Főleg a király-utczával határos része, hol sok új épület van. Egy meglehetős terebélyes ákáczokból álló fasor, mely nyári estéken szerelemsóvár szakácsnék és cs. s kir. Mars-fiak fölkapott légyott-helyéül szolgál, némi boulevard-jelleget kölcsönzött a gyár-utcza e részének már akkor is, midőn fővárosunkban a legtöbb ember még híréből is alig ismerte a boulevardot.

Az oktogon-tér közepéről pompás széttekintés fog kínálkozni, ha majdan elkészül a nagy körút. Ez a perspektíva ritkítani fogja párját Európában. Nem túlozunk, mikor ily nagyot állítunk. Míg a sugárút egyik végén a szemlélő tekintete a városliget ültetvényein s az artézi kúton fog megakadni, addig a hosszú útvonal másik végéről a váczi úti boulevard néhány házát a Lipót templom magas kupoláját fogja mintegy ködleplen keresztül előtűnni látni. Balra tekintve, a budai hegyekre fog nyílni kilátás, míg jobbról a nagy körút folytatásán akadnak majd meg szemei. Észak és dél, kelet és nyugat felé mindenütt palotasorok mentén fog a messzeségbe veszni e nagyszerű perspektíva, úgyhogy az oktogon-tér valódi Mekkája lesz a magyar fővárosba érkező idegeneknek.

Most persze csak még képzeleted láttatja veled e jövendő nagyszerűséget, de egy futólagos tekintet a sugárút mentén emelkedő sudár szálfákra, melyeknek aljában új épületeknek túr és váj alapot a napszámosok vakondok-raja - meggyőz arról, hogy a való előbb-utóbb meg fog felelni képzelmed csillogó képeinek. Már ássák alapját azon nemzeti műintézeti paloták egyikének, melyek homlokzataikkal a sugárutat fogják díszíteni. Ez a műcsarnok, melynek ősz végén már tető alá kell kerülnie. S még az idén teszik le alapkövét a magyar operaháznak is, mely a sugárúti épületek gyöngyfűzésben hihetőleg a legbecsesebb szeme lesz. Hogy e füzérbe eddig elé már egy-két hamis gyöngy is került - minők a sugárút végére épített ízléstelen nyári lakok - azt szívesen elnézzük, ha a többi épületek megütik majd a stylszerűség és ízlés kívánatos mértékét.

Egyet kell azonban mostanig főkép sajnálnunk: azt, hogy az oktogon-tért nagyobbra nem szabták a sugárút építészei. Azon a helyen, hol a jövő Budapest két legnagyobb forgalmi vonala, a főváros két leghatalmasabb ütőere fogja szelni egymást, a tér dolgában való fukarkodás nagyon helytelenül volt alkalmazva. E hiba már most is szembeötlő, de valósággal kirívóvá lesz akkor, mire megnyílik majd a nagy körút. Oly óriási hosszúságú vonalak mentén, minők a sugárút s nagy körút, már puszta arányosságból sincs helyén olyan csöpp tér, minő az oktogon, melyhez képest az Erzsébet-tér egész uradalom. Csodálatos dolog, hogy azon magyar népnek fővárosában, melynek ősei csak minél szabadabb térségen érezték magukat otthonosnak, s mely e hajlamát máig is bizonyítja széles utczáju és rengeteg piaczu alföldi városai által - csodálatos dolog, mondjuk - hogy ezen magyar nép fővárosában valódi ellenszenv uralkodik a szabad térségek iránt.

Míg a nagy európai városok rendkívüli áldozatok árán iparkodnak szabad térségekhez jutni, s főleg London és Paris milliókat költenek ily czélu kisajátításokra: addig nálunk az elfogultság megkísérli a már létező terek beépítését is. Most az István-tér van ilyesmire kiszemelve.

A király-utczán túl a kertész-utcza mentén fog a nagy körút a kerepesi utig vonulni, hol a magyar népszínház egyszerű, de ízléses homlokzata képezendi majd egyik díszét a főváros nagy részét átfogó útvonalnak. Onnét a körút a bodzafa-utcza mentén a stáczió-utczáig, a serfőző- és malom-utczák irányában pedig egészen a Dunáig vonul, most még persze mindenütt a papíron. Kiépítése temérdek kisajátításba és rombolásba kerül, ha mindjárt kedvező körülmény is, hogy az utóbbi három utcza mentén jobbára alacsony, földszintes házak esnek a szabályozási vonalba. Három hatalmas ház, a bodzafa- s a stáczió-utcza között már a nagy körút mentén épült. E ponton tájékozást nyerhet a szemlélő már az új útvonal tekintélyes szélességéről is. De bár e most még elszigetelt csoporthoz az idén is több új épület fog szegődni társ gyanánt, eltekintve a közelebbi évek alatt történendő építkezésektől: sok víz fog lefolyni a Dunán, míg kővé válik majd a jövendő magyar főváros e térképekre rajzolt nevezetessége.

Borostyáni Nándor


AJÁNLÓ