Pusztító vihar Budapesten, 2006.

Halálos áldozatok az ünnep alatt

Négy halottja és közel 300 sebesültje volt a 2006. augusztus 20-i tűzijátékra lecsapó viharnak. 15 súlyos sérülés mellett 5-6 életveszélyesen sérült embert is ápoltak. A politikusok, szervezők, hivatalok egymásra mutogattak és felelősöket kerestek; Demszky Gábor főpolgármester a fővárosi védelmi bizottság éjszakai ülése után azt mondta: a tragédia nem következett volna be, ha a szervezők a meteorológiai szolgálat jelentése után lemondták volna a tűzijátékot.


AJÁNLÓ

Az este 9 órára összegyűlt másfél-kétmilliós nézősereg épp csak elfoglalta helyét a Duna-parton és a környező kis utcákban, tereken, főutakon, már látni lehetett, hogy hamarosan vihar érkezik az államalapításra megemlékezők feje fölé. A távolban villámlott, majd megérkezett az a vihar előtti eső-illat, amely mindig figyelmezteti az embert, ideje védett helyre húzódni. Ezt a tömeg nem tette meg, bár nem is lehetett volna, hiszen ennyi embernek képtelenség lett volna fedezékbe vonulnia. És bár egyre többen jelezték az emberek közül, hogy vihar van készülőben és menni kéne, senki sem sejthette előre, hogy az ilyen intenzitással fog betörni a városba.

A 120 kilométeres sebességgel érkező vihar percre pontosan a tűzijáték 9 órás kezdetekor csapott le a rendezvényre. Eleinte csak a Gellért-hegy magasságában, majd egyre lejjebb fújta szeleit: 10 perccel a vihar megérkezte után a Dunáról fellőtt petárdák már belevesztek az elemi erővel tomboló szélben és esőben.


A tűzijáték ötödik percében már az Erzsébet hídról kilőtt petárdák sem tudják tartani az ívet

Mikor lassacskán tudatosult az emberekben, hogy ez a vihar most nem egy szokványos kis nyári záport takar, pánik lett úrrá a tömegen. Egyre többen kerestek valami fedezéket a házak tövében, oszlopok mögött, aluljárókban és kapualjakban.


A vihar elől sokan az Alagútba rohantak, amely pillanatok alatt telítődött.

E sorok írója a 2-es villamos Fővám téri aluljárójában húzódott meg, amely szintúgy tele volt emberekkel:

Olyan erővel csapott le a szél, hogy még a lépcsőig is alig találtunk el, szinte vízszintesen esett az eső. Egy lány annyira pánikba esett, hogy hangosan, szinte torka szakadtában sikítozott, amire azért annyira nem volt oka. A gyerekek is sírtak, de csendben követték a szüleiket. Sokan a tömegben keresték a párjukat, álltak döbbenten és nem tudták merre menjenek. Szerencsére mi az első pillanatban lejutottunk az aluljáróba.
- Varga Máté, e honlap szerkesztője

Hamarosan "csillagokat" szórt az ég, amikor a tomboló szél az emberek közé fújta a kilőtt petárdák szétrobbanása utáni tüzet. A szétszórt szemét a levegőbe emelkedett, a szél sátrakat és ernyőket kapott a magasba. Az esőt mintha "dézsából öntötték volna": percek alatt vízben úsztak az utcák és az aluljárók is. Egyre több helyről lehetett sikoltozást hallani, síró gyerekek és lányok menekültek valami fedezéket keresve.

A vihar legerősebb szakasza mintegy 10 perc tombolás után alábbhagyott, utána fokozatosan csillapodott a szél. Mintegy 30-40 perc múlva szélcsend közeli állapot állt be.

A mentők és tűzoltók csak a tömeg szétszéledte után kezdhette meg a mentést, és addig nem is lehetett tudni, hogy hol van rájuk szükség. A telefonhívások hamarosan ellepték az Országos Mentőszolgálat és a Katasztrófavédelem ügyeletének vonalait. Egyre több sérültről érkezett jelentés.


A viharfelhő látványa (kép: DorozsBlog)
Képaláírás a blogon: "A kép elkészülését követő percekben kitört a vihar, előbb a Gellért hegy tűnt el az esőfüggöny mögött, de aztán áthúzott felettünk is, amikor itt volt a sűrűje, még az Ecseri úti templom egyébként kivilágított tornyai sem látszottak! Ma reggel hallom a híreket, hogy ketten közvetlenül a viharban, egy öreg hölgy valószínűleg ijedtében közvetve emiatt halt meg és egy ember eltűnt két hajó összeütközése során. Egy ember állítólag a kórházban halt bele a sérülésébe! Mindez Budapesten, egy kiemelt eseményen! Elképesztő!"

A médiumok eközben képtelenek voltak beszámolni az eseményekről: a TV2 és az M1 adása szakadozott a vihar miatt, az RTL Klub volt, amely végig közvetítette a tűzijátékot. A műsorvezetők viszont sehogy sem tudták kommentálni az eseményeket.


AJÁNLÓ

Szemtanúk beszámolója szerint a vízirendőrök már 8 óra után 5 perccel elkezdték kiterelni a Dunáról a tűzijátékra várakozó hajókat. Ennek ellenére a tűzijáték kezdetekor még rengeteg hajó volt a vízen, menekülés közben egy motorcsónak neki is ütközött egy másiknak. A káoszban többen a Dunába zuhantak, ketten eltűntek.

A belvárosi templom tetejéről a szél tetőcserepeket sodort le. Aki tudott, az aluljáróba menekült, de a tömeg nagy része a Kossuth Lajos utcára és a Váci utcára özönlött. Kaotikus jelenetekről számoltak be a Batthyány térről is, ahol legkevesebb két ember sérült meg, amikor a nézőkre dőlt a délutáni légi parádéról tudósító újságírók számára felállított emelvény. A vihar legsúlyosabb sérültje, egy 24 éves lány, aki pár nappal az esküvője előtt kényszerült élete végéig kerekesszékbe, miután egy fa dőlt rá és vőlegényére. A többieknek általában fej- és végtagsérüléseik voltak, illetve vannak, ezeket kidőlt fák, lezuhanó cserepek okozták. Többségük rendbejött, de vannak, akik munkanélküliek lettek, miután nem emelhetnek a sérülésük miatt.


A TV2 Aktív című műsorának képkockái két sérültről

A vihar nyugtával egyre több mentő jelenik meg a rakpartokon: kidőlt fák és leszakadó ágak által okozott sérülések miatt riasztották őket. A tűzoltóság emberei hamar nekiláttak a környék feszültségmentesítésének, vagy megtisztították az utakat a rájuk szakadó faágaktól.


Az utcák sok helyen járhatatlanokká váltak a leszakadó ágak miatt (kép: Magyar Hírlap)

A halottak egyike egy 12 éves kislány. Őt, és egy 30-40 év körüli férfit egy kidőlt fa alól már nem tudták élve kimenteni. A Péterffy Sándor utcai kórházban mintegy 136 sérültet láttak el, akik közül ketten az intenzív osztályon feküdtek. A Szent János kórházba 45 sérült érkezett. Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe vasárnap este 55 sérültet szállítottak, akik közül 14-et felvettek. Öt sérültet megműtöttek. A Madarász utcai gyermekkórházban 30 sérült gyermeket láttak el. Négyen impressziós koponyasérülést, hárman végtagsérülést szenvedtek. A harmadik áldozat egy idősebb nő, aki a pesti rakparton nézte volna a tűzijátékot: esetében eleinte még nem volt egyértelmű a halál oka. Később kiderült, hogy szívroham miatt hunyt el. Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a negyedik áldozatot Ercsinél, egy kőgátnál találták meg.

A mentők mintegy 100 sérültet szállítottak kórházakba vagy láttak el a helyszínen. A fővárosi kórházakba nagyon sokan érkeztek magánúton is. A sebesülteknél a fejsérülés, a csonttörés volt a leggyakoribb, de volt olyan is, akinek a szemét szúrta át valami. A dolgozók sosem látott katasztrófahelyzetről beszéltek, s a több száz sebesült ellátásához minden elérhető orvost és nővért riasztottak.

A rendőrség csakhamar megkezdte az esetleg fel nem robbant pirotechnikai eszközök keresését, amiből párat a nagy erejű szél a házak közé sodorhatott. Ezt egy kormányrendelet írja elő. A vonatkozó kormányrendelet azt is előírja, hogy viharos erejű szél esetén tilos megkezdeni a tűzijátékot - mondta a szakember. Ha azonban már elkezdték fellőni a rakétákat, bizonyos rendszerek esetén a folyamatot nem mindig lehet megállítani. A Lánchídi tűzijátékot készítő Pyrodekor cég képviselőjének nyilatkozata alapján tudjuk, elképzelhető, hogy néhány töltetet az eső miatt nem sikerült kilőni, amit viszont kilőttek, annak a tűzijáték fizikai törvényszerűségei miatt fel kellett robbannia.

A mentési munkálatok nagy része még hajnalig is eltartott: mintegy 250 helyen kellett beavatkozniuk a fővárosi tűzoltóknak Budapesten a vihar miatt, s még hajnali öt óra tájban is folyamatosan érkeztek a lakossági bejelentések a vihar okozta károkról. A katasztrófavédelem szóvivőinek korábbi nyilatkozatai szerint a tűzoltókat főként kidőlt fákhoz, összetört autókhoz és megsérült háztetőkhöz riasztották.


Gyorsan haladó viharfelhők érik el Budapestet nyugat felől: a vörös színű folt volt a kritikus, tomboló rész
(időjárási műholdkép)

Demszky Gábor főpolgármester a Nexus Reklámügynökséget nevezte meg felelőséként, mert szerinte még a vihar kitörése előtt le kellett volna fújni a rendezvényt, amelyet a cég nem tett meg. A meteorológusoktól a cég nem, csupán a rendőrség kért tájékoztatást, de csak a vihar előtti percekben értesültek a konkrétumokról. A Dunán felborult egy motorcsónak, ennek utasai közül két ember eltűnt.

Sokakhoz hasonlóan a vízi segélyhívó szolgálatot működtető Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) sem kapott tájékoztatást a várható augusztus 20-i viharról, bár a mindenkori időjárási helyzetről a hajók kapitányainak kell tájékozódnia.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már vasárnap délelőtt figyelmeztetett arra, hogy Budapesten erős széllökések, viharos idő várható. A szolgálat honlapján még másnap is látható volt a figyelmeztetés: "Nyugatról kelet felé egy hidegfront vonul át az országon. A front mentén zivatarzóna alakult ki, amelynek környezetében 90 km/ó-t meghaladó széllökés, jégeső és helyenként felhőszakadás is előfordulhat". Ha e figyelmeztetést a rendezvény szervezői olvasták is, valószínűleg nem gondolták, hogy ennél nagyobb széllökésekre kell számítani, de az is elképzelhető, talán arra számítottak, hogy a rendezvény idejére a vihar még nem éri el a fővárost, s a rendezvény így megtartható szokás szerint. Kérdés, hogy a vihar okozta előzetes leállás miatt létrejött anyagi kár megérte e az öt halálos áldozatot és a számtalan sérültet, akik között bénulásos eset is előfordult.

Demszky Gábor szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányságot nem terheli felelőség a történtekért. Hangsúlyozta, hogy a főváros nem állíthatja le a tűzijátékot, mert az nem fővárosi rendezvény.

Másnap, augusztus 21-én a hatóságok már egyértelműen a rendező Nexus Reklámügynökségre mutogattak, mint felelős. Ugyan a pirotechnikusok szerint a katasztrófavédelem és a rendőrség is leállíttathatta volna a tűzijátékot, a katasztrófavédelem nem tudott a viharról, a rendőrök meg csupán biztosítási feladatokat láttak el, s állításuk szerint az eseményt nem állíttathatták le. A meteorológusok bár előre látták a vihart, a város különböző szerveinek a vezetői általi alkalmatlanság és tapasztalatlanság sodorta veszélybe az embereket, hiszen semmilyen lépés nem történt a szerencsétlenség megelőzése és az emberi életek védelme felé. Az OMSZ szerint a szervezők sem kértek semmilyen tájékoztatást az esti időjárás felől, ami már csak azért is kétségbe vonható, hiszen a tűzijáték megrendelését végrehajtó cégnek tisztában kell lennie, hogy viharban a tűzijátékot a tervek szerint megrendezni nem lehet, vagyis ilyen esetben a feladatot ellátni nem tudják. Ez olyan, mintha egy autófényező szeles és poros időben akarná lefújni az autót, nem törődve azzal, hogy munkája gyümölcse nem lesz teljes mértékben élvezhető. A halálos áldozatokat követelő katasztrófa óta a Nexus képviselői senkinek sem nyilatkoztak, nem vállalták a felelősséget a történtekért és magyarázattal sem szolgáltak.

Egy nyilatkozó pirotechnikus szerint amikor a vihar elért hozzá, azonnal leállította a petárdák fellövését, majd azt 8 perc múlva folytatta. "Nekünk abban van felelősségünk, hogy amennyiben az idő engedi, elkezdjük a programot, amennyiben pedig nem lehet folytatni, leállítsuk" - nyilatkozta az MTI-nek a gellérthegyi pirotechnikus.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 21-én reggel válságstábot hívott össze, s azonnali vizsgálatot rendelt el a katasztrófahelyzet részleteinek tisztázására. Molnár Lajos egészségügyi miniszter nem vett részt a stáb munkájában, de elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók jól vizsgáztak, valamint arra kérdésre, hogy volt-e a kormánynak katasztrófaterve azt válaszolta "nincs az a haditerv, amely túlélné a csata első öt percét". Dobson Tibor, a Katasztrófavédelem szóvivője szerint a Duna-parton összegyűlt másfélmilliós tömeg még egy riasztás esetén sem tudta volna elhagyni a helyszínt.

Györfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy az augusztus 20-i ünnep a legnagyobb erőpróba rendezvénybiztosítási szempontból. A rendezvényre alaphelyzetben 12 eset-kocsit vonultattak fel olyan stratégiai pontokon, ahonnan az előzetes tervek szerint a leginkább el lehetett érni az esetleges sérülteket. A viharról a mentőszolgálat is csak percekkel a vihar előtt, a rendőrségtől kapott riasztást. Mivel eleve a legnagyobb készültségben voltak, magasabb fokú riasztást nem tudtak elrendelni, de mozgósítottak minden elérhető mentőautót - köztük egy balasagyarmati eset-kocsit is, ami éppen betegszállításból indult vissza. Végül az eredetileg felvonultatott 12 mentőautón túl még negyven eset-kocsi járta a várost.

"Ha a vasárnapi tűzijáték alatt kitört viharban feleannyi ember intézkedett volna, mint ahány hétfőn vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, akkor valószínűleg megelőzhető lett volna a tragédia" - nyilatkozta Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese.

A vizsgálatok következményeként felmentették a Miniszterelnöki Hivatal egyik főosztályvezetőjét, fegyelmi indult az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletese és két katasztrófavédelmis osztályvezető ellen. Nyitrai Bélát, az OKF ügyeletvezető tűzoltó alezredesét azonnali hatállyal felmentették, mert nem olvasta el - technikai okok miatt - a meteorológusok piros színű riasztását tartalmazó e-mailjét. Tatár Attila főigazgatót a riasztási rendszer működési hiányosságai miatt feddésben részesítették, akárcsak Hofmann Imre főigazgató-helyettest, az ügyeleti szolgálatot irányító veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettes Muhoray Árpád pedig megrovást kapott. Demeter Istvánt, a vészhelyzet-kezelési főosztály vezetőjét fegyelmi eljárás után nyugdíjazták. Csonka Tamás ügyeletes meteorológust fegyelmi eljárás keretében menesztették állásából, mert nem ellenőrizte, hogy a másfél órával a vihar előtt elküldött riasztást elolvasták-e a katasztrófavédelemnél.

A 2006. novemberi ombudsmani jelentés élesen bírálta a Miniszterelnöki Hivatalt, amely hétfőn válaszolt ezekre a kifogásokra, azonban nem reagált több hangsúlyos megállapításra sem. Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és helyettese, Takács Albert jelentésében az szerepelt, hogy a MeH volt az első számú felelős az augusztus 20-án öt halálos áldozatot követelő viharpánikért. Bár a szervezést átadta magáncégeknek, a tűzijáték főszervezője a MeH volt, és a szerződésekben "egy betű" sem utalt egy esetleges katasztrófahelyzetre - mondták az ombudsmanok, akik szerint "ez súlyos hiányosság".

A Kormányszóvivői Iroda azt hangsúlyozza, hogy "a biztosok jelentésében javasolt intézkedések többsége megegyezik a kormány tervezett, illetve részben már megvalósított lépéseivel, amelyeknek az a célja, hogy növelje a tömegrendezvények résztvevőinek biztonságát". Mint írják, felülvizsgálták a törvényeket és újraszabályozták az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közötti együttműködés rendjét. Fejlesztéseket is kezdtek az Országos Meteorológia Szolgálatnál, amelyekkel pontosabbá válnak az előrejelzések - tartalmazza a közlemény.

Az állam egyetlen fillérrel sem segített az áldozatoknak, akik közül 32-en pert indítottak Miniszterelnöki Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, illetve a tűzijátékot szervező reklámügynökség, a Nexus Kft., és a rakétákat fellövő Absolut Pyro Kft. ellen. A halálos áldozatok között három román állampolgár volt, hazaszállításukat és temetésüket a román kormány fizette, bár nekik nyilvánvalóan semmi közük nem volt a tragédiához.

2008. augusztus 17-én emlékfát állított a Budavári Önkormányzat a 2006. augusztus 20-i vihar áldozatainak emlékére. A Bem rakparti emlékművet annak a fának a helyén állították fel, amely a viharban több emberre rádőlt, s akik közül emiatt ketten életüket veszítették. A műalkotás átadásán Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere elmondta: ez a hely már a tragédia pillanatában emlékhellyé vált, hiszen sokan már másnap mécseseket helyeztek el a fa csonkjánál. A polgármester hozzátette: egy show sem lehet olyan fontos, hogy ártatlan emberek életét veszélyeztesse.

Az emlékfa Kő Boldizsár szobrászművész alkotása. Az emlékművön látható kettétört fa, a fészkét sirató madár-pár és a rájuk magasból tekintő tündérarc egyszerre három dolgot jelképez: magát a tragédiát, a természet legyőzhetetlenségét, valamint az emberi felelősséget, hiszen "az ember nem csak áldozat volt, felelős is" - fogalmazott.


AJÁNLÓ