Az első műemlékvédelmi szervezet, 1872.

A műemlékvédelem elmúlt 150 éve

Az európai trendet követve, hazánkban is a XIX. század elejétől kezdett egyre nagyobb tömegeket megmozgatni a műemlékek védelmének ügye. Az első ilyen célt szolgáló intézmény csak 1872-ben jött létre Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottsága néven.


AJÁNLÓ

Eötvös József vallás- és közoktatásügyi miniszter 1871-es halála után utóda, Pauler Tivadar hozta létre a Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottságát 1872-ben, amely a VIII. kerületben, a Horánszky utca (akkor Zerge utca) 6. szám alatt székelt. Elnöke Szalay Ágoston, a a pesti királyi tábla tanácselnöke lett.

Responsive image
Szalay Ágoston (1811-1877)

Az első műemlékvédelmi törvényt 1881-ben fogadta el az Országgyűlés A műemlékek fenntartásáról címmel, amely után a Bizottság Műemlékek Országos Bizottsága (MOB) néven működött tovább. A hatóság jogköre csak a műemlékké nyilvánított épületekre terjedt ki - mivel a minősítéshez anyagi keretre volt szükség, ezért hivatalosan csak kevés épület kapta meg a védett besorolást (1949-ig mindössze 48 épület).

Az erre irányuló gyűjtőmunka Pauler Tivadar minisztersége idején elindult, amikor régészek és építészek minden megyére kiterjedően kezdték el felmérni a védeni szánt épített örökséget. Ezt képzőművészek, majd később fotográfusok dokumentálták festmény, grafika, vagy fénykép segítségével. A gyarapodó gyűjteményt egy egyre bővülő könyvtár is kísérte. Tevékeny közreműködői Myskovszky Viktor, Storno Ferenc és Könyöki József voltak.

1887-ben Forster Gyulát nevezték ki a hivatal másodelnökévé, akinek vezetése alatt megkezdődhetett a hazai műemlékvédelem aranykora. Javaslatára változott meg 1896-ban a műemlékek nyilvántartásának és törzskönyvezésének helyes módszere, amely alapján elindulhatott az ún. topográfiai (azaz térképalapú) rendszerben való rögzítés.

1905-től 1915-ig jelenttek meg egy kiadványsorozatot, amely közreadta az így megszerzett ismereteket. Mindez négy kötetben jelent meg Magyarország Műemlékei címen.

Responsive image
A Magyarország Műemlékei másdoik kötete 1906-ban

Forsteren kívül Varju Elemér és Éber László művészettörténészek nevei is felbukkannak a sorok között - Éber a kezdetektől fogva a bizottság tagja volt, aki modern szemléletet hozott a műemlékvédelmi gyakorlatba.

1888-ban a Bizottság az Andrássy út 60-as szám alatti bérházba költözött.

Responsive image
Forster Gyula (1846-1932)

Feladataik közé tartozott a helyreállítási munkák szervezése és irányítása. Eleinte leginkább középkori templomokra és várakra terjedt ki a figyelmük, s olyan építészek fordultak meg a kezeik alatt, mint Steindl Imre vagy Schulek Frigyes. Korábban mindketten Friedrich Schmidt tanítványai voltak Bécsben, aki a kölni dóm építésének befejezésében is részt vett - az ő szemlélete volt, hogy a műemlékek a befejezés vagy helyreállítás során szabadon alakíthatók, s tanítványai épp ezért is építették át a pécsi és kassai székesegyházakat vagy a visegrádi és vajdahunyadi várakat, nem kicsi felháborodást kiváltva a társadalomban.

A századforduló után évtizedekben kissé megváltozott a helyreállítási gyakorlat, amelyben több műemlék kapott anyagi támogatást, de darabonként kevesebb összeget, valamint a középkori épületek mellé bekerültek a reneszánsz és a barokk képviselői is.

Responsive image
A Nagyboldogasszony-templom (Mátyás-templom) átépítése

Kiemelt programmá vált a várbéli Nagyboldogasszony-templom helyreállítása, amely 1874-től 1896-ig épült. Emellett a város területi terjeszkedése során Óbudán is egyre gyakrabban találtak római kori emléket, melynek során 1894-ben létrehozták az Aquincumi Múzeumot. De a szakemberek felismerték a törökkori leletek és emlékek fontosságát is, ezért például a Rudas fürdő helyreállítása során az eredeti állapot fenntartása mellett foglaltak állást. A Bizottság egyik nagy és legjelentősebb hátránya volt a "tehetetlensége", amikor hagyták lerombolni Pest történelmi városmagját (lásd: A belváros lerombolása) az Erzsébet híd megépítése kedvéért, vagy amikor ugyanígy hagyták a Vár kapuinak lebontását (előbbivel kapcsolatban megjegyzendő, hogy míg Prágát épp az óvárosának eredetisége és szépsége miatt látogattják meg turisták millió évről-évre, addig nálunk minden középkori emlék eltűnt).

Responsive image
Az Aquincumi Múzeum a feltárások idején

Az I. világháború idején anyagi megszorításra volt szükség a Bizottság életében, így a költségesebb helyreállításokat le kellett állítani. A költségvetési szigorítás a munkák leállását vonta magával, ezért a gyakorlati munkát elméleti munkára cserélték fel, és Forster megpróbálta elérni, hogy az Országgyűlés mintegy hatszáz épületet nyilvánítson műemlékké. Sajnos ebben nem járt sikerrel, viszont az elképzelése immáron előrevetítette a műemlékvédelem jövőbeni útját.

1919-ben, a kommunista diktatúra tombolásakor Kunfi zsigmond kultuszminiszter (Kernstok Károly festőművész javaslatára) feloszlatta a Bizottságot, majd a műemlékek ügyét Éber László kezébe adta. A létrejött Országos Műemlékvédelmi Hivatal vezetőjének nevezték ki, de a diktatúra bukása után kényszernyugdíjazták.

Responsive image
Éber (Ellenberger) László (1871-1935)

1921-ben Forster Gyula is lemondott hivataláról, akinek helyét Kertész K. Róbert kultuszminisztériumi tanácsos vette át. Mellette dolgozott Lechner Jenő és Szőnyi Ottó.


AJÁNLÓ

1922-ben az új vezetés létrehozott egy héttagú bizottságot az egyes kisebb ügyek lebonyolítására. E bizottság hetente ülésezett, míg a teljes bizottság kéthavonta. Üléseikre a Szépművészeti Múzeumban került sor, ahol a Műemlékek Országos Bizottsága vezetett irodát.

Responsive image
Kertész K. Róbert (1876-1951)

1934 után Hóman Bálint kultuszminiszter már nem hívta azt össze az egyre gyarapódó taglétszámú, de egyre kevesebbszer összeülő bizottságot, s a Műemlékek Országos Bizottsága egyfajta szakbizottsággá alakult át. Az 1932-ben létrehozott főtitkári pozíciót először Mészáros Gyula, majd 1934-től Gerevich Tibor művészettörténész töltötte be, az előadó pedig Genthon István, a magyar művészet kutatója volt. A vezetésük alatt kezdték el alkalmazni az ún. Athéni Chartát, amely a múlt emlékeinek tiszteletben tartását hangsúlyozta.

(A CIAM (Congres Internationaux d’Architecture Moderne, magyarul "Modern Építészet Nemzetközi Kongresszusa”) a modern építészet nemzetközi szervezete volt 1928 és 1959 között. A különböző országokban rendezett kongresszusok jelentős szerepet játszottak a modern építészet elveinek kialakításában és elterjesztésében. Az egyik vezéralakja Le Corbusier volt. A CIAM magyar csoportja révén magyar építészekre is hatást gyakorolt. Az Athéni Charta: az építészet korszerű útjának keresése logikusan vezetett a városrendezési problémák irányába. Ezekkel foglalkozott a CIAM soron következő – a CIRPAC több ülésén előkészített – IV. kongresszusa, amelyet "A funkcionális város” címen, Athén és Marseille között, a "Patris” nevű hajó fedélzetén tartottak meg 1933-ban. A kongresszus dokumentuma az ’’’Athéni Charta’’’ nevet kapta. Évtizedeken keresztül – még a második világháborút követő években is – ez volt a városépítési tervezés elméletének és gyakorlatának az alapja. Az Athéni Charta a várost regionális összefüggésében szemléli, öt funkcióját – lakás, munka, üdülés, közlekedés, történeti emlékek megőrzése – határozza meg és javasolja, hogy a tervezésben e funkciókat vegyék figyelembe)

A charta elveit első alkalommal az óbudai katonaváros amfiteátrumnál alkalmazták, amit csak részben építettek vissza.

A műemlékek megmentéséért folytatott munka élharcosa Lechner Jenő volt, aki számos neves műemléképület helyreállítását végezte, többek között az Egyetemi-templom, a Magyar Nemzeti Múzeum, a régi budai Országháza vagy a Központi Papnevelő Intézet épületein. De ebben az időben mentették meg a Gül baba türbéjét, a budavári domonkos templom tornyát, a Szentháromság-szobrot, valamint a belvárosi ferences templomot és plébániatemplomot, de feltárták a margitszigeti premontrei kolostor romjait is.

A dokumentálások és felmérések területén Foerk Ernő végzett rendkívül hasznos munkát. Például a nyári szünidőkben a Felső Építő Ipariskolai tanítványaival rendszeresen járták az országot, hogy rajzokat készíthessenek a műemlékekről (Az általa tervezett szegedi Fogadalmi templom építése során került elő a középkori Szent Demeter-torony, amelynek konzerválását is elvégezte).

A korszak megjelent könyvei:

- Szőnyi Ottó Régi magyar templomok (1933)
- Gerevich Tibor Magyarország román kori emlékei (1938)
- Gerevich Tibor Budapest művészeti emlékei (1938)

A II. világháború után ugyan semmit sem lankadt a műemlékek iránti figyelem, de az országnak most nagyobb gondja is akadt: újjá kellett építeni a rommá lőtt várost. A helyreállításban a Műemlékek Országos Bizottsága is részt vett, melynek előadójává Dercsényi Dezsőt nevezték ki. A Bizottság megkapta a Magyar Nemzeti Múzeumtól az ingó műtárgyak nyilvántartását, majd az 1949. évi 13. számú törvényerejű rendelet azután megszüntette a bizottságot. Helyébe a Múzeumok és Műemlékek Országos Központja lépett.

A kommunista hatalomátvételnek köszönhető, hogy ezután a szocialista eszméknek megfelelően biztosítani kellett a mindenki számára való hozzáférést, ugyanakkor nagyobb szerepet kapott a városrendezés vagy városépítés is. A műemlékeket nem önálló építményként, hanem környezetükkel együtt szemlélték, bevezették a műemléki jelentőségű terület fogalmát.

1953. február 1-ével feloszlatták a Múzeumok és Műemlékek Országos Központját, amelynek feladatait az Építészeti Tanács, később pedig az Országos Építésügyi Hivatal vette át. Ekkor a budapesti műemlékek gondozását a Fővárosi Tanács vette át, majd 1957-ben Fővárosi Műemlékfelügyelőséget szervezett. Az 52/1957 Építésügyi Minisztériumi rendelettel azután létrehozták az Országos Műemléki Felügyelőséget, és ekkor jött létre az intézmény gyűjteményeit (Könyvtár, Fotótár, Tervtár, Kézirattár) összefogó Gyűjteményi Osztály. 1968-ban a felügyelőségen belül megalakult a Magyar Építészeti Múzeum is.

A szocialista érában a helyreállításokat is belesorolták különféle tervekbe, amelyek a 3, majd az 5 éves terv keretein belül zajlottak.

A budapesti munkálatokban a legnagyobb feladatot a Vár ásatása és helyreállítása jelentette, amelynek irányítására megalakult a Várbizottság. Feltárták a középkori lovagtermet és a várkápolnát, valamint a polgárváros lakóházait is. A hatvanas évektől nagyobb figyelmet fordítottak az országos várak konzerválására is, a munkák pedig évtizedeken át zajlottak.

Az 1970-es években annak ellenére folytak Óbudán jelentősebb feltárások és konzerválási munkák, hogy már javában zajlott a történelmi városrész lerombolása (lásd: Óbuda lerombolása) a tizenkétezer lakásos lakótelep építése érdekében. Ezzel párhuzamosan feltárták a ma ismert római emlékeket (bár ezek bemutatása hagy némi kívánni valót maga után), amelynek során számtalan lelet került a felszínre, például a római vízvezetéket vagy a mozaikpadlós Hercules-villa (lásd: Római emlékek).

A Magyar Tudományos Akadémia segítségével új könyvsorozatot indítottak be, amelynek első darabja 1984-ben jelent meg. E könyvek Esztergommal (1984), Győr-Moson-Sopron megyével (1953), Nógrád megyével (1954), Pest megyével (1958), Heves megyével (1969–1978; három kötetben) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével (1986–87; két kötetben) foglalkozott, illetve Budapestről is szólt két kötet (1955–1962). A műemlékvédelmi felügyelőség munkájával kapcsolatban az Akadémia jelentetett meg évkönyveket Magyar műemlékvédelem címmel.

1992-ben a műemlékfelügyelet három részre oszlott: az Országos Műemlékvédelmi Hivatalra, a Műemlékek Állami Gondnokságára, valamint az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központra.

A 2001. évi LXIV. törvénnyel az Országgyűlés létrehozta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, amely a következő évtized elejére megszűnt, helyét a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ vette át. De ez az intézmény sem állt fenn sokáig, ugyanis öt évvel később, 2006-ban a Miniszterelnökségen belül alakult államtitkárság, valamint a Lechner Lajos Tudásközpont mint minisztériumi háttérintézmény vette át.

A gyakori változások ellenére a hazai műemlékvédelem mindvégig folytatta munkáját; a kétezertizes évek végétől leginkább a  Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében számos vidéki kastély és kúria szépült meg, olykor az enyészet széléről megmenekülve (például az edelényi kastély). A diósgyőri vagy a füzéri vár elpusztult részeinek visszaépítése a lakosság részéről visszatetszést kapott, de a szakmán belül sokan bírálták.

A műemlékfelügyelet százötven éve alatt - a helyreállítási gyakorlatban bekövetkezett szemléletváltások által - bár nem volt egységes és a felügyelő intézmények is gyakran változtak, de ennek ellenére elmondható, hogy a szakma a benne dolgozó régészek, művészettörténészek és egyéb szakembereknek köszönhetően megfelelő kezekben nyugszik.


AJÁNLÓ

Buda születése
Buda születéséről a mai történettudomány szinte semmit nem tud, amit pedig a hivatalos iratok közölnek, azok számos helyen ellentmondanak önmagukkal illetve más történelmi ténnyel. Az alábbi leírás egy egészen más szemszögből mutatja be Buda születését, amely az ezidáig fellelhető dokumentumokra támaszkodik.
Római emlékek
A Római Birodalom időszámításunk kezdete táján terjesztette ki fennhatóságát a Duna vonaláig. Hamar megkezdődött a légiós táborok és a mellettük létrehozott polgárvárosok kialakítása, létrejött Pannonia provincia. A terület kettéosztása révén megalakított Pannonia Inferior tartomány székhelye Aquincum lett, amely a pax romana korszakának elmúltával kiemelt jelentőségűvé vált. E limes menti katonavárosok jelentették a Birodalom biztonságának zálogát, amit jól példáz, hogy Marcus Aurelius császár 5 ízben is hosszabban időzött Aquincumban és innen vezette a hadjáratokat, valamint Hadrianushoz köthetően egy pompás helytartói palota is felépült.