A Graf Zeppelin Budapest felett

1931. március 29.

Hosszú várakozás után, 1931. március 29-én érkezett meg Budapestre a Graf Zeppelin léghajó, amely előző este indult útnak Friedrichshafenből. Leszállás nélkül a München - Salzburg - Bécs útvonalon haladva Pápa, Tihany és Székesfehérvár érintésével reggel 8 órakor érkeztek Csepelre. Személyzetén kívül még 12 utas tartózkodott a fedélzeten. 


AJÁNLÓ

A léghajó fogadására mintegy 30.000 ember vonult ki a csepeli Weiss Manfréd Művek repülőterére, ahol a Magyar Aero Szövetség 250 utásza segítette a lehorgonyzását a róla ledobott kötelekkel. Erre szükség is volt, hiszen aznap erős széllökések és havas-eső volt. A léghajót Lehmann és Flemming kapitányok irányították, akiket Budapest főpolgármestere fogadott.


A Graf Zeppelin lehorgonyzás közben a csepeli repülőtéren (kép: Fortepan)

Budapest! Sötét felhőtömegben vágtunk át előbb, most bukkantunk ki belőle, s egyszerre kitárul előttünk a város. Mindenki az ablakhoz tódul. Már látni Csepelt, zöld hátú kígyó tekereg közepén, a katonák, kik ki vannak rendelve számunkra
- Karinthy Frigyes

A Zeppelin ugyan nem először járt Budapesten, de a többség számára mégis ekkor várt elérhető közelségűvé. Akkor már évek óta e léghajóról cikkezett a világsajtó, miután az sikeresen körberepülte a Földet. Budapestre látogatását többször beharangozta már a sajtó, de egyéb okokból mindig meghiúsult a kísérlet. Első ízben 1929. október 16-án repült el Budapest felett, ahogy azt a korabeli sajtó is megírta: "Tíz óra tíz perckor repült át Budapest felett a Zeppelin. Csalódottan vette tudomásul Budapest népe, hogy a Zeppelin balkáni útján Budapest felett áthaladva ma hajnalban ködbe került és elkerülte a fővárost. Ma este azonban világos holdfényes estén kárpótolta a Zeppelin Budapest népét. Ezrekre menő tömeg várta a Dunaparton, a Zitadellán, a dunai hidakon és a főváros utcáin a lapok híradása nyomán a visszafelé tartó léghajót. Tíz óra után néhány perccel Kelenföld irányából tűnt fel a szürke léghajóóriás, amelynek első gondolája teljesen ki volt világítva. A motorok hatalmas berregése vonta magára elsősorban a figyelmet. A kávéházak, a vendéglők és a magánlakások közönsége percek alatt kitódult az utcára, az összes ablakok kinyíltak és szinte egy csapásra elfoglalták az összes autótaxikat, s követni próbálták a város fölé érkezett Zeppelint. A dunai hajók szirénabugással és füttyszóval üdvözölték a Zeppelint, amely a város szíve fölé 10 óra 10 perckor érkezett meg. Jobbról-balról fehér és zöld fényjelzéseket adott le a léghajó, hatalmas ívben kerülte meg a várost a tíz perc múlva a Vár felett elhaladva Bécs felé vette útját, s eltűnt a budai hegyek felett az éjszakában".

1930-ban Görögország felől Németországba tartva repült át az ország fölött, amely esemény alatt született meg a Zeppelin magyarországi körútjának gondolata. Ennek foganatja volt az 1931. március 29-i látogatás. 

Budapest népe a zord idő ellenére is valóságos népvándorlást rendezett. Az utcákat ellepték a Csepelre igyekvő emberek. A Soroksári-uton már annyira felszaporodott a tömeg, hogy hömpölygő sötét áradatnak látszott. A közlekedési eszközök minden fajtája tolakodott, törekedett előre ebben az áradatban. (…) Nem tudom, hány ember szorongott ott, lehettek húsz – harmincezren, de talán ötvenezren is
– írja Magyar Miklós újságíró, aki szerint a Zeppelinen “megszűnik minden társadalmi és rangbéli különbség"


AJÁNLÓ


A léghajó leszállása után
(A közönség soraiban volt Vezér Endre helytörténész édesapja is, aki jó néhány fényképet készített a helyszínen.
Ezeken jól látható a léghajó jókora mérete és a leszállás pillanatai)

Az LZ-127 jelzésű Graf Zeppelin az akkori idők legnagyobb és legsikeresebb léghajója volt. Első útjára 1928. szeptember 18-án indult, és kilenc éven át üzemelt - 136 alkalommal repülte át az Atlanti-óceánt. A léghajó a világ első menetrend szerinti, nonstop interkontinentális légi járata lett. 1929-ben a zeppelin 34.200 kilométert repülve megkerülte a Földet a Lakehurst – Friedrichshafen – Tokió – Los Angeles – Lakehurst – Friedrichshafen vonalon, öt megállóval. Ez volt az első ilyen jellegű út, és köszönhetően William Randolph Hearst sajtómágnásnak, aki az exkluzív jogokért kifizette a repülés költségeinek felét, óriási médiaérdeklődés kísérte. A léghajó több mint másfél millió kilométert tett meg 590 útján, utasokat, csomagokat és küldeményeket szállítva biztonságosan és gyorsan. A Graf Zeppelin inspirálója lett az 1920-1930-as évek nagy zeppelin-lázának. Pályafutása alatt 17.177 órát repült. Az 590 úton közel 34.000 embert szállított, közülük 13.110 fizető utas volt.


A Graf Zeppelin Csepel felett (előtérben a Szent Imre tér)


A Graf Zeppelin Csepelről a Belváros felé halad


A Graf Zeppelin a Belváros felett halad el
(a kép érdekessége, hogy az Erzsébet híd mögött elkezdték bontani a piaristák régi rendházát.
A bontás után vált láthatóvá a ma is ismert Péterffy-palota, mely a középkori Pest szinte egyetlen hírmondója)


A Graf Zeppelin a Belváros felett

A Budapestre látogató léghajón több híres személy is utazott, úgy mint Karinthy Frigyes író, a kormányzó fia, Horthy István, valamint Almássy László gróf. A léghajóból kilépő utasokat maga a kormányzó, Horthy Miklós fogadta.

Magyarországi körutazására ezután Gömbös Gyula honvédelmi miniszter és több újságíró is elrepült: a Budapest feletti repülés után észak-keleti irányba fordultak, átrepültek a Mátra felett, majd Eger érintésével Miskolc fölé érkeztek. Innen dél felé haladtak tovább Hódmezővásárhely felé, majd Debrecen érintésével a Jászság felett repülve érték el Csepelt. Landolás és pihenő után a léghajó 14 utassal a fedélzetén visszaindult Friedrichshafenbe. A Boden-tó partján fekvő német városba hajnali 3 óra 30 perckor érkeztek meg.

Karinthy lelkes híve volt a repülésnek, sőt az első magyar pilótával, Wittmann Viktorral többször is repült. A repülésről rendszeresen beszámolt a napilapokban, s Wittmann halála alkalmával 1915. májusában megható cikket is írt Wittmann Viktor sírjában címen. Karinthynak a repülés iránti lelkesedését bizonyítja, hogy a Budapesti Naplóban több cikkben is beszámolt a Friedrichshafenből Budapestre Zeppelinnel tett utazásáról:

(...) Idegesen fülelek. Semmi zaj, még mindig, de mintha hátul, valahol messze, motorok kezdenének zúgni … A steward áll előttem és bólint. Tehát egy ham end eggset? Igen, mondom, legyen ham and eggs, mondom, és ahogy mondom, hogy ham end eggs, és megint kinézek, szórakozottan, látom magam alatt, lent valahol háromszáz méter mélységben, ugyanott, ahol az a kurta kocsma, az a becsali csárda állt egy pillanattal előbb néhány elsuhanó lámpát és robogó házat, eltűnni a sötétben. Miközben a ham and eggset rendeltem, elindult a Zeppelin
- Karinthy Frigyes


A Graf Zeppelin látványa a Belvárosból

Budapest mozijaiban már javában játszották az első hangosfilmeket, amikor 1931-ben, egy márciusi napon megjelent az égen a németek büszkesége, a D.L.Z. 127-es számú óriásléghajó, ismertebb nevén a "Zeppelin". A fantasztikus eseménynek - amelynek egyébként két esztendővel korábban, 1929. október 16-án éjjel, a Zeppelin egyik átrepülésekor néhány percig már részese lehetett a főváros - hihetetlen tömegeket vonzott az utcára. Aki tehette, vitte a fényképezőgépét vagy amatőr kisfilmes kameráját, hogy megörökítse a lenyűgöző látványt, ahogy a Duna-híd nagyságú ezüstszivar beúszik a budai hegyek felől és keresztüllebeg Budapest felett.

A Filmiroda két kisfilmet is forgatott a valóban látványos aviatikai szenzációról; még a léghajóból is készítettek légi felvételeket. A Zeppelin ugyanis kikötött a csepeli repülőtéren - amiben nem kis szerepe volt a 250 kivezényelt katonának -, hogy felvegye fedélzetére Gömbös Gyula honvédelmi minisztert, aki többedmagával (köztük a Filmiroda operatőrével) részt vett a körrepülésen. A madártávlatból készült felvételek sokkal jobban sikerültek, mint bármelyik korábbi légi felvétel, ugyanis a Zeppelin sokkal lassabban és méltóságteljesebben lebegett a város fölött, mint bármelyik repülőgép. Még lassítani sem kell a felvételen ahhoz, hogy tisztán kivehetők legyenek a város főbb útvonalai, az ismertebb épületek, amelyek között olyan kultúrtörténeti érdekességet is fel lehet fedezni, mint például a Vurstliban álló Feszty-körkép kerek faépülete.


A Graf Zeppelin az Országház felett (kép: Fortepan.hu)


A Graf Zeppelin a Városliget felett


AJÁNLÓ

Bélyegek

A látogatás emlékére a Magyar Posta két Zeppelin-emlékbélyeget adott ki, a korábbi 1 és 2 pengős légipostabélyegek rajzával, de új színekkel és “Zeppelin 1931″ felülnyomással.